Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 1 – 7 Φεβρουαρίου 2021

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 1 – 7 Φεβρουαρίου 2021
επιστημονικά νέα
Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από ακτίνες UV

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε ανθρώπους, η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει το δέρμα από υπεριώδες ακτίνες (UV). Τα άτομα που πήραν μέρος στην μελέτη παρουσίασαν αυξημένη αντίσταση σε ηλιακό έγκαυμα και μείωση σε δείκτες που σημάνουν τη βλάβη από UV σε κυτταρικό επίπεδο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές οι ευεργετικές δράσεις οφείλονται στα φυσικά συστατικά που υπάρχουν στα σταφύλια, γνωστά και ως πολυφαινόλες.

Δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Ερευνώντας πως οι ελέφαντες εξελίχθηκαν ώστε να παρουσιάζουν αντοχή στον καρκίνο

Γιατί οι ελέφαντές, με τα γιγάντια σώματά τους και τη μακροζωία τους, σπανίως παθαίνουν καρκίνο; Ερευνητές προσπάθησαν να εξιχνιάσουν αυτό το μυστήριο και παρουσίασαν ότι οι ελέφαντες κατέχουν επιπλέον αντίγραφα γονιδίων που συνδέονται με τη καταστολή όγκων.

Δημοσιεύτηκε στο eLife.

Ένα μανιτάρι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα;

Σύμφωνα με έρευνα, η προσθήκη μια μερίδας μανιταριού στην διατροφή αύξησε την πρόσληψη αρκετών μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανόμενων και θρεπτικών συστατικών στα οποία παρουσιάζουμε έλλειψη όπως η Βιταμίνη D, χωρίς αύξηση σε θερμίδες, αλάτι ή λίπος.

Δημοσιεύτηκε στο Food Science & Nutrition.

Υψηλότερες από ότι εκτιμούσαν οι εκπομπές μεθανίου ανθρακωρυχείων

Η ποσότητα μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της εξόρυξης άνθρακα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερη από ότι είχε υπολογιστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι περισσότερο από το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου προέρχεται από βαθύτερα και εγκαταλειμμένα ορυχεία.

Για την πηγή: American Geophysical Union Fall Meeting 2020.

Οι πρωτεΐνες ΑΚΤ συνδέονται με διαφορές των φύλων σε ψυχιατρικές διαταραχές

Η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών αγωγών διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς και από άντρα σε γυναίκα. Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν παράγοντα, χάρις στον οποίον μπορεί να υπάρχουν αυτές οι διαφορές.

Δημοσιεύτηκε στο eLife.

Leave A Reply