Πράσινη ανάπτυξη ή εξαπάτηση…;

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Βοηθούν άραγε οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί στην αποτελεσματική μετρίαση του φαινομένου της κλιματικής κρίσης;

Η Δανία είναι μία χώρα γνωστή για την ευαισθησία και την πρωτοπορία σε ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως τι γίνεται αν εφαρμόσουμε ένα κλιματικό μοντέλο για το έτος 2100; Η απάντηση είναι ότι αν όλος ο πλανήτης εφάρμοζε την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες της Δανίας, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 3°C, κάτι που απέχει κατά πολύ από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισίου. Εάν στο ίδιο μοντέλο εφαρμόσουμε την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθούν όλες οι εγγεγραμμένες εταιρείες παγκοσμίως, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4°C, ενώ στην περίπτωση των σκανδιναβικών εταιρειών, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται κατά 3,5°C.

Σαφώς και δεν είναι εύκολο να μετρηθεί το κατά πόσο κάτι είναι περιβαλλοντικά φιλικό, ειδικά όταν εστιάζει κανείς στο κλίμα. Το συγκεκριμένο κλιματικό μοντέλο έρχεται να συνεισφέρει σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση αποκαλύπτοντας αν οι σημερινοί κανονισμοί που εφαρμόζουν οι εταιρείες ανά τον κόσμο θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το κλιματικό μοντέλο, πολλές εταιρείες ήρθαν σε επαφή με τους ερευνητές – δημιουργούς κατακλύζοντάς τους με ερωτήσεις αμφισβητώντας την εγκυρότητα του μοντέλου. Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο λάθος στους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Οι ερευνητές γνώριζαν από την αρχή ότι το μοντέλο τους θα «κυνηγηθεί» καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι ευοίωνα για το κλίμα του πλανήτη. Όμως η πραγματική σημασία του συγκεκριμένου κλιματικού μοντέλου είναι ο κώδωνας κινδύνου που κρούει, με απώτερο σκοπό να βρεθεί τρόπος να βελτιωθούν, σε πρώτο πλάνο οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που εφαρμόζονται στις εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως και τελικά να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισίου για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Φαίνεται πως δεν αρκεί η παραγωγή βιώσιμων προϊόντων, αλλά η βιωσιμότητα θα πρέπει να διέπει όλες τις τεχνολογίες, τα logistics και τις διαχειριστικές πρακτικές  μίας εταιρείας. Πρέπει να εξετάσουμε τη βασική λειτουργία κάθε εταιρείας. Υπό ποιές συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι; Πώς υπολογίζεται ο κύκλος ζωής κάθε προϊόντος; Πώς πείθεις τους πελάτες να πληρώσουν ένα βιώσιμο προϊόν;

Απαιτείται μία δραστική αλλαγή. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά είναι πιθανό; Ναι! Είναι εφικτό; Ναι, υπάρχουν πολλοί επαρκώς καταρτισμένοι και εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι που εργάζονται σε όλες αυτές τις εταιρείες. Αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει τώρα!

Για την Πηγή: https://www.mm.dk/artikel/investeringsbank-advarer-mod-dansk-klimaselvtilfredshed

Leave A Reply