Ένα μακρινό αλλά τόσο ελπιδοφόρο παράδειγμα οικοπάρκου

οικοπάρκο

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις περιβαλλοντικές έρευνες και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, που έχει στόχο τη δημιουργία ενός οικοπάρκου, του μεγαλύτερου αστικού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Oldham του Manchester. Πριν 150 χρόνια το Oldham βρισκόταν στο επίκεντρο της βιομηχανικής επανάστασης πρωταγωνιστώντας στην παραγωγή βαμβακιού. Σήμερα απαρτίζει μία από τις 20 πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Το Oldham είναι επίσης ένας από τους πρώτους δήμους που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, αποσκοπώντας και σε ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2030.

Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, νέες ειδικότητες και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον τοπικό πληθυσμό, ενώ ταυτοχρόνως θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί η βιοποικιλότητα και η περιβαλλοντική αξία της περιοχής. Το οικοπάρκο στην πραγματικότητα θα συνεισφέρει τόσο στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής όσο και στην κοινοτική υγεία και ευημερία.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου πρασίνου εντός τους αστικού κέντρου είναι πολύτιμη, αν και για κάποιους μπορεί να φαντάζει άγνωστη ή ακόμα και αφιλόξενη. Όμως αν αυτό το πρόγραμμα πετύχει, σε μία δεκαετία από σήμερα θα μπορούσε να γίνει ένας από τους ομορφότερους κήπους με μεγάλη ποικιλία φυτών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, ιδανικό χώρο για ψυχαγωγία αλλά και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του οικοπάρκου είναι και η ουδετερότητα σε άνθρακα, επενδύοντας σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας (ηλιακή, υδροηλεκτρική, κλπ) προκειμένου να τροφοδοτήσει με θέρμανση και ηλεκτρισμό τα παρακείμενα κτίρια.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται και μία φιλανθρωπική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος που ουσιαστικά θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση και λειτουργία όλως των δραστηριοτήτων με τις συνοδές υποδομές εντός του οικοπάρκου με όλες τις προβλεπόμενες αειφορικές προδιαγραφές.

Παρ’ όλους τους περιορισμούς που η πανδημία έχει προκαλέσει, το πρόγραμμα του οικοπάρκου έχει καταφέρει να προχωρήσει αρκετά με μία μελέτη-οδηγό που αφορά στη μελισσοκομία. Η μελέτη περιλαμβάνει τη φροντίδα των μελισσών και την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μίας νέας γενιάς μελισσουργών που θα συγκροτήσουν μια ενεργή κοινότητα εντός του οικοπάρκου. Μέσα στη διάρκεια 11 μηνών οι νέοι μελισσουργοί θα αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα για να διευθύνουν μία επιχείρηση μελισσοκομίας, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας και της προώθησης προϊόντων, όπως το μέλι και τα κεριά. Οι μέλισσες θα συντελέσουν στη επικονίαση και αύξηση των καλλιεργειών, στην επαφή με τη φύση και τη συνειδητοποίηση της αξία του φυσικού περιβάλλοντος, προσφέροντας υγεία και ευημερία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κατακτώντας τους ντόπιους στη συνειδητοποίηση και αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου της περιοχής, επόμενος στόχος είναι η εξέλιξη του οικοπάρκου σε ένα μοναδικό προορισμό για επισκέπτες και τουρίστες από μακριά.

Και αυτό αποτελεί και τον τελικό στόχο του προγράμματος προκειμένου το οικοπάρκο να προσελκύσει το απαραίτητο κεφάλαιο και έσοδα που θα του παρέχει μία αυτονομία υπό όρους και προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Για την πηγή: http://bit.ly/2MqEres

Leave A Reply