Ιταλική μελέτη δείχνει ότι ο εξαερισμός μπορεί να μειώσει τα κρούσματα COVID στα σχολεία κατά 82%

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Ιταλική μελέτη δείχνει ότι ο εξαερισμός μπορεί να μειώσει τα κρούσματα COVID στα σχολεία κατά 82%

Reuters, 22 Μαρτίου 2022

Ρώμη, 22 Μαρτίου (Reuters) – Μια ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη αναφέρει ότι τα αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του COVID-19 στα σχολεία πάνω από 80%.

Ένα πείραμα υπό την επίβλεψη του Hume foundation think-tank συνέκρινε τη μετάδοση του κορωνοϊού σε 10.441 σχολικές τάξεις στην περιοχή Marche της κεντρικής Ιταλίας.

Τα κρούσματα COVID ήταν κατά πολύ λιγότερα στις 316 τάξεις που είχαν συστήματα μηχανικού εξαερισμού, με τη μείωση των κρουσμάτων πιο έντονη ανάλογα με την ισχύ των συστημάτων.

Με συστήματα που εγγυώνται την πλήρη εναλλαγή του αέρα σε μια τάξη 2,4 φορές μέσα σε μία ώρα, οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 40%. Μειώθηκαν κατά 66,8% με τέσσερις εναλλαγές αέρα την ώρα και κατά 82,5% με έξι εναλλαγές αέρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα περισσότερα σχολεία της Ιταλίας δεν έχουν μηχανικά συστήματα εξαερισμού. Αντίθετα, οι δάσκαλοι παροτρύνονται να αφήνουν τα παράθυρα ανοιχτά αν το επιτρέπει ο καιρός.

Αν εγκαθίσταντο τα πιο αποτελεσματικά συστήματα “θα μπορούσαμε να περάσουμε από 250 κρούσματα ανά 100.000 μαθητές (το επίπεδο συναγερμού όπως έχει τεθεί από το υπουργείο παιδείας) σε ποσοστό 50 ανά 100.000,” όπως ανέφεραν σε δελτίο τύπου το Hume foundation και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Marche.

Το πείραμα έλαβε χώρα μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2021 και του Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς.

Η Ιταλία είχε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων COVID τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου, μέχρι να σημειωθεί μείωση από τα μέσα Ιανουαρίου έως πριν από μερικές εβδομάδες.

Τώρα αυξάνονται ξανά, λόγω ενός νέου στελέχους της παραλλαγής Όμικρον, παρότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι συνεχίζουν να μειώνονται.

Η χώρα έχει καταγράψει 157.904 θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 από όταν ξέσπασε η πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τον όγδοο υψηλότερο στον κόσμο. Έχει καταγράψει 13,89 εκατομμύρια κρούσματα έως τώρα.

Τη δευτέρα το υπουργείο υγείας κατέγραψε 32.573 κρούσματα σε σχέση με τα 60.415 της προηγούμενης μέρας, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανέβηκε στους 119 από 93.

Leave A Reply