Πώς να μένετε ενεργοί όταν ο καιρός είναι κρύος

Άρθρο του Matthew Solan, Executive Editor, Harvard Men’s Health Watch, 10 Μαρτίου 2022

Μήπως οι κρύες, συννεφιασμένες, χιονισμένες ή βροχερές μέρες σας κρατούν μέσα στο σπίτι; Περιμένετε τη ζέστη και την ηλιοφάνεια για να βγείτε έξω και να γίνετε πιο ενεργοί; Αν ναι, τότε δεν είστε μόνοι. Αλλά υπάρχουν τρόποι να βγείτε έξω και να κινηθείτε ακόμα και στις πιο κρύες θερμοκρασίες. Και η σωματική δραστηριότητα είναι ουσιώδης για την καλή υγεία σε κάθε ηλικία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον κρύο καιρό μέχρι να έρθουν επιτέλους η άνοιξη και το καλοκαίρι για να μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας; Δείτε παρακάτω τρεις συμβουλές.

Μπείτε σε μια ομάδα γυμναστικής

Δεν είστε μόνοι στον ψυχρό σας πόλεμο, κι όπως λένε υπάρχει ισχύς εν τη ενώσει. Μπορείτε να βρείτε μια ομάδα πεζοπορίας ή τρεξίματος ή κάποια άλλη υπαίθρια δραστηριότητα με ομαδική πλευρά. Είναι πολύ πιο πιθανό να καταφέρετε να βγείτε έξω όταν και άλλοι εξαρτώνται από τη συμμετοχή σας.

“Οι συναθλητές είναι επίσης ένας τρόπος να αυξήσετε τις κοινωνικές επαφές, ενώ οι δυνητικές σχέσεις που θα κάνετε θα σας βοηθήσουν να μείνετε προσηλωμένοι στη γυμναστική, αφού θα έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους που ενεργά επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους σωματικής δραστηριότητας,” δήλωσε ο David Topor, κλινικός ψυχολόγος.

Θέστε έναν στόχο για την άνοιξη

Λίγα πράγματα μας κινητοποιούν περισσότερο από μια αυστηρή διορία. Δηλώστε συμμετοχή σε έναν αγώνα, γραφτείτε σε ένα πρόγραμμα τρεξίματος ή κλείστε ένα ταξίδι με κάποια περιπέτεια για τον Μάιο ή πιο μετά. Έτσι, θα πρέπει να βγείτε έξω περισσότερο για να προετοιμαστείτε σωματικά. Επιπλέον, το να κάνετε μια χρηματική επένδυση (και να μη θέλετε να χάσετε χρήματα) λειτουργεί ως ακόμα ένα κίνητρο.

Αγκαλιάστε το κρύο

Αντί να κρύβεστε από το κρύο, αντιμετωπίστε το ευθέως και ξεκινήστε μια χειμερινή δραστηριότητα όπως σκι, πατινάζ, και άλλα. Αυτή η προσέγγιση βοηθά με δύο τρόπους: προσφέρει μια νέα πρόκληση και σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε περισσότερο με τον κρύο καιρό, άρα μετά είναι λιγότερο τρομακτικός.

Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες είναι ισότιμες ή ακόμα και καλύτερες από την παραδοσιακή αεροβική άσκηση σε ζεστό καιρό. Για παράδειγμα, μια επισκόπηση πολλών μελετών βρήκε ότι το σκι προσφέρει τα ίδια οφέλη με την ποδηλασία κλειστού χώρου. Αν διαλέξετε να δοκιμάσετε νέες χειμερινές δραστηριότητες, θα επωφεληθεί επίσης και ο εγκέφαλος.

Η άσκηση στο κρύο μπορεί να βελτιώσει κάποιες πτυχές της φυσικής σας κατάστασης, όπως η αύξηση της αντοχής.

“Στις κρύες θερμοκρασίες, η καρδιά σας δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά, ιδρώνετε λιγότερο και σπαταλάτε λιγότερη ενέργεια – όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορείτε να ασκηθείτε πιο αποτελεσματικά,” δήλωσε ο Δρ. Adam Tenforde, βοηθός καθηγητής αθλητικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Spaulding Rehabilitation Network.

Leave A Reply