Η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Το 2019, 1,27 εκατομμύρια θάνατοι προήλθαν από λοιμώξεις ανθεκτικές σε θεραπείες

Άρθρο της Aimee Cunningham – 24 Ιανουαρίου 2022

Οι βακτηριακές λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Το 2019, η αντιμικροβιακή αντοχή προκάλεσε περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet. Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από μη θεραπεύσιμες βακτηριακές λοιμώξεις εκείνη τη χρονιά παρά από HIV ή ελονοσία.

Συνολικά, η βακτηριακή αντιμικροβιακή αντοχή έπαιξε ρόλο σε περίπου 4,95 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των 1,27 εκατομμυρίων που προήλθαν απευθείας από ανθεκτικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε μια ανάλυση νοσοκομειακών, εποπτικών και άλλων πηγών δεδομένων που καλύπτουν 204 χώρες και εδάφη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών που ονομάζεται Antimicrobial Resistance Collaborators.

Η αντοχή σε δύο κατηγορίες αντιβιοτικών, στις β-λακτάμες (στις οποίες περιλαμβάνεται η πενικιλίνη) και στις φθοριοκινολόνες, βρισκόταν πίσω από 70% των θανάτων λόγω αντιμικροβιακής αντοχής. Αυτά τα φάρμακα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για πολλές βακτηριακές λοιμώξεις.

Ανάμεσα στα βακτήρια που ευθύνονται για τις θανάσιμες λοιμώξεις με αντοχή στις θεραπείες, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κορυφαία τρία ήταν τα Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae και Staphylococcus aureus. Αυτοί οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις σε υγειονομικά περιβάλλοντα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 64 θάνατοι ανά 100,000 άτομα συνδέονται με μικροβιακές λοιμώξεις ανθεκτικές στη θεραπεία, ενώ 16,4 θάνατοι ανά 100,000 άτομα προήλθαν από τέτοιες λοιμώξεις, όπως ανακάλυψε η ομάδα επιστημόνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Δυτική Υποσαχάρια Αφρική είχε τα υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας: 114,8 θάνατοι ανά 100,000 άτομα συνδέονται με τη βακτηριακή αντιμικροβιακή αντοχή, ενώ 27,3 θάνατοι ανά 100,000 άτομα προήλθαν λόγω της αντοχής.

Σε γενικές γραμμές, το ποσοστό θνησιμότητας από βακτηριακή μικροβιακή αντοχή ήταν υψηλότερο σε περιοχές με λιγότερους υγειονομικούς πόρους. Αυτό υποδεικνύει ότι οι λύσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις τοπικές διαφορές, όπως είπε η ερευνητική ομάδα. Οι περιορισμοί στη χρήση αντιβιοτικών για να αποφευχθεί η αντοχή είναι κύριο μέτρο σε πολλά μέρη. Όμως στη Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, η αύξηση πρόσβασης σε αντιβιοτικά μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από την αντοχή, καθώς τα αντιβιοτικά δεύτερης γραμμής που χρειάζονται όταν αποτύχουν τα φάρμακα πρώτης γραμμής συνήθως δεν είναι διαθέσιμα.

Leave A Reply