Από το δάσος στο πιάτο σας

επιπτώσεις διατροφής στο περιβάλλον

Ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω! Δεν ήρθε όμως από το πουθενά…αποτελεί σύμπτωμα της δυσανάλογης σχέσης που έχουμε με τον φυσικό κόσμο στον οποίο ζούμε.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει αναδειχθεί η επείγουσα ανάγκη για τη ριζική αλλαγή του τρόπου που προσεγγίζουμε τη φύση και την υιοθέτηση μίας απλής, κατανοητής αλλά πάνω από όλα αποτελεσματικής στρατηγικής.

Τα δάση σταθεροποιούν το κλίμα, καθαρίζουν τον αέρα και εγγυώνται συνεχόμενη παροχή νερού. Προσφέρουν πόρους και υπηρεσίες σε περισσότερους από 1 δισ. ανθρώπους. Και κάτι ακόμα, που συχνά δεν επισημαίνεται για τα δάση…λειτουργούν σαν προστατευτική ζώνη έναντι των ασθενειών.

Τα δάση σήμερα κινδυνεύουν με εσκεμμένες ή μη πυρκαγιές που κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις. Η μετατροπή και μετέπειτα υποβάθμιση χρήσεων γης προς όφελος αγροτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων αυξάνουν τις εκπομπές άνθρακα, καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα και αλλοιώνουν ζωτικά οικοσυστήματα.

Το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα έχει οδηγήσει στη μετατροπή αχανών εκτάσεων παρθένων δασών σε λιβάδια βοοειδών ή καλλιέργειες φοινικέλαιου. Σήμερα, από την Αρκτική μέχρι τον Αμαζόνιο τα δάση μας καίγονται με ρυθμούς που δεν έχει ξαναβιώσει η ανθρωπότητα, και σε πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι αυτό το επισιτιστικό σύστημα.

Λαμβάνοντας δε υπόψιν το σημαντικό ρόλο της γεωργίας στην αποψίλωση σε κάποια από τα υψηλότερης βιοποικιλότητας δάση του κόσμου, όπως ο Αμαζόνιος, θα πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης του φαγητού. Και σε ατομικό επίπεδο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας αυτά που τρώμε κάθε μέρα.

Η διαφορά που μπορεί να ο καθένας από εμάς να επιφέρει είναι σημαντική. Έρευνες επισημαίνουν ότι αν υιοθετήσουμε μία δίαιτα που βασίζεται στα φυτά η έκταση γης που χρειάζεται να την ανθρώπινη διατροφή θα μειωθεί κατά 40%, δημιουργώντας χώρο για την αναδάσωση, τη φύση και τη δέσμευση του άνθρακα. Η χορτοφαγική δίαιτα θα ενισχύσει την προσωπική μας υγεία, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας και την αποψίλωση, θα περιορίσει τις εκπομπές και θα σώσει την άγρια ζωή. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι· τόσο ο πλανήτης όσο και η ανθρωπότητα.

Αν και ακούγεται απλό, δεν είναι τόσο εύκολο στην εφαρμογή. Οι χρήσεις γης και τα κοινωνικά πλαίσια ποικίλουν από μέρος σε μέρος, με αποτέλεσμα να απαιτείται ένα μεγάλο εύρος τοπικών προσαρμοσμένων αλλαγών. Για αυτό ακριβώς τον λόγο και η WWF ξεκινά την πλατφόρμα «Χορτοφαγικές Δίαιτες» ώστε να βοηθήσει τον καθένα από εμάς να λάβει σωστά πληροφορημένες αποφάσεις και τους πολιτικούς να ενσωματώσουν τις διατροφικές αλλαγές που απαιτούνται  στις ατζέντες τους για τη φύση, το κλίμα και την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα περιλαμβάνει ένα διαδραστικό εργαλείο που προβλέπει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οποιασδήποτε δίαιτας, προσαρμοσμένο σε 13 διατροφικές ομάδες με εξατομικευμένα δεδομένα και αποτελέσματα για 147 χώρες.

Εκτός όμως από τη δίαιτα, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και στα αγροτικά παραγωγικά συστήματα, δίνοντας περισσότερο έμφαση στην αποτελεσματικότητα: λιγότερα απόβλητα απαιτούν λιγότερη γη μειώνοντας την ανάγκη για την καταπάτηση των φυσικών περιοχών. Η εξάλειψη των απορριμμάτων που προκύπτουν από τις διατροφικές μας συνήθειες θα επέφερε μία τεράστια διαφορά συγκριτικά με τη σημερινή κατάσταση.

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις οφείλουν να δράσουν. Δεδομένο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση προς μία βιώσιμη παραγωγή και να ενισχύσει την τεχνική και οικονομική βοήθεια που προσφέρει.

Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν αρκεί απλά να συζητάμε για τις περιβαλλοντικές καταστροφές ή να θέτουμε στόχους – τους οποίους παρεμπιπτόντως αποτύχαμε να εκπληρώσουμε για το 2020 – ο πλανήτης βρίσκεται στην εντατική και επείγουσες δράσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα!

Για την πηγή: http://bit.ly/3sIn9K0

Leave A Reply