Ο εκβρασμός τριών φαλαινών στην Κέρκυρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σεισμικές δοκιμές για ορυκτά καύσιμα

  • Home
  • Blog
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Ο εκβρασμός τριών φαλαινών στην Κέρκυρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σεισμικές δοκιμές για ορυκτά καύσιμα

Άρθρο του Alex Sakalis, 9 Μαρτίου 2022

Παρότι η αιτία παραμένει ανεπιβεβαίωτη, περιβαλλοντικέςοργανώσεις φοβούνται ότι οι τρεις φάλαινες μπορεί να είναι η “κορυφή του παγόβουνου” με πολλά ακόμα πληγωμένα ζώα

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν συσχετίσει τον εκβρασμό τριών φαλαινών στην Κέρκυρα με τις σεισμικές δοκιμές που γίνονται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη θάλασσα πέρα από το Ελληνικό νησί.

Δύο ζιφιοί (Cuvier’s beaked whale) βρέθηκαν να έχουν εκβραστεί στις παραλίες Αρίλλας και Άγιος Γόρδιος στα δυτικά του νησιού στις 20 Φεβρουαρίου. Ένας τρίτος ζιφιός εκβράστηκε στον Άγιο Γόρδιο την επομένη.

“Χρειάστηκαν δεκάδες εθελοντές και πάνω από πέντε ώρες χρησιμοποιώντας υποτυπώδη σκοινιά για να τραβήξουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα,” δήλωσε η Ναστάζια Κορωνάκη, κτηνίατρος της περιοχής, που βοήθησε στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

Δεν είναι σπάνιο να εκβράζονται φάλαινες στην Ελλάδα, αλλά για τρεις υγιείς φάλαινες να εκβραστούν στην ίδια ακτή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι ασυνήθιστο, δήλωσε η Κορωνάκη.

Αν και δεν έχει διαπιστωθεί τι προκάλεσε τον εκβρασμό των φαλαινών, οι περιβαλλοντικές ομάδες υποψιάζονται ότι οι εκβρασμοί συνδέονται με το πλοίο SW Cook, το οποίο έχει ναυλώσει η εταιρεία πετρελαιοειδών Ελληνικά Πετρέλαια και το οποίο διεξάγει δοκιμές στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Κέρκυρας. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την Ελληνική Τάφρο και το Ιόνιο Αρχιπέλαγος, που έχουν χαρακτηριστεί σημαντικές περιοχές για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Οι σεισμικές δοκιμές είναι μια μέθοδος εντοπισμού υδρογονανθράκων που περιλαμβάνει διαρκείς ανατινάξεις του θαλάσσιου πυθμένα με αεροβόλα για τη χαρτογράφηση των ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται από κάτω. Αυτές οι εκρήξεις μπορεί να φτάσουν πάνω από 250 ντεσιμπέλ. Ο αντίκτυπος που έχουν αυτά τα επίπεδα ήχου στα θαλάσσια θηλαστικά είναι “σαν μια βόμβα να ανατινάζεται συνέχεια μέσα στο σπίτι τους κάθε 10 δευτερόλεπτα – ένα σπίτι από το οποίο δεν μπορούν να φύγουν,” σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ National Resources Defense Council.

Έρευνες έχουν συνδέσει τις σεισμικές δοκιμές με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στα θαλάσσια ζώα, όπως διαταραχές της ακοής, δυσκολίες στη σίτιση και παρεμβολές στην επικοινωνία. Στα κητώδη με ρύγχος που είναι βαθιά καταδυόμενα, μελέτες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ των σεισμικών δοκιμών και της νόσου της αποσυμπίεσης.

Οι εκβρασμοί των φαλαινών ήταν “μάλλον μόνο η κορυφή του παγόβουνου,” δήλωσε ο Nicolas Entrup, διευθυντής διεθνών σχέσεων στη ΜΚΟ OceanCare. “Πολλά ακόμα ζώα, και όχι μόνο κητώδη, μπορεί να έχουν πληγεί. Τα ζώα που εκτίθενται σε τόσο έντονο ήχο μπορεί να πεθάνουν και να βουλιάξουν στον πάτο της θάλασσας.”

Τον περασμένο μήνα, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με άλλες ΜΚΟ, έγραψαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας την παύση των σεισμικών δοκιμών μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία για τον εκβρασμό των φαλαινών. Η Greenpeace έστειλε επίσης το πλοίο της, Rainbow Warrior III, να παρακολουθεί το SW Cook.

Σύμφωνα με αναφορές, οι σεισμικές δοκιμές παύθηκαν μετά τους εκβρασμούς και το SW Cook έχει φύγει από την Ελλάδα, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα κλίματος και ενέργειας στο WWF Ελλάδος.

Η Ελληνικά Πετρέλαια δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι εκβρασμοί έχουν επίσης αναδείξει το μεγαλύτερο θέμα της αναζήτησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Φωτογραφίες και βίντεο των εκβρασμένων φαλαινών διαμοιράστηκαν γρήγορα στα social media και έγινε επερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Μια διαδήλωση στην Κέρκυρα συγκέντρωσε ακτιβιστές για το περιβάλλον και εργαζόμενους στον τουρισμό. “Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ γιατί ζούμε από τον τουρισμό, και κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει την τοπική οικονομία,” δήλωσε ο Γιάννης Γαστεράτος, ένας από τους διαδηλωτές.

Το Ιόνιο Πέλαγος είναι ιδιαίτερα βαθύ και ενεργό τεκτονικά, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ακόμα και αν βρεθούν κοιτάγματα υδρογονανθράκων, η Ελλάδα δεν θα έχει τις υποδομές για να τις αξιοποιήσει έως περίπου το 2030, δήλωσε ο Ιμπραήμ. “Είναι αδιανόητο και που το σκεφτόμαστε να εξορύξουμε ορυκτά καύσιμα τόσο μακριά στο μέλλον. Είναι καταστροφικό από κλιματική άποψη και δεν έχει κανένα νόημα όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού.”

Η περιβαλλοντική εποπτεία στην Ελλάδα έχει “υποβαθμιστεί σοβαρά” τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Ιμπραήμ. Το μόνο που χρειάζεται για σεισμικές δοκιμές είναι ένα περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, όπως είπε, “το οποίο είναι ιδιωτικό, δεν απαιτεί έγκριση από το κράτος, καμία δημόσια διαβούλευση, και η εταιρεία δεν υποχρεούται να το δημοσιεύσει.”

Ο Κωστής Γριμάνης, εκπρόσωπος της Greenpeace Ελλάδος, αναφέρθηκε στις σεισμικές δοκιμές ως “θανατική ποινή για πολλά θαλάσσια ζώα.” Πρόσθεσε: “Δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά σε μια χώρα που χρησιμοποιεί τις γαλάζιες θάλασσες για τον τουρισμό. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν στον πυθμένα της θάλασσας και πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.”

Leave A Reply