Η ιστορική σύσταση για το RTS,S/AS01 μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στην ελονοσία
6 Οκτωβρίου 2021
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει την εκτεταμένη χρήση του εμβολίου για την ελονοσία RTS,S/AS01 (RTS,S) σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή διάδοση της ελονοσίας (πλασμώδιο – Plasmodium falciparum). Η σύσταση βασίζεται σε αποτελέσματα από ένα συνεχιζόμενο πιλοτικό πρόγραμμα στις χώρες Γκάνα, Κένυα και Μαλάουι μέσω του οποίου έχει χορηγηθεί το εμβόλιο σε πάνω από 800.000 παιδιά από το 2019.
“Είναι μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο ελονοσίας για παιδιά είναι επαναστατικό για την επιστήμη, την παιδική υγεία και τον περιορισμό της ελονοσίας,” δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του ΠΟΥ. “Η χρήση αυτού του εμβολίου σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας μπορεί να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.”
Η ελονοσία παραμένει μία από τις κύριες αιτίες ασθένειας και θανάτου σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Πάνω από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών παθαίνουν από ελονοσία κάθε χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια, ο ΠΟΥ και συνεργαζόμενοι φορείς παρατήρησαν μια στασιμότητα στην πρόοδο ενάντια σε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια.
«Επί αιώνες, η ελονοσία στοίχειωνε την υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας τεράστια οδύνη» σχολίασε ο Dr Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την αφρικανική ήπειρο. “Για πολύ καιρό ελπίζαμε σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την ελονοσία και τώρα για πρώτη φορά, έχουμε ένα τέτοιο εμβόλιο εγκεκριμένο για εκτεταμένη χρήση. Η σημερινή σύσταση προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την ήπειρο που υποφέρει από το μεγαλύτερο βάρος της ασθένειας και προσδοκούμε ότι πολλά ακόμα παιδιά της Αφρικής θα μπορούν να προστατευτούν από την ελονοσία και να μεγαλώσουν ως υγιείς ενήλικες.”
Η σύσταση του ΠΟΥ για το εμβόλιο ελονοσίας RTS,S
Με βάση τις συμβουλές δύο παγκόσμιων συμβουλευτικών φορέων του ΠΟΥ, για την ανοσοποίηση και για την ελονοσία, ο Οργανισμός συστήνει:
Ο ΠΟΥ συστήνει ότι στο πλαίσιο ολοκληρωμένου ελέγχου για την ελονοσία να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο ελονοσίας RTS,S/AS01 για την πρόληψη της ελονοσίας P. Falciparum στα παιδιά που ζουν σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή διάδοση όπως καθορίζεται από τον ΠΟΥ. Το εμβόλιο ελονοσίας RTS,S/AS01 θα παρέχεται σε ένα πρόγραμμα 4 δόσεων σε παιδιά ηλικίας 5 μηνών και άνω για τη μείωση της ασθένειας.
Σύνοψη κύριων αποτελεσμάτων από τα πιλοτικά προγράμματα του εμβολίου της ελονοσίας
Τα κύρια αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων έπαιξαν ρόλο στη σύσταση με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν μετά από δύο χρόνια εμβολιασμών σε παιδιατρικές κλινικές στις τρεις πιλοτικές χώρες, που εφαρμόστηκαν υπό την καθοδήγηση των Υπουργείων Υγείας της Γκάνα, της Κένυα και του Μαλάουι. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν:
- Εφικτή παράδοση: Η εισαγωγή του εμβολίου είναι εφικτή, βελτιώνει την υγεία και σώζει ζωές, με καλή και ισότιμη κάλυψη του RTS,S όπως παρατηρείται μέσω συνηθισμένων προγραμμάτων ανοσοποίησης. Αυτό συνέβη ακόμα και στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.
- Φτάνοντας
τους πιο απρόσιτους: το RTS,S αυξάνει
την ισότητα στην πρόσβαση της πρόληψης
για την ελονοσία.
- Τα δεδομένα από το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξαν ότι πάνω από δύο τρίτα των παιδιών στις 3 χώρες που δεν κοιμούνται κάτω από κουνουπιέρα επωφελούνται από το εμβόλιο RTS,S.
- Η παράλληλη χρήση των εργαλείων έχει ως αποτέλεσμα ότι πάνω από 90% των παιδιών επωφελούνται από τουλάχιστον ένα προληπτικό μέτρο (κουνουπιέρες με εντομοκτόνο ή το εμβόλιο της ελονοσίας).
- Ισχυρό προφίλ ασφάλειας: έως σήμερα, πάνω από 2,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε 3 χώρες της Αφρικής – το εμβόλιο έχει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.
- Δεν υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στη χρήση κουνουπιέρας, άλλων παιδικών εμβολιασμών, ή στην αναζήτηση υπηρεσιών υγείας για εμπύρετες ασθένειες. Στις περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε το εμβόλιο, δεν υπήρξε μείωση στη χρήση κουνουπιέρας με εντομοκτόνο, στη χρήση άλλων παιδικών εμβολιασμών ή στην αναζήτηση υπηρεσιών υγείας σε περίπτωση εμπύρετης ασθένειας.
- Υψηλός αντίκτυπος σε πραγματικές καταστάσεις παιδικού εμβολιασμού: σημαντική μείωση (30%) στην θανατηφόρα βαριά ελονοσία, ακόμα και όταν το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε σε περιοχές όπου οι κουνουπιέρες με εντομοκτόνο χρησιμοποιούνται ευρέως και υπάρχει ικανοποιητική πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία.
- Πολύ αποδοτικό οικονομικά: υπολογίζεται ότι το εμβόλιο είναι οικονομικό σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή διάδοση ελονοσίας.
Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο περιλαμβάνουν αποφάσεις χρηματοδότησης από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για ευρύτερη χρήση, και αποφάσεις σε επίπεδο χωρών για το αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως μέρος των εθνικών στρατηγικών για τον περιορισμό της ελονοσίας.