Ο ΕMA εκφράζει αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Ο ΕMA εκφράζει αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου

EURACTIV.com σε συνεργασία με Reuters και AFP, 12 Ιανουαρίου 2022

Ο Ρυθμιστικός οργανισμός φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου για τον COVID-19, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την προσέγγιση καθώς αναζητά περισσότερα δεδομένα για την ταχύτατα μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον.

“Ενώ η χρήση επιπλέον αναμνηστικών δόσεων μπορεί να είναι μέρος σχεδίων έκτακτης ανάγκης, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική,” δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Marco Cavaleri, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ εξέφρασε ανησυχίες ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων κάθε τέσσερις μήνες ενέχει υποθετικά τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων και μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση του πληθυσμού.

Ο Cavaleri δήλωσε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής στα εμβόλια και καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του παρόντος κύματος για να αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζεται ένα εμβόλιο συγκεκριμένα για την Όμικρον.

“Είναι σημαντικό να υπάρξει μια καλή συζήτηση γύρω από την επιλογή της σύνθεσης του εμβολίου για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια στρατηγική που δεν θα είναι απλά αντιδραστική… και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια προσέγγιση που θα είναι κατάλληλη για να αποτρέψει μια μελλοντική παραλλαγή,” δήλωσε.

Ο ΕΜΑ δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαλόγους με τους κατασκευαστές των εμβολίων σε περίπτωση που χρειαστεί ένα αναβαθμισμένο εμβόλιο, αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα πρέπει να συντονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης και πάνω έχει πιθανότητα να κολλήσει την παραλλαγή τους επόμενους δύο μήνες.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης ότι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, σχόλια με τα οποία συμφώνησε ο ρυθμιστικός φορέας της Ε.Ε. για τα φάρμακα.

“Αν έχουμε μια στρατηγική κατά την οποία χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις κάθε τέσσερις μήνες, είναι πιθανό να καταλήξουμε να έχουμε προβλήματα με την ανοσολογική απόκριση,” δήλωσε ο Cavaleri από τον ΕΜΑ.

“Επίσης, υπάρχει φυσικά και το ρίσκο κόπωσης του πληθυσμού με τη συνεχιζόμενη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.”

Αντ’ αυτού, οι χώρες θα πρέπει να σκεφτούν την κατανομή των αναμνηστικών δόσεων σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, συγχρονίζοντάς τις με το ξεκίνημα του κρύου, έτσι όπως χορηγούνται και τα εμβόλια της γρίπης, δήλωσε ο Cavaleri.

Ενδημική ασθένεια

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ο εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον ωθεί τον COVID στο να γίνει μια ενδημική ασθένεια με την οποία η ανθρωπότητα μπορεί να συνυπάρξει, παρότι παραμένει πανδημία επί του παρόντος.

“Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα βγούμε από το τούνελ αλλά θα τα καταφέρουμε,” δήλωσε ο Cavaleri.

“Με την αύξηση της ανοσίας στον πληθυσμό – και με την Όμικρον, θα υπάρξει μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό – θα κινηθούμε πιο γρήγορα προς ένα σενάριο που θα είναι πιο κοντά στην ενδημικότητα,” πρόσθεσε.

Leave A Reply