Τα εμβόλια μειώνουν το ρίσκο για σοβαρή νόσηση από Covid κατά 90% σύμφωνα με Γαλλική έρευνα σε πάνω από 22 εκατ. άτομα

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα εμβόλια μειώνουν το ρίσκο για σοβαρή νόσηση από Covid κατά 90% σύμφωνα με Γαλλική έρευνα σε πάνω από 22 εκατ. άτομα

Η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της έδειξε ότι τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν και ενάντια στις χειρότερες επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα

Άρθρο της Kim Willsher, Παρίσι, 11 Οκτωβρίου 2021

Ο εμβολιασμός μειώνει το ρίσκο θανάτου ή νοσηλείας από Covid-19 κατά 90%, σύμφωνα με μια Γαλλική έρευνα σε 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν ενάντια στις χειρότερες επιπτώσεις του πιο διαδεδομένου στελέχους του ιού, της μετάλλαξης Δέλτα.

“Αυτό σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν εννιά φορές χαμηλότερο ρίσκο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί,” δήλωσε στο Agence France-Presse ο επιδημιολόγος Mahmoud Zureik, επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα – η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι στιγμής – πραγματοποιήθηκε από την Epi-Phare, μια επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από το σύστημα υγείας της Γαλλίας, το εθνικό ταμείο ασφάλισης υγείας l’Assurance Maladie (CNAM), και τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων της χώρας (ANSM).

Οι ερευνητές συνέκριναν 11,3 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με τον ίδιο αριθμό ανεμβολίαστων ατόμων από την ίδια ηλικιακή ομάδα μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου 2020, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Γαλλία, και της 20ης Ιουλίου της φετινής χρονιάς.

Βρήκαν “μια μείωση στο ρίσκο νοσηλείας που ξεπερνά το 90%” από την 14η μέρα μετά τη δεύτερη δόση και μια παρόμοια μείωση στον αριθμό θανάτων από Covid-19. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί και στο Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις ΗΠΑ.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα πιο σοβαρά συμπτώματα του ιού Covid δεν μειώθηκε κατά την πεντάμηνη διάρκεια της έρευνας, δήλωσαν. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όποτε και αν έλαβε ο ασθενής το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, Moderna ή Oxford/AstraZeneca.

Οι ερευνητές είχαν μόλις έναν μήνα μεταξύ της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα στη Γαλλία και το τέλος της έρευνας, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εμβόλια μείωσαν το ρίσκο σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου κατά 84% σε άτομα άνω των 75 ετών και κατά 92% για την ηλικιακή ομάδα 50-74 ετών.

“Είναι πολύ σύντομη περίοδος για να αξιολογήσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του εμβολιασμού για αυτή τη μετάλλαξη,” δήλωσε ο Zureik, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται για τις επιπτώσεις των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα.

Για να εξασφαλιστεί η πλησιέστερη δυνατή σύγκριση, οι ερευνητές συνέδεσαν εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου που ζουν στην ίδια περιοχή. Η έρευνα εξέτασε μόνο τα πιο σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης και δεν εστίασε στο αν τα εμβόλια σταματούσαν τους ανθρώπους από το να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό.

Ο Zureik δήλωσε ότι η αποτροπή των πιο σοβαρών λοιμώξεων ήταν “ο κύριος στόχος για τη δημόσια υγεία”. “Μια επιδημία χωρίς σοβαρές λοιμώξεις δεν είναι πια επιδημία,” πρόσθεσε.

Η αναφορά καταλήγει: “Όλα τα εμβόλια [που εξετάστηκαν] κατά του Covid-19 είναι πολύ αποτελεσματικά και έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση των σοβαρών μορφών του Covid-19 σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που ζουν στη Γαλλία. Η συνεχιζόμενη έρευνα από την Epi-Phare θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε την εξέλιξη της αποτελεσματικότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να καθορίσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην μετάλλαξη Δέλτα.”

Leave A Reply