Αλόννησος: ένας αειφόρος προορισμός

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Το περιοδικό National Geographic Traveller ανακήρυξε την Αλόννησο ως ένα από τα πιο βιώσιμα νησιά του κόσμου. Για την ακρίβεια, η Αλόννησος βρίσκεται στην έκτη θέση των καλύτερων αειφόρων προορισμών για το έτος 2021. Προηγούνται οι περιοχές: Κοπεγχάγη, Κόστα Ρίκα, Ελσίνκι, Ντένβερ και Νέα Καληδονία. Μετά την Αλόννησο ακολουθούν το Γκαμπόν και το Φρέιμπουργκ.

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την επιτυχία έπαιξε και η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας, στο ναυάγιο της Περιστέρας. Για τους γνώστες του είδους, αποτελεί τον «Παρθενώνα των Ναυαγίων».

Η Αλόννησος περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στην Ευρώπη, έκτασης 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία ιδρύθηκε το 1992 με προεδρικό διάταγμα διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την παρθένα, άγρια φύση του νησιού. Ανάμεσα στα προστατευταία είδη χλωρίδας και πανίδας, ξεχωρίζει η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους. Η θέσπιση της προστασίας της περιοχής ήρθε μετά από χρόνιες προσπάθειες για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Βορείων Σποράδων και πλέον αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Σύμφωνα και με σχετική έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η ιχθυοπανίδα της περιοχής χαρακτηρίζονται για την υψηλή ποιοτική και ποσοτική αξία της. Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει, συνεπώς, το εθνικό πάρκο Αλοννήσου είναι σημαντικές, καθώς τόσο οι ψαράδες της περιοχής ωφελούνται όσο και το περιβάλλον προστατεύεται  προσφέροντας εναλλακτικό τουρισμό αλλά και διατηρώντας το φυσικό πλούτο του νησιού.

Το θαλάσσιο πάρκο περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο, τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Σκάντζουρα, Γιούρα, Παππούς, Πιπέρι και Ψαθούρα και μπορεί κανείς να το επισκεφτεί με καραβάκι από την Αλόννησο, αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς απαγορεύεται η προσέγγιση νησιών σε συγκεκριμένες αποστάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο σεβασμός των ειδών που ζουν εκεί. Σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την πεζοπορία, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία αλλά και λειτουργία του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της χώρας, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλοννήσου.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης: «Η μοναδική αυτή διεθνής διάκριση δικαιώνει τις προσπάθειες και του δήμου Αλόννησου που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της είδησης σε παγκόσμια κλίμακα για τη λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στην περιοχή μας, η οποία κρύβει πολλούς ανεκτίμητους φυσικούς και ιστορικούς θησαυρούς!»

Η διάκριση αυτή αναμένεται να δώσει ταιράστια ώθηση στον εναλλακτικό τουρισμό του νησιού, με τους επισκέπτες να προσελκύονται πια, όχι μόνο από την απαράμιλλη ομορφιά των φυσικών τοπίων και των σπάνιων ζώων, αλλά και για δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής που δεν βρίσκει κανείς εύκολα, όπως ακριβώς αυτά που μπορεί να προσφέρει ένα υποβρύχιο μουσείο.

Για την Πηγή: https://www.archaiologia.gr/blog/2021/06/01/t%CE%B7%CE%BD-1%CE%B7-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%87%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83/

Leave A Reply