Η δράση για το κλίμα στο COP26 μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

  • Home
  • Blog
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Η δράση για το κλίμα στο COP26 μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Άρθρο της Emma Farge – 12 Οκτωβρίου 2021

Γενεύη, 11 Οκτωβρίου (Reuters) – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περίπου τρία τέταρτα των εργαζομένων στον χώρο της υγείας παγκοσμίως κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις δράσεις τους για το κλίμα στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου για το κλίμα COP26, δηλώνοντας ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Η έκθεση του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την υγεία απαιτεί μεγάλες δράσεις σε κάθε τομέα, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, δηλώνοντας ότι τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα υπερτερούν κατά πολύ του κόστους.

“Η καύση ορυκτών καυσίμων μας σκοτώνει. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα,” δήλωσε ο ΠΟΥ.

Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο, ή σχεδόν 24,3% του παγκόσμιου συνόλου, οφείλονταν σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικές ουσίες.

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται απευθείας με την κλιματική αλλαγή, παρότι η Maria Neira από τον ΠΟΥ δήλωσε ότι περίπου 80% των θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να αποτραπούν μέσω συμμόρφωσης στις οδηγίες του οργανισμού.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή εντείνει μολυσματικές ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία, προκαλώντας θανάτους σε μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Diarmid Campbell-Lendrum, επικεφαλής μιας ομάδας του ΠΟΥ για την κλιματική αλλαγή.

“Η υγεία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη: μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις για το κλίμα, διαπραγματευόμαστε πολλά πράγματα, αλλά το αν η ζωή ενός παιδιού θα χαθεί από ατμοσφαιρική ρύπανση ή λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν θα έπρεπε να είναι μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων,” δήλωσε.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με μια επιστολή που υπογράφουν πάνω από 400 φορείς υγείας εκπροσωπώντας πάνω από 45 εκατομμύρια νοσηλευτές, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, που επίσης ζητούν δράσεις.

“Οι παιδίατροι υψώνουν τη φωνή τους γιατί ασχολούμαστε με την πρόληψη, κάνουμε εμβολιασμούς για την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών και υψώνουμε τη φωνή μας γιατί γνωρίζουμε ότι η υγεία των ανθρώπων και η υγεία του κλίματος είναι κοινές”, δήλωσε η Ruth Etzel από τον Διεθνή Παιδιατρικό Σύλλογο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον ως θεμελιώδες δικαίωμα, προσθέτοντας τη φωνή του στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Leave A Reply