Κορωνοϊός: οι πιο πρόσφατες θεραπείες

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη θεραπεία του κορωνοϊού, τα ευρήματα είναι ακόμα αμφιλεγόμενα και υπάρχουν αρκετοί σοβαροί περιορισμοί. Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι τέτοια εποχή, υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες και μεγάλη εμπειρία εκ μέρους των ιατρό-νοσηλευτικού προσωπικού.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία τον απαραίτητο εξοπλισμό ή το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υποβάλουν τους ασθενείς στις κατάλληλες θεραπείες.

Επίσης, μία διαρκής πρόκληση που δεν έχει επιτευχθεί ούτε για την περίπτωση του κορωνοϊού αλλά ούτε και άλλων αναπνευστικών ιών, είναι η θεραπεία στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όταν ακόμα ο ασθενής δεν νοσεί σοβαρά ώστε να πρέπει να νοσηλευτεί.

Θεραπείες που αποτρέπουν τη νοσηλεία

Τρεις είναι οι επικρατέστερες θεραπείες που λαμβάνουν χώρα αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μόλυνσης από κορωνοϊό:

Πλάσμα ανάρρωσης

Αντισώματα που θα επιλεγούν από άτομα που έχουν προσβληθεί και αναρρώσει από κορωνοϊό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη θεραπεία της ασθένειας. Εντούτοις, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Το πλάσμα θα πρέπει να αναλυθεί ώστε να διευκρινιστεί το επίπεδο των αντισωμάτων που εμπεριέχει και η θεραπεία να γίνει το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή της διάγνωσης. Αν και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα, φαίνεται πως θετικότερη απόκριση παρουσιάζουν άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών λόγω της ηλικίας ή άλλων υποκείμενων νοσημάτων.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Πρόκεται για συνθετικά αντισώματα που μιμούνται τα ανθρώπινα και καταπολεμούν τον κορωνοϊό. Αν και μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εγκεκριμένες εκδοχές χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά μέσα, με εξαίρεση την περίπτωση ασθενών που ήδη νοσηλεύονται ή λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία.

Ρεμβδεσεβίρη

Το συγκεκριμένη αντιϊκό φάρμακο δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του Ebola. Κάποιες μελέτες δείχνουν πως αυτό το φάρμακο επισπεύδει την περίοδο ανάρρωσης ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Νεότερες μελέτες, όμως δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές.

Θεραπείες που επαναφέρουν το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τη νοσηλεία

Το τελευταίο διάστημα και λόγω ακριβώς της πανδημίας, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην πιο αποδοτική χρήση της οξυγονοθεραπείας καθώς και στην τοποθέτηση των ασθενών μπρούμυτα ώστε να απελευθερωθεί η αναπνοή τους.

Επιπλέον, πολλά υποσχόμενες είναι ακόμα τρεις θεραπείες:

Δεξαμεθαζόνη και άλλα στεροειδή

Γενικά, η δεξαμεθαζόνη θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε περίπτωσεις ασθενών με αναπνευστική υποστήριξη μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Ιντερλευκίνη 6

Αν και για την ώρα τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα, κάποιες από τις πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώνει τη θνησιμότητα μόνο όταν παρέχεται σε ασθενείς που έχουν εξέλθει από την εντατική.

Αντιθρομβωτικά

Ο κίνδυνος των θρομβώσεων αυξάνεται στην περίπτωση σοβαρών περιπτώσεων κορωνοϊού. Η θεραπεία με αντιθρομβωτικά βέβαια, συνοδευέται από τον κίνδυνο εσωτερικής αιμοραγίας. Ακόμα και η ασπιρίνη ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα δεδομένα και τα ευρήματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα…οι εξειδικευμένοι γιατροί ωφείλουν να παραμένουν ενήμεροι και οι φαρμακοποιοί να ακολουθούν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες σχετικές οδηγίες. Εμείς, ως απλοί πολίτες, δεν ωφείλουμε να κατανοήσουμε όλο το φάσμα της φυσιολογίας του ιού και των θεραπευτικών πρακτικών. Οφείλουμε όμως να παραμένουμε ενήμεροι, ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας.

Για την Πηγή: https://elemental.medium.com/if-you-get-covid-19-here-are-the-current-treatments-available-85c72086da1e

Leave A Reply