Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.
Ίσως να είμαστε η τελευταία γενιά που, υπό την απειλή των επιτπώσεων της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε και απολαμβάνουμε τους πόρους της γης ως έχουν.
Παπάγιας και μάνγκο από τη Μεσόγειο
Η Μεσόγειος, αν και ιδαιτέρως ζεστή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι σίγουρα μία τροπική χώρα, ούτε μία χώρα γνωστή για την παραγωγή εξωτικών φρούτων. Για παράδειγμα, η Ιταλία είναι διάσημη για τις ελιές, τα ζυμαρικά, τα πορτοκάλια, το λάδι, το κρασί και τις ντομάτες. Παρόλα αυτά σήμερα, η Ιταλία εξάγει παπάγιας, μάνγκο και άλλα εξωτικά φρούτα με μεγάλη επιτυχία, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες της χώρας.
Αποχαιρετώντας τα ζυμαρικά και το λάδι…
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Vittorio Farina η καλλιέργεια αυτών των εξωτικών φρούτων κατέστη εφικτή λόγω των συχνότερων ήπιων χειμώνων της περιοχής της Μεσογείου. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η Μεσόγειος θα αποτελέσει ένα από τα hotspots της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη, με όλο συχνότερες και παρατεταμένες θερινές ξηρασίες και δρυμήτερες χειμερινές βροχοπτώσεις*.
Κατά συνέπεια το «νέο κλίμα» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα οδηγήσει στη γρήγορη εξάπλωση τροπικών φυτών, που βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, προκαλώντας μία σταθερή μείωση των παραδοσιακών καλλιεργειών. Οι ηπιότεροι φθινοπωρινοί μήνες έχουν επεκτείνει την εποχική περίοδο κατά την οποία είναι ενεργά τα παράσιτα των ελιών με αποτέλεσμα μία δραματική πτώση στην παραγωγή λαδιού. Από την άλλη, οι χειμερινές βροχοπτώσεις που θυμίζουν τροπικό κλίμα, έχουν πλημμυρίσει τις καλλιέργειες καταστρέφοντας την παραγωγή λαχανικών στη βόρεια Ιταλία, ενώ οι παρατεταμένες ξηρασίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στη νότια Ευρώπη μείωσαν σημαντικά την παραγωγή σιτηρών.
Η διευθύντρια της κύριας ένωσης καλλιεργειών της Ιταλίας Alessandria Roberto Rampazzo αναφέρει ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας για το 2020 έχει μειωθεί κατά 1,2% εξαιτίας δυσμενών καιρικών φαινομένων. Η παραγωγή λαχανικών μειώθηκε κατά 2,4%, ενώ αυτή των κρασιών επηρεάστηκε άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες εμφανίζοντας μείωση κατά 12%. Συνεπώς, δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αυτό που σήμερα ονομάζουμε μεσογειακή διατροφή να γίνει διατροφή της κεντρικής/βόρειας Ευρώπης.
Το αγοραστικό κοινό έχει αγκαλιάσει αυτή την εισαγωγή νέων φρούτων, δεδομένου ότι πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τα εισαγόμενα. Σύμφωνα με μία μελέτη που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, 97% των ερωτηθέντων προτιμούν να αγοράσουν παπάγιας από τη Σικελία παρά εισαγόμενες.
Φτάνουμε λοιπόν στο τέλος της μεσογειακής διατροφής για τους Νοτιοευρωπαίους; Οι νέες διατροφικές συνήθειες των μεσογειακών λαών θα περιλαμβάνουν μάνγκο αντί για πορτοκάλια; Είναι η αρχή του τέλους της γαστρονομικής μας κουλτούρας;
Όλα δείχνουν πως αυτό συμβαίνει…ξυπνώντας τον χειρότερο εφιάλτη κάθε Ιταλού: η πίτσα με ανανά θα γίνει η νέα σπεσιαλιτέ της χώρας!
Για την πηγή: https://medium.com/climate-conscious/how-climate-change-will-impact-the-way-we-eat-610aa4b69280