Το φαινόμενο της πεταλούδας

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Οι πεταλούδες μονάρχες απειλούνται με εξαφάνιση…μπορούμε άραγε να βοηθήσουμε;

Μία νεκρή πεταλούδα μονάρχης στο πεζοδρόμιο…χωρίς σημάδια τραυματισμού. Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει και πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο γεγονός;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μοναδικό, όπως όλα άλλωστε, τα είδη του πλανήτη, με ιδιαίτερα έντονα χρώματα (υπερισχύει το πορτοκαλί). Η συγκεκριμένη πεταλούδα ταξιδεύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στην κατάλληλη τοποθεσία για να φτιάξει τη φωλιά της. Αν και δεν ξεπερνά το 1 γραμμάριο καταφέρνει και ταξιδεύει περίπου 80 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Παρόλο που είναι ένα αρκετά μελετημένο είδος πεταλούδας, δεν έχουν κατανοηθεί ακόμα πλήρως  κάποια από τα ηθολογικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι «θυμάται» τα δέντρα στα οποία έχουν βρεθεί οι πρόγονοί της, και τα επιλέγει για να ζεσταθεί.

Χιλιάδες πεταλούδες μονάρχες μεταναστεύουν από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά και κατευθύνονται προς το Μεξικό κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν και πρόκειται για ενδημικό είδος της βόρειας και νότιας Αμερικής, έχει εντοπιστεί και σε άλλες θερμές περιοχές. Η θηλυκή πεταλούδα μονάρχης αφήνει κάθε ένα από τα αυγά της σε φύλλα γαλακτοφόρων φυτών (ασκληπιάδα). Κάθε θηλυκή πεταλούδα συνήθως γεννά από 300 έως 500 αυγά μέσα σε μία περίοδο δύο με πέντε εβδομάδων. Στη συνέχεια, και μετά από λίγες μέρες, τα αυγά μετατρέπονται σε προνύμφες. Επόμενο στάδιο είναι αυτό της νύμφης ή αλλιώς «χρυσαλίδας». Σε μία με δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται ο κύκλος ανάπτυξης, οπότε και αναδύεται ένα πλήρως αναπτυγμένο μαύρο-πορτοκαλί ενήλικο άτομο πεταλούδας μονάρχη.  Αναλόγως την εποχή που θα γεννηθεί, δρα διαφορετικά. Αν γεννηθεί άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού ξεκινά την αναπαραγωγή εντός λίγων ημερών. Όμως αν γεννηθεί τέλη καλοκαιριού, γνωρίζει ότι επίκειται χειμώνας και κατευθύνεται νότια προς θερμότερα κλίματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε την πεταλούδα μονάρχη

Αρχίστε να φυτεύετε ασκληπιάδες! Είναι το μόνο φυτό – πηγή τροφής για αυτό το είδος πεταλούδας στο προνυμφιακό της στάδιο. Οι ασκληπιάδες είναι ένα φυτό υπό εξαφάνιση (λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης) παρασύροντας με αυτό τον τρόπο και τις πεταλούδες μονάρχες. Πραγματικά, δεν είναι δύσκολη η διαδικασία, είτε αγοράζοντας σπόρους από κάποιο φυτώριο, είτε μαζεύοντας σπόρους από υπάρχοντα φυτά. Μετά από τη διαδικασία φύτευσης, μέσα σε διάστημα τριών – τεσσάρων εβδομάδων θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να φυτρώνει.

Κάτι τόσο απλό αποτελεί εντούτοις τη βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή της παρούσας κατάστασης!

Πηγή: https://medium.com/age-of-awareness/mission-to-save-the-monarchs-39eb17ffa182

.

Leave A Reply