Μπορούμε να μετρήσουμε τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού;

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Μπορούμε να μετρήσουμε τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού;
μεταδοτικότητα κορονοϊού σε κλειστούς χώρους

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Μία νέα έρευνα έρχεται να ξεκαθαρίσει την επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους συστήνοντάς μας ένα διαδραστικό εργαλείο που επιτρέπει την εισαγωγή παραμέτρων για κάθε κλειστό χώρο που θέλουμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού.

Αν και είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια εάν ένα άτομο που νοσεί θα μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλον, μπορούμε να εκτιμήσουμε την πιθανότητα να συμβεί. Άλλωστε πλέον γνωρίζουμε ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού σε εσωτερικούς χώρους γίνεται μέσω σωματιδίων του αέρα

Ουσιαστικά, ο κάθε χρήστης επιλέγει το μέγεθος του εσωτερικού χώρου για τον οποίο ενδιαφέρεται, πόσα άτομα βρίσκονται στον χώρο, για πόση ώρα καθώς και ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον χώρο αυτό. Υπάρχουν μόνο 2 σταθερές σε κάθε σενάριο: ένα τουλάχιστον άτομο εντός του χώρου είναι μολυσματικό και όλοι οι παρευρισκόμενοι τηρούν τις απαιτούμενες κοινωνικές αποστάσεις. 

Προφανώς το εργαλείο δεν παρέχει τη δυνατότητα πρόβλεψης της εξέλιξης της νόσου, δλδ., αν θα εμφανιστούν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά η εκτίμηση του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των σωματιδίων του αέρα σίγουρα συνεισφέρει στην ατομική και συλλογική προφύλαξη.

Ας δούμε, χρησιμοποιώντας το διαδραστικό αυτό εργαλείο, κάποια υποθετικά αλλά τόσο αληθινά παραδείγματα μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους που συχνάζουμε…

– σχολική αίθουσα:

πρόκειται σαφέστατα για τους κλειστούς χώρους που συζητήθηκαν και αμφισβητήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο, όπως επίσης τέθηκαν άλλοτε εκτός λειτουργίας, άλλοτε λειτουργούσαν με ειδικά μέτρα. Αν και ακόμα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και αβεβαιότητες, φαίνεται ότι τα παιδιά του βρεφονηπιακού και δημοτικού σχολείου μεταδίδουν τον ιό λιγότερο συχνά από τα μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 15, 16) των οποίων η συμπεριφορά προσομοιάζει με αυτή των ενηλίκων και συνεπώς συναγωνίζονται στο ρυθμό μετάδοσης του ιού. Όπως και να ’χει οι σχολικές αίθουσες δεν είναι ιδανικές. Η κοινωνική απόσταση είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί. Εάν σε αυτές τις συνθήκες προσθέσουμε την ώρα των διαλειμμάτων και την κίνηση των μαθητών στους διαδρόμους τότε τα πράγματα αλλάζουν. Στην περίπτωση δε που ο εκάστοτε δάσκαλος είναι φορέας της νόσου η πιθανότητα μετάδοσης για τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην αίθουσα αυξάνει δραματικά. Σύμφωνα με το εργαλείο η μόλυνση μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μισό όταν η αίθουσα αερίζεται συστηματικά, ενώ άλλη μία μείωση (5-10%) θα επέλθει με τη χρήση μάσκας.

– χορωδία:

δεν είναι σπάνιες οι φορές που ένα άτομο μολύνει πολλούς άλλους ταυτοχρόνως. Αρκετά τέτοια περιστατικά υπερμετάδοσης καταγράφονται στη μουσική σκηνή. Ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει τη μουσική σκηνή σε εστία μετάδοσης του κορονοϊού είναι ότι η ποσότητα των σωματιδίων αέρα αυξάνεται με την ένταση της φωνής. Προφανώς η προφύλαξη σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι η χρήση μάσκας, τουλάχιστον για τον τραγουδιστή, αλλά ο αερισμός σίγουρα βοηθά.

– εστιατόριο:

η αφαίρεση της μάσκας για να φάμε, μία χαλαρή φιλική συζήτηση, τα γέλια και συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε ένα τραπέζι είναι κάποιοι από τους βασικότερους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα και με μία πρόσφατη έρευνα που συγκέντρωσε γεωγραφικές πληροφορίες κινητών τηλεφώνων ατόμων με υψηλό ποσοστό μετάδοσης, τα εστιατόρια ως τοποθεσία βρίσκονται στην πρώτη θέση.

– το γραφείο:

η εργασία μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στοιβαγμένοι σε μία μεγάλη ενιαία αίθουσα και επικρατεί συνωστισμός σε περιπτώσεις συνεργατικών συναντήσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι προτιμότερο να φοράμε διαρκώς τη μάσκα στον χώρο εργασίας, όταν το μοιραζόμαστε με άλλους συναδέλφους, ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε απόσταση.

– το καθιστικό:

ένα οικογενειακό τραπέζι, καφές με φίλους και ταινία ή επιτραπέζια παιχνίδια ήταν μέχρι πέρυσι ο τρόπος που πολλοί από εμάς περνούσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Όμως, ας το σκεφτούμε καλύτερα μέχρι να καταπολεμήσουμε την πανδημία… Ίσως μία βόλτα έξω με φίλους και συγγενείς είναι μία καλή εναλλακτική, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα! 

Για την πηγή: http://bit.ly/3kKEQ8b

Leave A Reply