Καύσωνες και στους δύο πόλους της Γης ανησυχούν τους κλιματολόγους

  • Home
  • Blog
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Καύσωνες και στους δύο πόλους της Γης ανησυχούν τους κλιματολόγους

Περιοχές της Ανταρκτικής φτάνουν 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό ενώ ταυτόχρονα περιοχές του βόρειου πόλου φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα

Άρθρο της Fiona Harvey, 20 Μαρτίου 2022

Τα εντυπωσιακά κύματα καύσωνα και στους δύο πόλους της Γης προκαλούν έντονη ανησυχία στους κλιματολόγους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι τα “πρωτοφανή” γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη κατάρρευση του κλίματος.

Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έσπασαν ρεκόρ το σαββατοκύριακο, φτάνοντας σε περιοχές 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, μετεωρολογικοί σταθμοί στον βόρειο πόλο έδειξαν σημάδια λιωσίματος, με κάποιες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, σε επίπεδα που συνήθως φτάνουν πιο αργά μέσα στη χρονιά.

Αυτή την εποχή, η Ανταρκτική θα έπρεπε να κρυώνει γρήγορα μετά το καλοκαίρι της, ενώ η Αρκτική να βγαίνει αργά από τον χειμώνα, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν. Το να δείχνουν και οι δύο πόλοι τέτοια θέρμανση ταυτόχρονα είναι πρωτοφανές.

Η ταχύτατη αύξηση των θερμοκρασιών στους πόλους αποτελεί προειδοποίηση για διατάραξη των κλιματικών συστημάτων της Γης. Πέρσι, στο πρώτο κεφάλαιο μιας ολοκληρωμένης έκθεσης για την επιστήμη του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι ήδη συμβαίνουν σημάδια πρωτοφανούς θέρμανσης, με αποτέλεσμα ότι κάποιες αλλαγές – όπως το λιώσιμο στους πόλους – θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν μη αναστρέψιμες.

Ο κίνδυνος είναι διπλός: οι καύσωνες στους πόλους αποτελούν ισχυρή απόδειξη της ζημιάς που δημιουργεί η ανθρωπότητα στο κλίμα, ενώ το λιώσιμο θα μπορούσε να εκκινήσει περαιτέρω αλυσιδωτές αλλαγές που θα επιταχύνουν την κατάρρευση του κλίματος.

Καθώς ο θαλάσσιος πάγος στους πόλους λιώνει, ειδικά στην Αρκτική, αποκαλύπτει σκούρα θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα σε σχέση με τον πάγο, θερμαίνοντας τον πλανήτη ακόμα περισσότερο. Πολύς από τον πάγο της Ανταρκτικής καλύπτει γη, και το λιώσιμό του αυξάνει τη στάθμη της θάλασσας.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι “ιστορικά”, “πρωτοφανή” και “δραματικά”.

Ο Michael Mann, διευθυντής του Earth System Science Centre στο Πανεπιστήμιο Pennsylvania State, δήλωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ξεπερνούν τις προβλέψεις σε ανησυχητικό βαθμό.

“Η θέρμανση της Αρκτικής και της Ανταρκτικής είναι λόγος για ανησυχία, και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – παραδείγματα των οποίων είναι και αυτά – είναι επίσης λόγος ανησυχίας,” δήλωσε. “Τα μοντέλα έχουν κάνει καλή δουλειά στην προβολή της γενικότερης θέρμανσης, αλλά βλέπουμε ότι τα ακραία φαινόμενα ξεπερνούν τις προβλέψεις των μοντέλων. Αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν το πόσο επείγον είναι να δράσουμε.”

Οι τελευταίες πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες ακολουθούν μια σειρά ανησυχητικών καυσώνων του 2021, με τον πιο αξιοσημείωτο στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, όπου έσπασαν όλα τα ρεκόρ με θερμοκρασίες να πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Ο Mark Maslin, καθηγητής γεωεπιστήμης στο University College London, δήλωσε: “Εγώ και οι συνάδελφοί μου σοκαριστήκαμε από τον αριθμό και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2021 – τα οποία ήταν αναπάντεχα με τη θέρμανση να φτάνει τον 1,2 βαθμό Κελσίου. Τώρα έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική οι οποίες, για μένα, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα ακραία περίοδο της κλιματικής αλλαγής πολύ νωρίτερα από όσο περιμέναμε.”

Το πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Ανταρκτική έσπασε όλα του τα ρεκόρ κατά 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένας άλλος παράκτιος σταθμός συνηθισμένος σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν αυτή την εποχή έδειξε 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν. Στο μεταξύ, στην Αρκτική υπήρχαν περιοχές 30 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τον μέσο όρο.

Ο James Hansen, πρώην επικεφαλής επιστήμων στη NASA και ένας από τους πρώτους που προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από τρεις δεκαετίες πριν, δήλωσε στη Guardian ότι η θέρμανση των πόλων είναι “ανησυχητική” και ότι ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική φέτος θα μπορούσε να μειωθεί αρκετά έτσι ώστε να σπάσει ρεκόρ δεκαετιών στη χαμηλότερη έκτασή του.

“Το μέσο πάχος του θαλάσσιου πάγου μειώνεται, και είναι πολύ πιθανό να έχουμε μεγάλη απώλεια θαλάσσιου πάγου,” προειδοποίησε. Οι επιπτώσεις της μειωμένης κάλυψης θαλάσσιου πάγου είναι ότι ενισχύεται η ενεργειακή ανισορροπία της Γης που οφείλεται στις αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – τα αέρια του θερμοκηπίου μειώνουν την εξερχόμενη θερμική ακτινοβολία, δημιουργώντας μια ανισορροπία που θερμαίνει των πλανήτη.

“Η μειωμένη κάλυψη θαλάσσιου πάγου αυξάνει την πλανητική ενεργειακή ανισορροπία, καθώς ο σκούρος ωκεανός αντανακλά λιγότερο ηλιακό φως από ό,τι ο θαλάσσιος πάγος.”

Leave A Reply