Άρθρο της Nancy Schimelpfening – 15 Ιανουαρίου 2021
- Όταν συμβαίνουν άσχημα νέα, ένας τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι είναι μέσω του “doomscrolling” στα social media.
- Αυτός μπορεί να είναι ένας “ασφαλής” τρόπος για να βιώσουν την “πάλη” από την αντίδραση “πάλης ή φυγής”, λένε οι ειδικοί.
- Όμως, το στρες που δημιουργούν οι αρνητικές ειδήσεις μπορεί επίσης να είναι βλαβερό για την ψυχική και σωματική μας υγεία.
- Είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία στην κατανάλωση των ειδήσεων έτσι ώστε το άγχος να βρίσκεται υπό έλεγχο.
- Η επαφή με επαγγελματία ψυχικής υγείας για ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Οι ειδικοί στην ψυχική υγεία λένε ότι ένας τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιδρά στις αρνητικές ειδήσεις είναι μέσω του “doomscrolling” στα social media.
Ο όρος doomscrolling επινοήθηκε για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος διαβάζει συνέχεια τα social media και άλλες διαδικτυακές ειδησεογραφικές πηγές εστιάζοντας κυρίως σε άσχημες ή τρομακτικές ειδήσεις.
Η Tonya C. Hansel, PhD, LMSW, διδάκτωρ κοινωνικής εργασίας και διευθύντρια προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Tulane, δήλωσε ότι αυτή η τάση μπορεί να σχετίζεται με την αντίδραση “πάλης ή φυγής”.
Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που προκαλεί έντονο στρες, η εγγενής τάση τους είναι είτε να τρέξουν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο είτε να προετοιμαστούν για να παλέψουν.
“Το doomscrolling είναι πιθανώς ένας ασφαλής τρόπος να βιώσουν τον μηχανισμό της πάλης ή να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αρνητικές καταστάσεις,” δήλωσε η Hansel.
Σημείωσε επίσης και την ιδέα ότι η σύγκριση της ζωής κάποιου με μία πιο αρνητική παίζει ρόλο στην αυτοεκτίμηση.
Και οι δύο αντιδράσεις είναι “εντελώς φυσιολογικές”, όπως είπε, και μας βοηθούν να αποφύγουμε την “μη-ρεαλιστική αισιοδοξία.”
“Το πρόβλημα,” λέει η Hansel, “είναι όταν εστιάζουμε υπερβολικά στις αρνητικές ειδήσεις.”
Η E. Alison Holman, PhD, FNP, καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής Sue and Bill Gross στο Πανεπιστήμιο της California, Irvine, δήλωσε ότι είναι προβληματικό να μας απορροφούν τόσο οι άσχημες ειδήσεις καθώς συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλωθούν οξεία συμπτώματα στρες.
Αυτά αποτελούν πρώιμα συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με την Holman, και συνδέονται με μεταγενέστερα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η κατάθλιψη, το άγχος, και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Επιπλέον, υπάρχει πιθανή σύνδεση του έντονου στρες και με σωματικά προβλήματα υγείας όπως πόνος και μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είπε.
Συμβουλές για να μένετε ενήμεροι χωρίς να ενισχύετε το άγχος
Για να διατηρείτε σε ισορροπία την κατανάλωση ειδήσεων, η Holman προτείνει τα παρακάτω:
- Κλείστε τις ειδήσεις.
- Επιλέξτε μία ή δύο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.
- Επιλέξτε μία με δύο φορές την ημέρα για να διαβάζετε τις ειδήσεις. Μην τις κοιτάτε σε άλλες ώρες της ημέρας.
- Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε καταναλώνοντας ειδήσεις.
- Αν πιάσετε τον εαυτό σας να μπαίνει σε πειρασμό να τσεκάρει τις ειδήσεις, βρείτε μια άλλη δραστηριότητα που θα σας απορροφήσει, όπως το να βγείτε έξω στον καθαρό αέρα ή να παίξετε με το κατοικίδιό σας.
- Αποφύγετε τις ειδήσεις στα social media. Συνήθως είναι γεμάτες προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση.
- Χρησιμοποιείστε πηγές για επικύρωση πριν μοιραστείτε οποιαδήποτε είδηση βλέπετε στα social media.
- Ελέγξτε τι αισθάνεται το σώμα σας όταν καταναλώνετε ειδήσεις. Αν αισθανθείτε ένταση ή πόνο ή δυσκολία στην αναπνοή, κλείστε την τηλεόραση ή αφήστε το κινητό.
- Αν αισθάνεστε άγχος όταν τσεκάρετε τις ειδήσεις, σταματήστε και βρείτε κάτι που να σας κάνει να αισθάνεστε καλά, για παράδειγμα ακούστε μουσική.
- Επικοινωνήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να μιλήσετε και να βρείτε παρηγοριά όταν αισθάνεστε άγχος.
Η Hansel συμφωνεί με τις συμβουλές της Holman και προτείνει τα παρακάτω:
- Αποφύγετε να διαβάζετε ειδήσεις κοντά στην ώρα του ύπνου γιατί μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε ή να μην κοιμηθείτε καλά αν εστιάζετε στην αρνητικότητα.
- Κλείστε τις ειδήσεις όταν ξεκινούν να επαναλαμβάνονται γιατί δεν είναι πια ειδήσεις.
- Μείνετε μακριά από ειδήσεις και γνώμες που παρουσιάζονται με συναισθηματικό και υπερβολικό τρόπο, καθώς μπορεί να εντείνουν τα επίπεδα στρες που βιώνετε.
- Διαβάστε πρώτα τους τίτλους ειδήσεων έτσι ώστε να αποφασίσετε τι είναι σημαντικό να διαβάσετε αντί να διαβάζετε κάθε λεπτομέρεια.
Κι αν αυτά τα βήματα δεν λειτουργήσουν;
Σύμφωνα με την Hansel, αν φτάσετε σε σημείο που δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τα επίπεδα στρες με τα βήματα που αναφέραμε παραπάνω ή οι προσπάθειές σας δεν έχουν αποτέλεσμα, αυτό αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Όπως είπε, τα πιθανά σημάδια που πρέπει να σας προειδοποιήσουν είναι:
- αν έχετε πολύ θυμό
- αν αποφεύγετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούσαν
- αν επιδεικνύετε συμπεριφορές που διαταράσσουν τις καθημερινές σας ασχολίες
Άλλα πιθανά σημάδια άγχους περιλαμβάνουν:
- αίσθηση έντασης και αγωνίας
- κόπωση
- προβλήματα συγκέντρωσης
- εκνευρισμός
- μυική ένταση
- ανησυχία
- προβλήματα ύπνου
“Η ψυχοθεραπεία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπιστεί το άγχος,” δήλωσε η Hansel. “Μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε προβληματικές συμπεριφορές και να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης.”
Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία θεωρείται συχνά ως μια θεραπεία πρώτης γραμμής για τη διαταραχή άγχους. Είναι καθιερωμένη, αποτελεσματική, και προσφέρει αποτελέσματα που διαρκούν.
Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας εστιάζει στην ταυτοποίηση προβληματικών μορφών σκέψης, βοηθώντας τους ανθρώπους να αλλάξουν τις συμπεριφορές που πηγάζουν από αυτές τις σκέψεις.
“Η φαρμακευτική αγωγή είναι επίσης μια επιλογή για τον περιορισμό του έντονου άγχους,” δήλωσε η Hansel.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Άγχους και Κατάθλιψης Αμερικής, αυτά τα φάρμακα αποτελούν έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης άγχους.
Τα αγχολυτικά φάρματα όπως οι βενζοδιαζεπίνες και τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του άγχους.