Πείτε “καληνύχτα” στο αυχενικό

Η γνώση για τις στάσεις του ύπνου και τα κατάλληλα μαξιλάρια μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον πόνο στον αυχένα

Harvard Health Publishing, 2 Φεβρουαρ΄ίου 2022

Όπως με πολλά πράγματα, έτσι και με τον πόνο στον αυχένα, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυχενικού, όπως φθορά που σχετίζεται με την ηλικία, δεν έχετε τον έλεγχο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε το ρίσκο. Μια καλή αρχή είναι να δείτε πώς κοιμάστε και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο αυχενικό.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για τον πόνο στον αυχένα;

Δύο στάσεις ύπνου είναι καλύτερες για τον αυχένα: ανάσκελα και στο πλάι. Αν κοιμάστε ανάσκελα, διαλέξτε ένα στρογγυλεμένο μαξιλάρι που να υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη του λαιμού, με ένα πιο επίπεδο μαξιλάρι για να στηρίζει το κεφάλι. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό ρολό για τον αυχένα μέσα στη μαξιλαροθήκη ενός μαλακού και επίπεδου μαξιλαριού, ή να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μαξιλάρι με ενσωματωμένη στήριξη για τον αυχένα και μια κοιλότητα για να ακουμπά το κεφάλι. Δείτε μερικές ακόμα συμβουλές για όσους κοιμούνται ανάσκελα και στο πλάι:

  1. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε πουπουλένιο μαξιλάρι, που προσαρμόζεται εύκολα στο σχήμα του αυχένα. Όμως τα πουπουλένια μαξιλάρια χάνουν το σχήμα τους με την πάροδο του χρόνου και χρειάζονται αντικατάσταση κάθε χρόνο περίπου.
  2. Μια άλλη επιλογή είναι ένα μαξιλάρι με “αφρό μνήμης” (memory foam) που προσαρμόζεται στην καμπύλη του κεφαλιού και του αυχένα. Οι κατασκευαστές αυτών των μαξιλαριών ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
  3. Αποφύγετε τα πολύ ψηλά ή σκληρά μαξιλάρια γιατί κρατούν τον αυχένα τεντωμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να δημιουργήσουν πόνο και πιάσιμο.
  4. Αν κοιμάστε στο πλάι, κρατήστε την πλάτη σας ίσια χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι που είναι πιο ψηλό κάτω από τον αυχένα από ότι στο κεφάλι.
  5. Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τραίνο ή αυτοκίνητο, ή ακόμα και όταν απλά κάθεστε να δείτε τηλεόραση, ένα μαξιλάρι λαιμού σε σχήμα πέταλο μπορεί να στηρίξει τον αυχένα σας και να αποτρέψει το κεφάλι από το λυγίσει προς μία πλευρά αν σας πάρει ο ύπνος. Όμως αν το μαξιλάρι είναι πολύ μεγάλο πίσω από τον αυχένα, θα οδηγήσει το κεφάλι να λυγίσει μπροστά.

Ο ύπνος μπρούμυτα επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη, γιατί τεντώνει την πλάτη και ο αυχένας γυρίζει προς το πλάι. Οι προτιμήσεις στη στάση του ύπνου καθορίζονται συχνά νωρίς στη ζωή και είναι δύσκολο να αλλάξουν, συν του ότι συχνά ξυπνάμε σε άλλη στάση από εκείνη που κοιμηθήκαμε. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να αρχίσετε τον ύπνο ανάσκελα ή στο πλάι, σε μια στάση με καλή στήριξη.

Πέρα από τη στάση του ύπνου

Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι μόνο η στάση του ύπνου αλλά και ο ίδιος ο ύπνος που παίζει ρόλο στον μυοσκελετικό πόνο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα και τους ώμους. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τον μυοσκελετικό πόνο σε 4.140 υγιείς άνδρες και γυναίκες με και χωρίς προβλήματα ύπνου. Τα προβλήματα ύπνου που αντιμετώπιζαν ήταν δυσκολία στο να αποκοιμηθούν, δυσκολία να μείνουν κοιμισμένοι, το να ξυπνούν νωρίς τα πρωινά και μη-αναπαυτικός ύπνος. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που δήλωναν ότι είχαν αρκετά ή σοβαρά προβλήματα σε τουλάχιστον τρεις από τις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες είχαν αρκετά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνιο μυοσκελετικό πόνο μετά από έναν χρόνο σε σχέση με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον ύπνο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι δυσκολίες στον ύπνο διαταράσσουν τη μυική χαλάρωση και ίαση που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο πόνος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, συνεισφέροντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο πόνος διαταράσσει τον ύπνο και τα προβλήματα με τον ύπνο ενισχύουν τον πόνο.

Leave A Reply