Έχει ο μισθός σεξιστικά χαρακτηριστικά ακόμα και σήμερα;

  • Home
  • Blog
  • GENDER
  • Έχει ο μισθός σεξιστικά χαρακτηριστικά ακόμα και σήμερα;
Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team παραθέτει κείμενα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Αυτό δείχνουν στοιχεία από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά για τους μισθούς μόνιμα απασχολούμενων ανδρών και γυναικών στη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο. 

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εν έτει 2021 καλά κρατεί…Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες οι οποίες διενεργήθηκαν στις Η.Π.Α. και τον Καναδά οι γυναίκες, κάτοχοι διδακτορικού, που απασχολούνται τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στο βιομηχανικό χώρο κερδίζουν πολύ λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να ενισχυθούν από την έρευνα για τους διδάκτορες των Η.Π.Α. του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης, η οποία επισημαίνει ότι ανάμεσα στους διδάκτορες που κατέχουν μία σταθερή θέση εργασίας (35%), οι άνδρες ανέφεραν μέσο ετήσιο εισόδημα 22.500 δολάρια. Ενώ σε μία παρόμοια έρευνα το συνολικό μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες ήταν 18.000 δολάρια.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι άνδρες πρωταγωνιστούν σε υψηλόμισθες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η επιστήμη των υπολογιστών, αλλά ακόμα και σε αυτούς τους τομείς όταν απασχολούνται γυναίκες οι μισθοί τους είναι ετησίως κατά 7.000 δολάρια χαμηλότεροι. Αντίθετα, σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, το φαινόμενο αυτό εξαλείφεται, κι έτσι στις επιστήμες ζωής τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες αναφέρουν ένα μέσο ετήσιο εισόδημα της τάξης των 50.000 δολαρίων.

Οι βαθύτερες αιτίες αυτού του μισθολογικού χάσματος παραμένουν αδιευκρίνιστες, με μία υπόθεση να αναφέρει ότι οι άνδρες έχουν την τάση να διαπραγματεύονται για υψηλότερους μισθούς, ενώ οι γυναίκες κάνουν συχνά συμβιβασμούς προκειμένου να ξεκινήσουν οικογένεια. Εντούτοις, θα ήταν λάθος να αποδώσουμε αυτό το χάσμα μόνο στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Άλλωστε όλο και συχνότερα, πολλοί άνδρες διεκδικούν περισσότερο οικογενειακό χρόνο.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2017 παρόλο που τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν βλέψεις για ακαδημαϊκή καριέρα στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, οι γυναίκες είναι αυτές που τελικά καταλήγουν στον ακαδημαϊκό χώρο.

Μία άλλη αναφορά του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Καναδά επίσης διαπιστώνει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Οι άνδρες κάτοχοι διδακτορικού αναφέρουν κατά μέσο όρο ένα ετήσιο εισόδημα των 97.300 δολαρίων, ενώ σε αντίστοιχες θέσεις οι γυναίκες αναφέρουν μέσο ετήσιο εισόδημα 84.690 δολάρια. Εντούτοις, φαίνεται ότι οι γυναίκες που επιλέγουν τη διδακτορική διατριβή κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες που κατέχουν κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (διαφορά που αγγίζει τα 8.000 δολάρια), ενώ κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για τους άνδρες στον Καναδά, όπου η διαφορά φτάνει μόλις τα 6.300 δολάρια.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η κατοχή διδακτορικού βελτιώνει τις προοπτικές της καριέρας αλλά και του μισθού μίας γυναίκας. Όμως η πραγματική αξία εξαρτάται σαφέστατα από τον επιστημονικό τομέα, τις απαιτήσεις της αγοράς και για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, τους οποίους οφείλουμε σιγά σιγά να αποσαφηνίζουμε.

Για την πηγή: https://doi.org/10.1038/d41586-021-00387-3

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Leave A Reply