Η κλιματική αλλαγή μετά την πανδημία

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν υποστεί τέτοια αναταρραχή τον τελευταίο χρόνο που δικαίως η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πιο μεταίωρη από ποτέ…είναι όμως παράλληλα και πιο επείγουσα από ποτέ!

Μήπως το πρόβλημα είναι ότι είμαστε κακομαθημένοι;

Οι κοινωνικές συνήθειες έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω της πανδημίας. Μένουμε σπίτι περισσότερο από ποτέ, χρησιμοποιούμε προστατευτικό εξοπλισμό, μειώσαμε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Η πλειονότητα των ανθρώπων έδειξε φοβερή κατανόηση στην ανάγκη που υπάρχει να παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί παρόλες τις ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνιολογικές επιπτώσεις.

Επομένως, βλέπουμε ότι σε συνθήκες επείγουσας κρίσης οι άνθρωποι προσαρμόζονται και καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν…Γιατί άραγε δεν αντιλαμβανόμαστε το επείγον στην κλιματική κρίση; Μήπως είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος για να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο επικίνδυνος είναι ένας ιός για την ανθρωπότητα, τόσο είναι και η κλιματική αλλαγή;

Οι συνήθειες του φόβου

Ας δούμε όμως πώς η πλήρης και διαρκής υιοθέτηση κάποιων από τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα…Η αποφυγή χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και η αντικατάστασή τους με ιδιωτικά οχήματα μπορεί να προκαλέσει ταιράστια ζημιά στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα, μέσω της αύξησης των εκπομπών ανά όχημα.

Ανάκαμψη: οι νέες προκλήσεις συναντούν τις παλιές προτεραιότητες

Η πανδημία του κορωνοϊού μετατόπισε τις προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να λάβουμε υπόψη στις νέες στρατηγικές ανάκαμψης τις κλιματικές επιταγές, γιατί τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή δεν μας έχουν εγκαταλείψει.

Δύο βασικοί άξονες των στρατηγικών ανάκαμψης θα πρέπει να παραμείνουν:

Α) η μείωση του κόστους των πράσινων τεχνολογιών και η επιβολή προστίμων στην περίπτωση χρήσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ορυκτών καυσίμων.

Β) η επένδυση στις πράσινες τεχνολογίες που, εκτός από τη μείωση του κόστους, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, πρόοδο και κατασκευή καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών προσφέροντας ανάλογες ευκαιρίες σε επίδοξους ερευνητές αλλά και επενδυτές.

Το σημείο – κλειδί για την αποτελεσματική στρατηγική ανάκαμψης είναι προφανώς να τονιστεί η ευκαιρία που γεννά η εμπιστοσύνη και η επένδυση στις πράσινες τεχνολογίες, προσφέροντας ουσιατικά μία μοναδική συγκυρία να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις τόσο της πανδημίας όσο και της κλιματικής αλλαγής.

Για την Πηγή: https://medium.com/discourse/climate-action-in-a-post-covid-world-467098a44917

Leave A Reply