Ηλεκτρονικά επιθέματα από το μέλλον

τεχνολογία αφής

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις νέες τεχνολογικές έρευνες και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Υποθέστε ότι πάσχετε από μία χρόνια απώλεια αίσθησης στα χέρια  και ξαφνικά ένας γιατρός τοποθετεί μία λεπτή εύκαμπτη μεμβράνη στην παλάμη σας και, ως διά μαγείας, μπορείτε να αισθανθείτε και πάλι τις σταγόνες του νερού ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Η ηλεκτρονική επιδερμίδα θεωρείται μία έξυπνη φορητή ηλεκτρονική συσκευή που φοριέται, ή τοποθετείται κοντά στην επιδερμίδα προκειμένου να εξάγει και να αναλύσει πληροφορίες σχετικές  με τον χρήστη. Μία τέτοια γνωστή φορητή ηλεκτρονική συσκευή είναι και οι μετρητές αθλητικής δραστηριότητας. Ακόμα πιο εξελιγμένα μοντέλα τέτοιων συσκευών συλλέγουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του χρήστη.

Οι προσδοκίες βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερες. Σκοπός είναι η παραγωγή ελαστικών, ανθεκτικών και εύκαμπτων μεμβρανών με ενσωματωμένους προηγμένους αισθητήρες και ικανότητα αυτοΐασης. Η συνεισφορά στην ιατρική και τη ρομποτική θα είναι ανυπολόγιστη.

Ήδη κυκλοφορούν μεμβράνες σαν ανθρώπινο δέρμα οι οποίες τοποθετούνται στην επιδερμίδα και ανιχνεύουν πίεση, θερμοκρασία, υπέρταση κ.α. Άλλες συσκευές αναγνωρίζουν βιοχημικές μεταβολές, συμπτώματα ασθενειών. Προφανώς, ο απώτερος σκοπός όλων αυτών των συσκευών είναι η ανάπτυξη μίας ηλεκτρονικής επιδερμίδας που θα μπορεί να συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα του χρήστη και να αποκαθιστά την αίσθηση που έχει αλλοιωθεί ή εντελώς χαθεί από κάποια ασθένεια ή τραύμα.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος PepZoSkin στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ πιστεύουν ότι τελικά θα καταφέρουν μέσα στην επόμενη δεκαετία να παράγουν τεχνητά επιθέματα δέρματος που θα προειδοποιούν τους χρήστες για κινδύνους που δεν γίνονται αντιληπτοί με φυσικό τρόπο. Αυτό το μεμβρανώδες επίθεμα θα είναι αυτοτροφοδοτούμενο.

Το στοίχημα σήμερα είναι να βρεθούν υλικά που δεν θα είναι τοξικά για το ανθρώπινο σώμα.

Ένα ακόμα παρόμοιο πρόγραμμα, το A-Patch ουσιαστικά εντοπίζει γρήγορα μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση, μέσω της επιδερμίδας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, έχοντας ήδη εντοπίσει ένα τρόπο να χρησιμοποιούν την ανάλυση αναπνοής για τη διάκριση των ασθενειών, πιστεύουν ότι είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν επιθέματα στην επιδερμίδα προκειμένου να εντοπίσουν τις διαφορετικές συνθήκες του σώματος.

Αυτά τα επιθέματα μίας χρήσης θα κοστίζουν 1 με 2 δολάρια και δεν απαιτούν εργαστηριακό εξοπλισμό, παρά μόνο μία συσκευή ανάγνωσης μέσω της οποίας ο γιατρός θα μπορεί να τα ενεργοποιεί και να ερμηνεύει τα αποτελέσματα. Βάσει των υπολογισμών μπορούν να παραχθούν έως 71 εκατομμύρια τέτοια τεστ ετησίως.

Ο ακριβής μηχανισμός που τα αποτελέσματα μεταδίδονται από το επίθεμα στον αναγνώστη βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση. Τελικός στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι η δημιουργία ενός επιθέματος για μακροχρόνια χρήση που θα επιτηρεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μίας ασθένειας. Όμως ο κίνδυνος καταστροφής του επιθέματος είναι μεγάλος. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός μηχανισμού αυτο-διόρθωσης του επιθέματος.

Η δρ. Vishinkin, διαχειρίστρια του προγράμματος καταλήγει: «Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός γρήγορου, έγκυρου και απλού διαγνωστικού εργαλείου για τη φυματίωση…Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Αυτό που δημιουργούμε είναι μία πλατφόρμα για τη διάγνωση ασθενειών, όχι απλά ένα εργαλείο για μία συγκεκριμένη ασθένεια. Θα μπορούσαμε εύκολα στη συνέχεια να στραφούμε και στη Covid-19».

Για την πηγή: http://bit.ly/2YFU5Ff

Leave A Reply