Η παραλλαγή COVID Όμικρον βρισκόταν στην Ευρώπη πριν την εντοπίσουν οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Η παραλλαγή COVID Όμικρον βρισκόταν στην Ευρώπη πριν την εντοπίσουν οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες

Άρθρο από το CBS News, 30 Νοεμβρίου 2021

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι εντόπισαν τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού σε κρούσματα έως και 11 ημέρες πριν, υποδεικνύοντας ότι η παραλλαγή είχε ήδη εξαπλωθεί στη Δυτική Ευρώπη πριν ταυτοποιηθούν τα πρώτα κρούσματα στη Νότια Αφρική. Το Ινστιτούτο Υγείας RIVM δήλωσε ότι εντόπισε την Όμικρον σε δείγματα με ημερομηνίες 19 και 23 Νοεμβρίου.

Αυτά τα ευρήματα προηγούνται των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους επιβάτες που ήρθαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη Παρασκευή και που υποβλήθηκαν σε τεστ στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.

Το Βέλγιο και η Γερμανία έχουν επίσης επιβεβαιώσει μέσω δειγματοληπτικών τεστ ότι η παραλλαγή βρισκόταν σε αυτές τις χώρες πριν οι υγειονομικοί της Νοτίου Αφρικής προειδοποιήσουν τον κόσμο για την ύπαρξή της στις 24 Νοεμβρίου.

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν λάβει εύσημα για το γεγονός ότι εντόπισαν πρώτοι αυτή τη νέα παραλλαγή και προειδοποίησαν τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές για την ύπαρξή της. Αλλά η Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε 20 άλλες χώρες, και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα και ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει κάποια αντίσταση στις υπάρχουσες θεραπείες και εμβόλια, πολλά κράτη έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επιβάτες από χώρες της Νότιας Αφρικής.

Οι πολιτικοί και οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι αισθάνονται σαν να τιμωρούνται για το προηγμένο πρόγραμμα εντοπισμού για τον COVID-19, που βοήθησε να αναγνωριστεί η παραλλαγή και επέτρεψε σε άλλα κράτη να ανταποκριθούν γρήγορα, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που βάζουν στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αφρικής.

Η Ιαπωνία και η Γαλλία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής την Τρίτη, ενώ χώρες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορά τους και οι επιστήμονες έτρεξαν να δοκιμάσουν υπάρχοντα φάρμακα εναντίον της.

Δεν ήταν ξεκάθαρο την Τρίτη κατά πόσο η παραλλαγή Όμικρον οδηγεί σε πιο βαριά νόσηση σε σχέση με τις άλλες γνωστές παραλλαγές, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι με βάση πρώιμα στοιχεία ο παγκόσμιος κίνδυνος είναι “πολύ υψηλός”. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, η παραλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις σε όλο τον κόσμο με “σοβαρές συνέπειες.”

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος Dr. Anthony Fauci δήλωσαν ότι η παραλλαγή δεν αποτελεί αιτία πανικού, αλλά ανησυχίας. Το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει μέτρα, επεκτείνοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού και προτείνοντας σε όλους τους ενήλικες να κάνουν αναμνηστική δόση.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Dr. Michael Osterholm, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε στο CBS News την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ πιθανώς να αντιμετωπίσουν δύσκολο χειμώνα αν οι πολίτες δεν ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές.

“Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είμαστε πιο ευάλωτοι σήμερα σε αυτήν τη χώρα συνολικά λόγω του μεγάλου αριθμού πολιτών που βρίσκονται στον έκτο, έβδομο ή όγδοο μήνα μετά τον εμβολιασμό και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, άρα βρίσκονται και πάλι σε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο,” δήλωσε.

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής εμβολίων Moderna δήλωσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στην Όμικρον, σε σημαντικό βαθμό. Όπως είπε στους Financial Times: “Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό.”

Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέπτυξαν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca, επιφυλάσσονται, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρων πληροφοριών και ενθαρρύνοντας το κοινό να περιμένει έως ότου οι τρέχουσες μελέτες προσφέρουν πραγματικά δεδομένα από πειράματα που γίνονται στην παραλλαγή. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες ακόμα.

“Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας ενάντια στη βαριά νόσηση και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής ότι η Όμικρον θα είναι διαφορετική,” δήλωσε σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca. “Παρόλα αυτά, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία και διαδικασίες για τη γρήγορη ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου εμβολίου για τον COVID-19, εάν χρειαστεί.”

Όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί εμβολίων στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων και των παραγωγών του Ρωσικού εμβολίου Sputnik, έχουν δηλώσει ότι ήδη εργάζονται, ή είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν να προσαρμόζουν τα σκευάσματά τους ειδικά για τη νέα παραλλαγή, εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι αρχές στις ΗΠΑ και αλλού, δεν περιμένουν να μάθουν. Σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές τους δόσεις, έχουν επαναφέρει και κάποια μέτρα σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Leave A Reply