Δραστικά μέτρα, πέρα από κάθε φαντασία, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

κλιματική αλλαγή

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις περιβαλλοντικές έρευνες και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Όσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται περισσότερο ολέθριες, επιφανή ερευνητικά κέντρα και κυβερνητικές υπηρεσίες εστιάζουν την προσοχή τους και σε μία ιδέα που παλαιότερα έμοιαζε με επιστημονική φαντασία: την τεχνητή μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκειμένου να δοθεί περίοδος χάριτος στην ανθρωπότητα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Η συγκεκριμένη στρατηγική, εν ονόματι ηλιακή επέμβαση για το κλίμα ή ηλιακή γεωμηχανική, περιλαμβάνει την αντανάκλαση της ηλιακής ενέργειας στο διάστημα μειώνοντας απότομα τις θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, φαινόμενο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων με τα σύννεφα στάχτης.

Η ιδέα χλευάστηκε ως επικίνδυνη και γεμάτη ψευδαισθήσεις, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι παροτρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα εκθέτοντας παράλληλα τον πλανήτη σε απρόοπτες και πιθανά απειλητικές παράπλευρες απώλειες.

Πρόσφατα η μη κερδοσκοπική οργάνωση SilverLining χρηματοδότησε με 3 εκατομμύρια τα Πανεπιστήμια Cornell, Washington, Rutgers καθώς και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας προκειμένου να διερευνήσουν τους τρόπους τεχνητής μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Επίσης τον Δεκέμβρη το Κονγκρέσο χρηματοδότησε με 4 εκατομμύρια την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Αρχή για την τεχνολογική έρευνα που απαιτείται.

«Η πλήρης κατάργηση του άνθρακα είναι απαραίτητη, όμως θα πάρει παραπάνω από 20 χρόνια για να συμβεί κάτι τέτοιο. Εάν δεν μελετήσουμε άμεσες κλιματικές παρεμβάσεις, όπως την ηλιακή αντανάκλαση τώρα, παραδίδουμε αμέτρητες ζωές, άπειρα είδη και οικοσυστήματα σε υπερθέρμανση» αναφέρει ο Chris Sacca, συνιδρυτής ενός από τους επενδυτικούς ομίλους που χρηματοδότησε τη SilverLining.

 Ένας τρόπος μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι η έγχυση αερολυμάτων στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, όπου εκεί αυτά τα μόρια αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη. Αυτό που είναι ακόμα άγνωστο είναι τι γίνεται στη συνέχεια…

Είναι γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι δείκτης πολλών κλιματικών επιπτώσεων, όμως πώς ακριβώς επιδρά στην ένταση των τυφώνων; Στις αγροτικές καλλιέργειες; Στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών;

Στόχος των ερευνητών είναι να βρουν το ευαίσθητο σημείο, όπου το ποσοστό της μείωσης της θερμοκρασίας θα μπορεί να μετριάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στα πρότυπα βροχόπτωσης και σε άλλα παρόμοια φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.

Εκτός όμως από την έγχυση αερολυμάτων, η Αυστραλιανή κυβέρνηση μελετά το «θαλάσσιο σύννεφο που φωτίζει», που ουσιαστικά στοχεύει στη δημιουργία ιδιαιτέρως αντανακλαστικών σύννεφων ψεκάζοντας αλατόνερο στον αέρα. Κατά αυτό τον τρόπο τα μόρια αλατιού θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη σύνθεση πολλών μικρών σταγονιδίων νερού, γεγονός που θα αύξανε τη φωτεινότητα των σύννεφων.

Παρόμοια έρευνα πραγματοποιεί και το πανεπιστήμιο Washington, μέλος της χρηματοδοτούμενης ομάδας από το SilverLining. Η έρευνα στοχεύει στην κατανόηση της απόκρισης των σύννεφων και την πρόβλεψη των κλιματικών επιπτώσεων σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένεται ο έλεγχος σε πραγματικές συνθήκες να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Απώτερος σκοπός της έρευνας δεν είναι απλά η ανατροπή παραγόντων που σήμερα είναι γνωστό ότι  συμβάλουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως να αποφευχθεί η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Για την πηγή: http://bit.ly/3jjbD3a

Leave A Reply