Η ιδιαίτερη υπόθεση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Η ιδιαίτερη υπόθεση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca
astrazeneca

Matthew Herper, 15 Μαρτίου 2021

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Το εμβόλιο για τον ιό Covid-19 της AstraZeneca αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, καθώς αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, και η Ιταλία – σταματούν προσωρινά τη χρήση του λόγω ανησυχίας για την εμφάνιση θρόμβων σε ανθρώπους που το έλαβαν.

Οι ειδικοί και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επιμένουν ότι ο όφελος του εμβολίου – η αποτροπή του ιού  Covid-19 και η παύση της πανδημίας – υπερτερεί των κινδύνων που συνδέονται με αυτό. Σημειώνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσίασαν παρενέργειες είναι σχετικά μικρός, και δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια.

Παράλληλα, οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι αποφάσεις πολλών χωρών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στο να πειστούν οι άνθρωποι να το λάβουν, εάν αποδειχθεί ότι οι ανησυχίες δεν έχουν βάση. Οι αποφάσεις αυτές είναι πιθανό να έχουν κι άλλα αποτελέσματα. Ασκούν πίεση σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca που διεξάγεται στις ΗΠΑ, χώρα η οποία δεν έχει εγκρίνει ακόμα τη χρήση του εμβολίου. Επίσης, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διάθεση ενός προϊόντος που, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμενόταν να παράγεται με τον πιο φτηνό τρόπο και να διανέμεται ευρέως.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) κάλεσε σε “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη για να αναλυθούν οι κίνδυνοι του εμβολίου. Σύμφωνα με τον οργανισμό, “παρότι η έρευνα συνεχίζεται, ο ΕΜΑ διατηρεί την άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών”. Τόσο ο ΕΜΑ όσο και η  AstraZeneca τόνισαν ότι ο αριθμός των συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από το ποσοστό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες είναι κοινές όσον αφορά τα εμβόλια, αλλά πολύ συχνά δεν έχουν βάση. Ο λόγος είναι ότι εφόσον ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων λαμβάνει εμβόλια, κάποιοι θα βιώσουν τυχαία κάτι που μοιάζει με παρενέργεια ενώ στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται με το εμβόλιο. Όμως για κάποιους ανθρώπους, ακόμα και για κάποιους γιατρούς ή υπουργούς υγείας, είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι η παρουσίαση ενός περίεργου συμπτώματος αμέσως μετά τη λήψη του δεν οφείλεται στο εμβόλιο. Ο κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση είναι να χαθεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που μπορεί να συμβάλλει στην παύση της πανδημίας λόγω σύμπτωσης.

Υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca σε σχέση με εμβόλια άλλων εταιριών που γίνονται διαθέσιμα.

Οι εγκρίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν με βάση κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, και τη Νότια Αφρική. Οι δημοσιευμένες αναλύσεις των δεδομένων ομαδοποιούν αυτές τις δοκιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική, ενώ η δοκιμή περιλάμβανε και πληροφορίες για μια δεύτερη στρατηγική δοσολογίας, η οποία χρησιμοποίησε χαμηλότερη πρώτη δόση και αύξανε την αναμονή μεταξύ των δύο δόσεων. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, “τα δεδομένα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να επιτρέπουν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.” Ο ΕΜΑ αξιολόγησε ότι το εμβόλιο είναι περίπου 60% αποτελεσματικό, ενώ τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Απόδοση στα Ελληνικά: Δάφνη Κούμπα

Για την πηγή: http://bit.ly/3ltNnMX

Leave A Reply