Προσεχώς: το θρίλερ της κλιματικής αλλαγής…

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Προσεχώς: το θρίλερ της κλιματικής αλλαγής…

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Κάτω από το μονίμως παγωμένο έδαφος της Αρκτικής υπάρχουν μουμιοποιημένα μαμούθ, τάρανδοι, ρινόκεροι, αλλά και ανθρώποι. Μέσα στα παγωμένα σώματά τους βρίσκονται βακτήρια και ιοί που σε επίπεδο κρυογενετικής είναι παγωμένα και τέλεια διατηρημένα για αιώνες ή ακόμα και χιλιετίες. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των μικοροοργανισμών, λόγω έλλειψης φωτός, νερού, ακτινοβολίας και οξυγόνου έχουν επιζήσει ανέπαφα. Η κλιματική αλλαγή τώρα, έρχεται να τα ξυπνήσει και να τους δώσει και πάλι ζωή!

Κάποια από αυτά τα παθογόνα, γνωστά στην επιστήμη, είναι σχετικά άφοβα για την ανθρώπινη υγεία, άλλα όμως είναι γνωστοί δολοφόνοι. Για παράδειγμα, επιστήμονες εντόπισαν ευλογιά, ενώ προέρχεται από ένα εξαφανισμένο παθογόνο (με τελευταίο κρούσμα το 1977), στα παγωμένα αυτά σώματα των μικροοργανισμών. Σε ένα μαζικό τάφο στην Αλάσκα, ερευνητές ανακάλυψαν κομμάτια RNA  της ισπανικής γρίπης του 1918.

Όμως έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε αυτά τα παθογόνα στο παρελθόν, δεν μπορούμε και σήμερα; Είναι βέβαιο πως οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί, όσο θανατηφόροι και να είναι, δεν μπορούν να προκαλέσουν και πάλι πανδημίες, καθώς έχουμε τα κατάλληλα όπλα για να τους αντιμετωπίσουμε.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ιός περνά από το ένα είδος στο άλλο (όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού) ή όταν πρόκειται για κάποια αρχαία τοπικής κλίμακας ασθένεια, την οποία δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει.

Πρωτοεμφανιζόμενα παθογόνα είναι αυτά τα οποία δεν έχουν «ξανασυνατηθεί» με το ανοσοποιτικό μας σύστημα κι επομένως μπορούν να προκαλέσουν μία πανδημία. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, ένας ιός που είχε συνηθίσει να μολύνει νυχτερίδες πέρασε ξαφνικά στον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα ως μία πίσω πόρτα για τη μόλυνση και την αναπαραγωγή του.

Ένας ακόμα λόγος ανησυχίας που κάνει αυτά τα αρχαία παθογόνα ακόμα πιο επικίνδυνα είναι ότι πρόκειται για σούπερ παθογόνα! Στην αρχαία τούνδρα υπήρχε ιδιαιτέρως σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των μικροβίων εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Έτσι, τα μικρόβια έπρεπε να πολεμήσουν σκληρά για την επιβίωση και την επικράτησή τους. Άρα εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα ανθεκτικούς μικροοργανισμούς.

Ας φανταστούμε ένα υποθετικό σενάριο: ένας 23χρονος άνδρας πεθαίνει μαζί με ολόκληρο το χωριό του από μία ξαφνική ασθένεια και θάβεται σε ένα μονίμως παγωμένο έδαφος πριν από 3500 χρόνια. Με την τήξη των πάγων, το θανατηφόρο μικρόβιο ξεπλένεται σε ένα διπλανό ρυάκι, όπου ένα άτυχο άτομο πίνει λίγο νερό και μολύνεται. Πρόκειται για τον ασθενή μηδέν. Ο ασθενής ταξιδεύει πίσω στο σπίτι του όπου αρχίσει και νοσεί. Όμως έβηχε και φτερνιζόταν καθόλη τη διαδρομή, τόσο στο ιδιωτικό αερσκάφος από την τούνδρα, όσο και στο επιβατικό αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη. Μολύνεται σχεδόν το σύνολο των επιβατών και στα δύο αερσκάφη. Συνολικός αριθμός κρουσμάτων: 700 άτομα. Ο ασθενής μηδέν, τελικά πεθαίνει μία εβδομάδα μετά, προλαβαίνοντας όμως να μολύνει χιλιάδες, οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους μολύνουν κι άλλους.

Πριν από δύο χρόνια θα λέγαμε ότι αυτό ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τώρα βρίσκουμε ομοιότητες με την περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως στο δικό μας υποθετικό σενάριο ο ιός είναι σχεδόν 100% θανατηφόρος προκαλώντας μία μαζική εξαφάνιση του ανθρώπινου πληθυσμού μέσα σε λίγους μήνες. Μετά από λίγα χρόνια η ανθρωπότητα φθείνει, αφήνοντας μόνο συντρίμια και ωκεανούς από πλαστικό.

…Αν και πρόκειται για ακραίο σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες, δυστυχώς μπορεί να συμβεί. Για αυτό άλλωστε οι επιστήμονες διερευνούν μονίμως για DNA σε αυτά τα κουφάρια που εντοπίζουν από λιωμένους παγετώνες, για να προλάβουμε την επόμενη πανδημία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι θαμένο κάτω από τους παγετώνες, ενώ από την άλλη η τεχνολογία της ακολουθίας του DNA είναι σχετικά καινούργια, και υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ίσως τώρα αρχίζουμε και κατανοούμε τι σημαίνει όντως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής…και πως οι λιωμένοι παγετώνες θα ανοίξουν το κουτί της πανδώρας, κάνοντας μας να λησμονούμε το 2020!

Για την Πηγή: https://medium.com/predict/climate-change-could-unleash-an-ancient-pandemic-58c436b2461d

Leave A Reply