Οι αναμνηστικές δόσεις με εμβόλια mRNA παρέχουν την μεγαλύτερη ενίσχυση, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Οι αναμνηστικές δόσεις με εμβόλια mRNA παρέχουν την μεγαλύτερη ενίσχυση, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα

Άρθρο του Alistair Smout

Λονδίνο, 3 Δεκεμβρίου (Reuters) – Τα εμβόλια για τον COVID-19 που παρασκευάζονται από την Pfizer (PFE.N) και την Moderna (MRNA.O), τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, παρέχουν την μεγαλύτερη ενίσχυση στα επίπεδα αντισωμάτων όταν γίνονται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα Βρετανική έρευνα.

Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την έρευνα “COV-Boost” όταν ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν προτιμότερα για χρήση στην καμπάνια αναμνηστικών δόσεων της χώρας, αλλά τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις τώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι έξι από τις επτά αναμνηστικές δόσεις που εξετάστηκαν ενίσχυσαν την ανοσία μετά τον αρχικό εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, ενώ και οι επτά ενίσχυσαν την ανοσία όταν δόθηκαν μετά από δύο δόσεις εμβολίου της AstraZeneca.

“Μια τρίτη δόση θα είναι αποτελεσματική για πολλά από τα εμβόλια που εξετάσαμε και σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς, δήλωσε στους ρεπόρτερ ο Καθηγητής Saul Faust, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Southampton και επικεφαλής της δοκιμής.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε αργά την Πέμπτη, βρήκε ότι μία πλήρης ή μισή δόση εμβολίου Pfizer ή μία πλήρης δόση εμβολίου Moderna προσφέρουν ισχυρή ενίσχυση τόσο στα επίπεδα αντισωμάτων όσο και στα επίπεδα Τ κυττάρων, ανεξαρτήτως από το αν το άτομο έλαβε αρχικά Pfizer ή AstraZeneca.

“Και οι τέσσερις πρακτικές εμβολιασμού που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα ανοσίας και μάλλον θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά,” δήλωσε η Καθηγήτρια Eleanor Riley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Πρόσθεσε ότι και η αλλαγή πολιτικής σχετικά με την απόσταση μεταξύ των δόσεων υποστηρίζεται από τα δεδομένα.

“Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την απόφαση της JCVI (επιτροπή εμβολιασμού) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να προωθήσει τις αναμνηστικές δόσεις στους 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.”

Όταν τα εμβόλια AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson και Curevac δόθηκαν ως αναμνηστικές δόσεις, αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων για όποιο αρχικό εμβόλιο είχε ληφθεί, αν και σε μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με την έρευνα. Όμως, παρότι το Valneva ενίσχυσε τα αντισώματα σε άτομα που είχαν αρχικά λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν έδωσε ενίσχυση για το εμβόλιο της Pfizer.

Η έρευνα COV-Boost έλαβε χώρα πριν την εξάπλωση της αναδυόμενης παραλλαγής Όμικρον που προξενεί ανησυχία και ο Faust δήλωσε ότι είχε μοιραστεί δείγματα με τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να δημιουργηθούν δεδομένα για την Όμικρον.

Παρόλα αυτά, η έρευνα βρήκε ότι οι αναμνηστικές δόσεις βοηθούν να δημιουργηθεί μια πιο ευρεία απόκριση Τ κυττάρων ενάντια στις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, κάτι που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια προστασία.

Αργά την Πέμπτη δημοσιεύτηκε επίσης και μια ξεχωριστή έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου σχετικά με το πώς η αρχική έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 επηρεάζει τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού. Η έρευνα αυτή βρήκε επίσης καλή απόκριση Τ κυττάρων τόσο στην Άλφα όσο και τη Δέλτα μετά τη μόλυνση σε εμβολιασμένα άτομα.

Leave A Reply