10 πράγματα που πρέπει να ψάξουμε στο διάστημα για να σώσουμε τις πόλεις μας

  • Home
  • Blog
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • 10 πράγματα που πρέπει να ψάξουμε στο διάστημα για να σώσουμε τις πόλεις μας
γεωπαρατήρηση διάστημα

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

1. Δαμάζοντας τα κύματα καύσωνα

Το πρόγραμμα EXTREMA χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα υπερθέρμανσης της επιφάνειας της γης σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να αναπτύξει μία σειρά υπηρεσιών (προσωπικά προειδοποιητικά μηνύματα, καθοδήγηση πολιτών και επισκεπτών σε ασφαλέστερες, πιο δροσερές περιοχές)  διαχείρισης κρίσεων κατά τη διάρκεια καυσώνων, που πρόκειται να ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.

2. Ανοιχτά και δωρεάν δορυφορικά δεδομένα για όλους

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus έχει συμβάλει σημαντικά στη διάθεση τόσο δορυφορικών όσο και επιτόπιων δεδομένων συμπεριλαμβανομένων των τομέων:  ατμόσφαιρας, θάλασσας, χέρσου, κλιματικής αλλαγής, ασφάλειας και επειγόντων περιστατικών.

3. Παρατήρηση της αστικής ανάπτυξης σε ετήσια βάση, με ανάλυση 10m από το laptop

Ο τρόπος και ο ρυθμός επέκτασης κάθε πόλης γίνονται τώρα εύκολα αντιληπτά χάρη στο πρόγραμμα Copernicus, τη ραγδαία πρόοδο των δορυφόρων, αλλά και τη συσσωρευμένη γνώση ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.

4. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή

Δορυφορικά και επιτόπια δεδομένα, καθώς επίσης και μοντέλα χρησιμοποιούνται πλέον ως λειτουργική υπηρεσία παρέχοντας στις εμπλεκόμενες αρχές έκθεση, τρωτότητα και αξιολόγηση του κινδύνου των απειλών που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

5. Λύνοντας το γρίφο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ποιότητα του αέρα εντός των πόλεων είναι ένας καινοτόμος τομέας που έχει αξιοποιήσει πλήρως τις πλατφόρμες γεωπαρατήρησης καθώς και τη χρήση δορυφόρων και περιφερειακών μοντέλων που κάνουν εφικτή την εφαρμογή μοντέλων σε επίπεδο πόλης προσφέροντας δυνατότητες ανακατανομής των πηγών ρύπανσης, εύρεσης των hot-spots της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθορισμού των επιπτώσεων στην υγεία και σχεδιασμού μέτρων αποτελεσματικού μετριασμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

6. Η γεωπαρατήρηση για την ισότητα

Ήρθε επιτέλους η ώρα όπου η γεωπαρατήρηση θα εμπλουτίσει τα κλασικά κοινωνικό-οικονομικά στατιστικά στοιχεία με στόχο να διαλευκανθούν ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, γεωεντοπισμού τόσο μέσω κοινωνικών δικτύων όσο και του ενεργειακού δυναμικού των κτιρίων, αλλά και σχεδιασμού δεικτών αστικής ανθεκτικότητας.

7. Λιγότερα βιομηχανικά ατυχήματα

Η γεωπαρατήρηση μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο λειτουργικό εργαλείο πρόβλεψης διασποράς σωματιδίων και αερίων στην περίπτωση βιομηχανικών ατυχημάτων.

8. Ας το πάρει το ποτάμι

Οι λίμνες, οι δεξαμενές, τα ποτάμια και τα παράκτια υδάτινα σώματα αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του υδρολογικού και βιοχημικού κύκλου του νερού στις πόλεις παρέχοντας παράλληλα ανάλογες οικοσυστημικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα Copernicus (Sentinel-1) επιτρέπει την άνευ προηγουμένου, δυναμική παρατήρηση των υδάτων τόσο όσον αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του.

9. Επαρκής, υπέρ ή παρά – πληροφόρηση;

Σήμερα παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη πληθώρα δεικτών του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού χάρη στις δυνατότητες της γεωπαρατήρησης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην καταλήξει σε μη διαχειρίσιμη υπερπληροφόρηση. Οι πραγματικές δυνατότητες των πληροφοριών που παρέχει η γεωπαρατήρηση βρίσκεται στη δυναμική, ορθή, επαναλήψιμη και γεωχωρικά λεπτομερή φύση της.

10. Και ποιό είναι το 10ο;

Αφήστε τη φαντασία να τρέξει…σε ένα πολλά υποσχόμενο επιστημονικό και τεχνολογικό κλάδο όπως η γεωπαρατήρηση…ποιά λέτε να είναι η επόμενη συνεισφορά της;

Πηγή: https://smart-cities-marketplace.ec.europa.eu/news/10-things-you-didnt-know-you-should-look-space-solve-your-city

Leave A Reply