Μικρά μυστικά για μεγάλα κείμενα

γραπτό

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team βοηθάει συγγραφείς να βελτιώσουν το κείμενο τους. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Πως να βελτιώσετε το γράψιμό σας

Η συγγραφέας του βιβλίου Let’s Change That! προτείνει 7 χρυσούς κανόνες για ένα επιτυχημένο γραπτό κείμενο.

  1. Το γοργόν και χάριν έχει: τις περισσότερες φορές για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα κείμενο που διαβάζουμε θα πρέπει το κεντρικό θέμα που διακυβεύεται να εμφανίζεται όχι αργότερα από την δεύτερη πρόταση ή παράγραφο του κειμένου προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη.
  2. Ουκ εν τω πολλώ το ευ: στην προσπάθεια εντυπωσιασμού οι συγγραφείς συχνά πέφτουν στην παγίδα εκτενών περιγραφών, παραπομπών σε λεξικά κλπ. Από την άλλη, ας σκεφτούμε λίγο αυτό που τόσο ο Thomas Jefferson όσο και ο E.B. White συμβουλεύουν: «το μεγαλύτερο ταλέντο είναι να μην χρησιμοποιείς ποτέ δύο λέξεις όταν μία αρκεί» Thomas Jefferson, «χρησιμοποίησε τη μικρότερη λέξη που ταιριάζει» E.B. White.
  3. Μία ωραία ατμόσφαιρα: μία ιστορία μέσα στην ιστορία του κειμένου ή η συσχέτιση του θέματος και του ύφους κατά την επιλογή της εικόνας που θα συνοδεύει το άρθρο είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα και την απήχηση του κειμένου.
  4. Προσοχή στη ρήμα: ακολουθώντας τη λογική των ποιημάτων η ρήμα και η επανάληψη είναι τεχνικές που βοηθούν το μυαλό να κατανοεί και να θυμάται.
  5. Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση[1]: ο συγγραφέας Shel Silverstein, περισσότερο γνωστός ως ποιητής, γράφει με ένα καθαρό και διεθνές ύφος και αντίστοιχο λεξιλόγιο. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Πλάτων «Η ωραιότητα του ύφους, η αρμονία, η χάρη και ο ρυθμός απορρέουν από την απλότητα».
  6. Ο εκπληκτικός Saint-Exupéry: ας θυμηθούμε για λίγο τον «Μικρό Πρίγκηπα» του Saint-Exupéry ως την τελευταία στάση σε αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι. Το κλασικό αυτό έργο, ολοκληρωμένο με διευρυμένη αντίληψη της ανθρωπότητας, γεμάτο δημιουργικότητα και αγάπη είναι ένα must ανάγνωσμα για κάθε ενήλικο. Το ύφος του συγγραφέα χαρακτηρίζεται ως ποίημα σε πρόζα και ειδικά το βιβλίο «Μικρός Πρίγκηπας» αποτελεί ένα πολύπλοκο φιλοσοφικό έργο με το πρόσχημα ενός παιδικού βιβλίου. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αλληγορίες, εικόνες, υποκείμενα και ενέργειες εξυπηρετώντας πολλαπλούς σκοπούς. « Και να το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: μόνο με την καρδιά βλέπει κάποιος πραγματικά ξεκάθαρα, ότι είναι σημαντικό είναι αόρατο διά γυμνού οφθαλμού». Ο Πρίγκιπας αντιπροσωπεύει την αθωότητα, την περιπέτεια και την αναζήτηση ενός παιδιού, ενώ ο αφηγητής τον κυνισμό, την κούραση και την αδιαφορία της ενηλικίωσης. Όλο αυτό το περίτεχνο πάντρεμα εικονογραφίας και αλληγοριών αποτυπώνεται σε μία φράση από το βιβλίο: «όλοι οι μεγάλοι κάποτε ήταν παιδιά, μόνο λίγοι όμως το θυμούνται».
  7. Τελικός απολογισμός-συνδυασμός: η αποκατάσταση της δημιουργικότητας και η γέννηση της νέας σκέψης είναι χαρακτηριστικά της παιδικής λογοτεχνίας που δυστυχώς η ενηλικίωση τα σβήνει από την κοινωνική μνήμη.

Όποιο κι αν είναι το είδος και το ύφος γραφής, ο συνδυασμός και η εφαρμογή των παραπάνω κανόνων θα βοηθήσει σημαντικά την αναγνωσιμότητα του κειμένου σας.


[1] Λεονάντο ντα Βίντσι

Για την πηγή: https://writingcooperative.com/writing-for-the-distracted-reader-bc28cde0649e

Leave A Reply