Ισχυρές αποδείξεις ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Ισχυρές αποδείξεις ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr

Μια τεράστια μελέτη στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ υποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας προκαλούνται από τον κοινό ιό Epstein-Barr, κάτι που σημαίνει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να εξαλείψει τη νόσο.

Άρθρο του Michael Le Page, 13 Ιανουαρίου 2022

Εδώ και καιρό υπάρχει η υπόθεση ότι ο κοινός ιός Epstein-Barr μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας. Τώρα, μια μελέτη 10 εκατομμυρίων στρατιωτικών στις ΗΠΑ δείχνει ότι σχεδόν κάθε περίπτωση σκλήρυνσης κατά πλάκας έρχεται μετά από μόλυνση με τον ιό. Το εύρημα υποδηλώνει ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr θα μπορούσε να μειώσει την εμφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας σε μεγάλο ποσοστό.

“Είμαστε σε ένα σημείο καμπής,” δήλωσε ο Alberto Ascherio στο Πανεπιστήμιο Harvard. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και στην αποτροπή της, δήλωσε.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα γύρω από τα νεύρα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως δυσκολία στο περπάτημα που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Ο ιός Epstein-Barr είναι ένα είδος ιού έρπητα που μεταδίδεται κυρίως μέσω του σάλιου, για παράδειγμα από φιλιά ή χρήση του ίδιου ποτηριού. Είναι η αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Οι αρχικές μολύνσεις μπορεί να έχουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά μόλις ο ιός εισέλθει στα Β κύτταρα του ανοσοποιητικού, παραμονεύει εκεί μόνιμα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να προκαλέσει προβλήματα αργότερα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η δυσκολία με το να αποδείξει κανείς ότι ο ιός Epstein-Barr είναι η κύρια αιτία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ότι 9 στους 10 σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μολυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες πρέπει να παρακολουθήσουν τεράστιες μερίδες του πληθυσμού για να μάθουν αν άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ομάδα του Ascherio βρήκε τα νούμερα που χρειαζόταν στον στρατό των ΗΠΑ, καθώς το προσωπικό προσφέρει συχνά δείγματα αίματος τα οποία αποθηκεύονται, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να ελεγχθούν για τον ιό Epstein-Barr. “Αυτό είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο,” λέει ο Ascherio.

Μόλις το 5% των νεοσύλλεκτων δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό Epstein-Barr όταν λήφθηκε το πρώτο δείγμα αίματος. Από 10 εκατομμύρια στρατιωτικούς, 955 ανέπτυξαν σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως γύρω στα 10 χρόνια μετά τη λήψη του πρώτου δείγματος.

Όμως μόνο ένα άτομο από εκείνα που ανέπτυξαν σκλήρυνση κατά πλάκας είχε αρνητικό αποτέλεσμα στον έλεγχο αντισωμάτων για τον ιό Epstein-Barr. Άλλοι 34 δεν είχαν μολυνθεί όταν έγινε η λήψη του πρώτου δείγματος, αλλά μολύνθηκαν πριν διαγνωστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας.

“Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικά δεδομένα που αναδεικνύουν τον ιό Epstein-Barr ως τον καταλύτη για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας,” γράφουν οι William Robinson και Lawrence Steinman από το Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια, σε ένα άρθρο σχετικά με τη μελέτη. “Τώρα που έχει ταυτοποιηθεί η αρχική αιτία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι πιθανό να μπορεί να εξαλειφθεί η ασθένεια.”

Παρότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr επί του παρόντος, διάφορες ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα. Στις 5 Ιανουαρίου, η Moderna ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τις δοκιμές ενός πιθανού mRNA εμβολίου σε ανθρώπους.

“Ουσιαστικά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός Epstein-Barr ευθύνεται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ώσπου να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει η αποτροπή μόλυνσης από τον ιό στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας,” δήλωσε η Clare Walton από τον Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τον ιό απευθείας είναι πιθανό να βελτιωθούν και οι θεραπείες, λέει ο Ascherio. “Η παρουσία του ιού δημιουργεί επίμονη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος,” λέει.

Πράγματι, μια μικρή δοκιμή ήδη έδειξε ότι η εκπαίδευση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού να στοχεύουν στον ιό Epstein-Barr βελτίωσε τα συμπτώματα.

Αυτό που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο είναι γιατί τόσο λίγοι από όσους μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας – λιγότεροι από ένας στους 10.000 στη μελέτη των στρατιωτικών. “Είναι πιθανό να χρειάζονται ένας ή περισσότεροι επιπλέον παράγοντες για να αναπτυχθεί η σκλήρυνση κατά πλάκας,” δήλωσε η Walton.

Παρόλα αυτά, είναι φυσιολογικό και όχι η εξαίρεση το ότι μόνο μια μειονότητα όσων μολύνονται από έναν ιό βιώνουν σοβαρές επιπλοκές, λέει ο Ascherio. Για παράδειγμα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων μολύνθηκαν με τον ιό της πολιομυελίτιδας ανέπτυξε τη μυική αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία, όπως και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων μολύνονται από κορωνοϊό χρειάζονται νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Journal reference: Science, DOI: 10.1126/science.abj8222

Leave A Reply