Το σκάκι είναι και πάλι της μόδας! Μήπως είναι και κάτι παραπάνω…;

σκάκι και εκπαίδευση

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Στην εποχή του κορονοϊού μία τηλεοπτική σειρά μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από ένα τηλεοπτικό σόου. Όταν η διασκέδαση έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, μία σειρά που καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον, να φέρει αναμνήσεις και να προκαλέσει  συναρπαστικές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε γίνεται φαινόμενο που χρήζει ερμηνείας!

Μία τέτοια σειρά είναι και το «The Queen’s Gambit» που μπορεί να σε κάνει να ξεσκονίσεις το σκάκι που είχες βάλει στο πατάρι και δεν έχεις αγγίξει εδώ και πολλά χρόνια. Από την πρώτη προβολή της σειράς παρατηρήθηκε μία τεράστια αύξηση στις πωλήσεις σκακιού σε παγκόσμια κλίμακα.

Ποια όμως είναι η σημασία και ο ρόλος του σκακιού σήμερα και πώς συνδέεται με την εκπαίδευση;

Παρακολουθώντας την πρωταγωνίστρια της σειράς, Beth Harmon, αντιλαμβάνεσαι ότι ένας βιρτουόζος στο σκάκι δεν πρέπει απλά να κατανοεί τους κανόνες του παιχνιδιού και να αναπτύσσει μία στρατηγική. Η αποστήθιση μεγάλων προηγούμενων παιχνιδιών και κινήσεων άλλων μεγάλων σκακιστών παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Beth.

Άλλωστε, η συγκέντρωση, η απομνημόνευση και αναπαραγωγή της γνώσης υπό πίεση είναι βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Η γνώση δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία, αλλά και στο διαδίκτυο, το οποίο διεύρυνε τις γνώσεις και έκανε προσιτή κάθε πληροφορία για οποιονδήποτε από οπουδήποτε.

Παρόλα αυτά, αυτό που πραγματικά διδάσκει η σειρά είναι ότι δεν μπορείς να επαναπαύεσαι σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης. Η αποστήθιση είναι όντως σημαντική στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και σε κάνει ένα δημιουργικό και παρορμητικό σκακιστή. Όμως για να γίνεις μετρ του πνευματικού αυτού αθλήματος απαιτείται μελέτη, ανάλυση και απομνημόνευση προηγούμενων πρωτοπόρων παιχνιδιών.

Αυτό που σίγουρα κατάφερε το γκαμπί της βασίλισσας είναι να ξανασυστηθούμε με το σκάκι και να θυμηθούμε πόσο όμορφη και συναρπαστική μπορεί να γίνει μία παρτίδα σκάκι. Θα παραμείνει όμως το μαγικό και μυστήριο παιχνίδι που πάντα ήταν; Ένα παιχνίδι που σε βοηθά να αναπτύξεις προσόντα απαραίτητα στη σύγχρονη κοινωνία, όπως η γρήγορη προσαρμογή στο άγνωστο, ο πειραματισμός υπό πίεση, η συνεργασία υπό κυμαινόμενες συνθήκες και η δημιουργία και καινοτομία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο;

Αν και ακόμα επικρατεί μία αρνητική εντύπωση για τα βίντεο-παιχνίδια, ιδιαιτέρως τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων ή σε αρένα μάχης με πολλαπλούς παίχτες, σε 20 χρόνια το πιθανότερο είναι να έχουμε άλλη μία εξαιρετική σειρά σαν το γκαμπί της βασίλισσας, αλλά για ένα βιντεο-παιχνίδι, ένα παίχτη και ένα προγραμματιστή παιχνιδιών που δημιούργησε ένα παιχνίδι το οποίο συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στη βελτίωση των ψηφιακών προσόντων των παιχτών και των χαρακτήρων των παιχτών της επόμενης γενιάς.

Για την πηγή: http://bit.ly/3tbL8ki

Leave A Reply