Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά…;

κατοικίδια

Όλοι όσοι έχουμε σκυλί συχνά αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει όταν το αφήνουμε μόνο στο σπίτι. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν συμβαίνει κάτι δραματικό, όμως είναι προφανές ότι το κατοικίδιο μας θα προτιμούσε να μην το αφήναμε ποτέ μόνο, ούτε για λίγο!

Μία καινούργια έρευνα των Πανεπιστημίων Pisa and Perugia της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι τα σκυλιά δεν παρουσιάζουν σημάδια ακραίας αναστάτωσης όσο λείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Εντούτοις, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά αντιμετωπίζουν με λιγότερο συναισθηματικό φόρτο την απουσία μας όταν τους προσφέρουμε ένα στοργικό χάδι πριν φύγουμε.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα με 10 υγιή σκυλιά (7 ημίαιμα, 1 λαμπραντόρ, 1 τσιουάουα και 1 ράτσας Hovawart) ηλικίας από 1 έως 11 έτη (6 θηλυκά & 4 αρσενικά) χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα προσκόλλησης.

Τα πειράματα διενεργήθηκαν σε ένα εξωτερικό περιφραγμένο χώρο που βιντεοσκοπούνταν. Κάθε ιδιοκτήτης έφερνε το σκυλί του εντός του χώρου, όπου και συναντούσε τον επικεφαλής της μελέτης. Ένας άλλος ερευνητής μετρούσε το σφυγμό του σκύλου και αποχωρούσε αμέσως.

Κάθε σκυλί συμμετείχε σε δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα, το οποίο ονομάστηκε «Χωρίς Χάδια» ο κάθε ιδιοκτήτης κουβέντιαζε για λίγο με τον επικεφαλής αγνοώντας επιδεικτικά το σκυλί. Στην περίπτωση του δεύτερου πειράματος, με ονομασία «Με Χάδια» ο ιδιοκτήτης καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας με τον βασικό ερευνητή χάιδευε το κατοικίδιό του.

Και στα δύο πειράματα, μετά τη σύντομη κουβέντα, ο κάθε ιδιοκτήτης παρέδιδε το σκυλί στον επικεφαλή και κρυβόταν για 3 λεπτά σε μία απόσταση που θεωρείται αρκετή ώστε το σκυλί να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά του ιδιοκτήτη. Όλα τα σκυλιά,  ενώ ήταν ελεύθερα να κινηθούν σε μία διάμετρο 1,5 μέτρου, πέρασαν ένα εύλογο χρονικό διάστημα αναζητώντας τον ιδιοκτήτη τους (από 84,5 έως 87,5 δευτερόλεπτα εντός των 3 λεπτών).

Τρία λεπτά μετά τον αποχωρισμό, ο επικεφαλής καλούσε και πάλι τον ιδιοκτήτη. Έπειτα από 15 λεπτά χαμηλής δραστηριότητας, το σάλιο του σκυλιού ελέγχθηκε για την παρουσία και το επίπεδο της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλη.

Συντροφικότητα στα ζώα συντροφιάς!

Όλα τα σκυλιά συμμετείχαν και στα δύο πειράματα, τα οποία έλαβαν χώρα την ίδια περίπου ώρα ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες συνοχής στα επίπεδα κορτιζόλης και με απόσταση από 5 έως 9 μέρες.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα σκυλιά επέδειξαν μία πιο χαλαρή συμπεριφορά όταν, πριν τον αποχωρισμό με τον ιδιοκτήτη τους, είχε προηγηθεί ένα στοργικό χάδι.

Οι παλμοί των σκυλιών μετρήθηκαν πριν και μετά τον αποχωρισμό. Είναι γεγονός πως οι παλμοί των ζώων ήταν έτσι κι αλλιώς αυξημένοι λόγω της μεταφοράς τους για τη διεξαγωγή του πειράματος. Παρόλα αυτά, μετά το πείραμα «Με Χάδια» οι παλμοί των σκύλων μειώθηκαν, υποδεικνύοντας ότι το πείραμα επέδρασε χαλαρωτικά στη φυσιολογία τους. Αντίθετα, στην περίπτωση του πειράματος «Χωρίς Χάδια» οι παλμοί των σκύλων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος.

Τα επίπεδα κορτιζόλης παρέμειναν τα ίδια κατά τη διεξαγωγή και των δύο πειραμάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης μας προτρέπουν να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο σκυλί μας πριν την αναχώρησή από το σπίτι. Συγκρίνονται λίγα λεπτά του χρόνου μας με την ευτυχία του κατοικίδιου μας;

Για την πηγή: http://bit.ly/36Awhqw

Leave A Reply