Έχει ο ρατσισμός περιβαλλοντικές διαστάσεις;

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Η ρύπανση δεν είναι γεωγραφικά ισοκατανεμημένη. Υπάρχουν πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως κοινότητες έγχρωμων, ιθαγενών και χαμηλού εισοδήματος ανθρώπων, που ουσιαστικά είναι δηλητηριασμένες από αφόρητες τοξίνες, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γεμάτες με μη πόσιμο νερό. Το 2018 πέντε επιστήμονες του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσαν ένα άρθρο καταδεικνύοντας ότι οι Αφροαμερικανοί παρουσιάζουν 54% περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε περιοχές με βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ οι χαμηλού εισοδήματος κοινότητες έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες.

Επιπλέον, τρεις στους πέντες Αφροαμερικανούς ζουν κοντά σε περιοχή με τοξικά απόβλητα, καταλήγοντας σε υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, μεγαλύτερες πιθανότητες γενετικών ανωμαλίών και αυτισμού, καθώς και αμέτρητες άλλες  ασθένειες που κανονικά μπορούν να αποφευχθούν. Και το κερασάκι στην τούρτα: πολλές από αυτές τις κοινότητες στερούνται βασικών πόρων, που οι υπόλοιποι Αμερικάνοι θεωρούν ως δεδομένους. Ένας στους οχτώ Ινδιάνους δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ενώ οι οικογένειες Αφροαμερικανών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαμένουν σε περιοχή χωρίς σύγχρονες υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Βλέπουμε επομένως ότι η περιβαλλοντική δικαιοσύνη διέπεται από κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά που εμπεριέχουν και κάποιες ρατσιστικές πρακτικές. Στην Αμερική ο γερουσιαστής Cory Booker μόλις εισήγαγε ένα νέο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα ξεκαθαριστούν ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και θα περιοριστούν νέες πηγές ρύπανσης με γεωγραφικά ανομοιγενή χαρακτηριστικά μεταξύ των κοινοτήτων.

Ατμοσφαρική ρύπανση

Οι έγχρωμες κοινότητες  δηλητηριάζονται από τα μικροσωματίδια PM 2.5, τα οποία προκαλούν χρόνιες ασθένειες που φτάνουν ακόμα και στον πρόωρο θάνατο. Τα PM 2.5, λόγω της μικρής διαμέτρου τους (2.5 micrometers), μπορούν να διαπεράσουν το αμυντικό σύστημα των πνευμόνων και για αυτό χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο επικίνδυνους για την υγεία ατμοσφαιρικούς ρυπαντές. Η έκθεση στα PM 2.5 μπορεί να προκαλέσει άσθμα, καρδιοπάθεια, μειωμένη πνευμονική λειτουργία, καρδιακή προσβολή και θάνατο. Η μακροχρόνια έκθεση κάνει επιρρεπή ειδικά τα παιδιά, σε ασθένειες του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης και της COVID-19.

Το όριο που έχει θέσει το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι 12 micrograms/m3, όριο 20% υψηλότερο από αυτό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα PM 2.5 είναι επιβλαβή σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, επομένως μία μείωση του ορίου έκθεσης θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για χιλιάδες ζωές.

Πράγματι, οι Αφροαμερικάνοι σηκώνουν δυσανάλογο φόρτο μικροσωματιδίων PM 2.5 με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από έκθεση σε μικροσωματιδιακή ύλη ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για κάποιες κοινότητες, τα μικροσωματίδια PM 2.5 δεν είναι ο μοναδικός περιβαλλοντικός κίνδυνος που προκαλεί ασθένειες και θανάτους. Οι συσσωρευτικές συνέπειες των πολλαπλών τοξινών μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι συσσωρευτικές επιδράσεις κατά τη λήψη αποφάσεων για μια αποτελεσματική υγειονομική και περιβαλλοντική πολιτική.

Το νέο δίκαιο νομοσχέδιο

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που αναμένεται να ανατρέψουν την άδικη -έως και ρατσιστική- κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι:

– επένδυση 35 δισεκατομμυρίων για τον καθαρισμό τοξικών περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.

-επένδυση 30 δισεκατομμυρίων που θα βοηθήσουν το κράτος και τις κοινότητες να βελτιώσουν τα αποχετευτικά συστήματα αλλά και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

-θέσπιση νέων, πιο αυστηρών, ορίων των ρυπαντών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για την πηγή: https://storymaps.arcgis.com/collections/c5179187e1fd477b8b4902efc05fbc9c?item=8

Leave A Reply