Κορωνοϊός: μόνιμος συγκάτοικός μας;

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Marc Van Ranst, ειδικό στους κορωνοϊούς, στα τέλη του 19ου αιώνα μία ασθένεια που έμοιαζε με γρίπη, με συμπτώματα απώλειας γεύσης και οσμής, προήλθε από ένα κορωνοϊό που κυκλοφορούσε στην κοινότητα και χαρακτηρίστηκε ως «κοινό κρυολόγημα».

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι το αποτύπωμα του σημερινού SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο πληθυσμό θα ακολουθήσει παρόμοιο πρότυπο διεισδύοντας συνεχώς στην κοινότητα, ώσπου κάποια στιγμή θα γίνει ενδημικός ιός μαζί με τους άλλους 4 ανθρώπινους κορωνοϊούς που προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.

Ο ιός του 19ου αιώνα βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας… Σήμερα προκαλεί κοινά κρυολογήματα, μολονότι είναι γεγονός ότι προκαλεί τα πιο σοβαρά από το σύνολο των συμπτωμάτων των κοινών κρυολογημάτων. Και πιθανώς σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, ακόμα και σοβαρές πνευμονίες.

Η διαφορά που επέβαλε η πανδημία του σύγχρονου κορωνοϊού, είναι ότι πλέον ο ασθενής εξετάζεται για κορωνοϊό, ακόμα και για ένα απλό κρυολόγημα. Αν και αυτού του τύπου οι κορωνοϊοί δεν είναι θανατηφόροι για τον γενικό πληθυσμό, μπορεί να γίνουν στην περίπτωση των ηλικιωμένων. Ο SARS-CoV-2 αποτελεί το πιο εντατικά μελετημένο ιό στην ιστορία της Ιατρικής.

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν οι προηγούμενοι κορωνοϊοί όντως προκάλεσαν κάποια πανδημία ή μια σειρά συνεχόμενων επιδημιών. Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο έγινε γνωστό ή πόσο απομακρυσμένη ήταν η περιοχή που μολύνθηκε. Πριν από 100 χρόνια θα χρειαζόντουσαν κάποια χρόνια για ένα νέο ιό να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο καθηγητής είναι σίγουρος ότι οι ιοί που μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο υπήρχαν πάντα. Απλά σήμερα τους ανιχνεύουμε με μεγαλύτερη συχνότητα. Εάν, για παράδειγμα, ο SARS το 2003 συνέβαινε 100 χρόνια πριν, κανείς δεν θα τον είχε παρατηρήσει. Θα θεωρούταν απλώς μία τοπική επιδημική έξαρση.

Ο κορωνοϊός είναι πλέον γνωστός και στα δύο ημισφαίρια και έχει επιφέρει απανωτά κύματα μολύνσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να γίνει ο ιός ενδημικός για εκατοντάδες χρόνια.

Όλο και περισσότερα άτομα θα αποκτούν ανοσία στον ιό και οι πιθανότητες είναι να γίνει ο κορωνοϊός μία ασθένεια που θα περνάει κάποιος στην παιδική του ηλικία, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα έχει κάποιου είδους αντισώματα και δεν θα νοσεί.

Αν κάτι μάθαμε από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ότι δεν μαθαίνουμε αρκετά…γιατί πολλά από τα πράγματα που κάναμε το 2020 ήταν παρόμοια με αυτά που κάναμε και το 1918 (κοινωνική απόσταση, μάσκες, καραντίνα, ταξιδιωτικοί περιορισμοί). Κι όμως έπρεπε ουσιαστικά να μάθουμε από την αρχή να εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα!

Τώρα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα να αναγνωρίζουμε μία πανδημία. Επιπλέον, τα εμβόλια αναπτύχθηκαν με μία ταχύτητα που κανείς δεν θα μπορούσε όχι μόνο να προβλέψει, αλλά ούτε καν να φανταστεί.

Το στοίχημα είναι αν θα καταφέρουμε αυτή τη φορά να μην ξεχάσουμε, να μην χαθεί η συλλογική μνήμη ώστε την επόμενη φορά που θα χτυπήσει μία πανδημία να είμαστε πιο ώριμοι και προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε.

Πηγή: https://horizon-magazine.eu/article/qa-why-history-suggests-covid-19-here-stay.html?utm_medium=email&utm_source=icf&utm_content=This+week+in+Horizon%3A+Albatross+spybirds%2C+wooden+homes%2C+erasing+fear&utm_campaign=

Leave A Reply