Στα επιστημονικά προσεχώς για το έτος 2021

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Το 2020 μονοπώλησε το επιστημονικό, και όχι μόνο, ενδιαφέρον ένα και μόνο θέμα: ο κορωνοϊός. Ας δούμε τι προβλέπουν κάποιοι επιφανείς επιστήμονες σχετικά με τα επιστημονικά νέα που θα πρωταγωνιστήσουν το 2021.

Ακόμα πιο σημαντικό και από την παραγωγή του εμβολίου είναι η αποτελεσματική λειτουργία της αλυσίδας τροφοδοσίας, αναφέρει η καθηγήτρια Prof. Gyöngyi Kovács της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Hanken της Φιλανδίας. Μία εύρυθμη λειτουργία της τροφοδοτικής αλυσίδας θα εξομαλύνει, εκτός των άλλων, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων.

Μία εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι και η καμπάνια για τον εμβολιασμό, η οποία θα πρέπει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Vaccine Confidence Project καθηγήτρια Heidi Larson.

Η φυσικός Aleksandra Walczak του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία επισημαίνει την ανάγκη να συνηθίσουμε την έννοια των πιθανοτήτων προκειμένου να κατανοήσουμε τα εμβόλια και την απόκριση του κορωνοϊού. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ακόμα την τυπική απόκριση του ιού στα εμβόλια.

Όπως λέει ο καθηγητής της  Υγειονομικής Σχολής του Λονδίνου Peter Piot η πανδημία ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις μία ειδικά στοχευμένης προσέγγισης για την υγειονομική κρίση και έθεσε ως στόχο προτεραιότητας τη θέσπιση μίας αρχής υγειονομικών κρίσεων.

Χρειαζόμαστε, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας  Marion Koopmans, ένα πολύ ισχυρό σχέδιο που θα μας επιτρέψει να προβλέπουμε, να εντοπίζουμε και να ελέγχουμε μελλοντικές πανδημίες.

Έχει έρθει η ώρα για έρευνες πάνω στις συνέπειες της πανδημίας σε ευάλωτες ομάδες σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Southampton David Baldwin.

Ο Δρ Andrea Beccari υπεύθυνος για την πλατφόρμα Exscalate4CoV πιστεύει ότι έχουμε φτάσει πλέον σε μία νέα εποχή αποκρυπτογράφησης μορίων για τη θεραπεία σπάνιων και παραμελημένων ασθενειών. Υπάρχουν, όπως λέει, μόρια που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε χρονοβόρες και οικονομικά ασύμφορες κοινωνικές προκλήσεις.

Το 2021 θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τη βιωσιμότητα και τις μειωμένες εκπομπές άνθρακα σε πολλούς τομείς και πολλές χώρες, αναφέρει ο καθηγητής Frank Geels του Πανεπιστημίου του Manchester. Για αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ να προτάξουμε βιώσιμους πολιτικούς σχεδιασμούς με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ωθήσουν τον κόσμο στην υιοθέτηση μίας ζωής με περισσότερα ψηφιακά χαρακτηριστικά, λέει ο υπεύθυνος Γνώσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης του Κοινού Κέντρου Ερευνών.

«Πιστεύω ότι είναι καιρός για τις ανθρωπιστικές επιστήμες να συμμετέχουν σε επιστημονικές και ερευνητικές ομάδες για την κλιματική αλλαγή, καθώς πρέπει να κατανοήσουμε τη συμπεριφορική διάσταση προκειμένου να κάνουμε την έρευνα σχετική και με κάποιο αντίκτυπο». Δρ. Kristin Aunan από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για το κλίμα, στη Νορβηγία.

Από την άλλη, ο Δρ Thomas Pugh τονίζει τη σημασία που θα έχει η εκρηκτική πρόοδος των δορυφορικών δεδομένων (όπως στην περίπτωση των αποστολών GEDI και  Planet) στην κατανόηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Τα έργα HEAVEN και MAHEPA δείχνουν τον δρόμο προς την παραγωγή και ευρεία χρήση πράσινων επιβατικών αεροσκαφών υδρογόνου, σύμφωνα με τον Δρ Josef Kallo από το γερμανικό Πρακτορείο Αεροναυπηγικής Έρευνας.

Τέλος, μέσα στο 2021 αναμένεται να έχουμε πρωτοπόρα ευρήματα σχετικά με την Αρκτική, σύμφωνα με την Δρ Polona Itkin, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα MOSAiC το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόγραμμα για την Αρκτική που αναμένεται να μας διαφωτίσει σχετικά με την παρατήρηση και τη μοντελοποίηση του σχηματισμού θαλάσσιου πάγου στις μικρότερες κλίμακες, όπως επίσης και την επίδραση του χιονιού στην ανάπτυξη του θαλάσσιου πάγου με απώτερο στόχο τη σημαντική βελτίωση των κλιματικών μοντέλων.

Για την πηγή: http://bit.ly/312we3I

Leave A Reply