Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 18 – 24 Ιανουαρίου 2021

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 18 – 24 Ιανουαρίου 2021
επιστημονικά νέα
Απομάκρυνση μικροπλαστικών από τα λήμματα στην πηγή τους

Ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για την ηλεκτρολυτική επεξεργασία λημμάτων που υποβαθμίζει τα μικροπλαστικά στην πηγή τους. Η τεχνολογία θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στην έξοδο εμπορικών πλυντηρίων ώστε να αποφευχθεί η αποδέσμευση μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Δημοσιεύτηκε στο Environmental Pollution.

Το κλειδί για την ενίσχυση της αντοχής των μελισσών στα παθογόνα μπορεί να έγκειται στους «άγριους συγγενείς» τους

Η κατανόηση των γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων που επιτρέπει σε μερικές αποικίες άγριων μελισσών να ανέχονται παθογόνα και να επιβιώνουν το χειμώνα χωρίς την παρουσία διαχείρισης μελισσοκομίας, μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά αποθέματα που θα αυξήσουν τη βιωσιμότητα των αποικιών υπό διαχείριση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Ecology and Evolution.

Γιατί οι βασίλισσές μέλισσες αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν;

Η υγεία των μελισσών έχει πτωτική πορεία τις τελευταίες δυο δεκαετίες, με την ικανότητα της βασίλισσας να αναπαράγει να μειώνεται ταχύτερα από ότι στο παρελθόν. Μια νέα έρευνα προσφέρει στοιχεία ως προς τι ευθύνεται για την αποτυχία της βασίλισσας, ανακαλύπτοντας ότι όταν η βιωσιμότητα του σπέρματος είναι χαμηλή υπάρχει υψηλή έκφραση μια πρωτεΐνης η οποία δρα κατά των παθογόνων όπως τα βακτήρια και τους ιούς.

Δημοσιεύτηκε στο Communications Biology.

Δεν υπάρχει ειδική περιοχή στον εγκέφαλο αποκλειστικά για το διάβασμα

Σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, υπάρχει μια λειτουργία του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία εικονικών ερεθισμάτων η οποία έχει εξελιχθεί με τη πάροδο των χρόνων και εμπεριέχει τη βασική λειτουργία για το διάβασμα.

Δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Χρήση ηλεκτρικών ερεθισμάτων για την στόχευση ιδεοψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων

Ερευνητές έχουν καταγράψει μια μη επεμβατική ανακάλυψη, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, για τη μείωση της καταναγκαστικής συμπεριφοράς.

Δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Αύξηση της διαταραχής της εγκεφαλικής πίεσης που επηρεάζει κυρίως γυναίκες

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί εξαπλάσια αύξηση στα περιστατικά με διαταραχή της εγκεφαλικής πίεσης που επηρεάζει ειδικά τις γυναίκες, προκαλώντας σοβαρούς πονοκεφάλους και μερικές φορές μόνιμη απώλεια της όρασης, και συνδέεται με την παχυσαρκία και τη στέρηση, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου Swansea University.

Δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Θα μπορούσε να ελαφρυνθεί το περιβαλλοντολογικό κόστος της ξύλευσης και της γεωργίας με φυτικά υλικά από εργαστήρια;

Ερευνητές προτείνουν μια μέθοδο για την ανάπτυξη υλικών με βάση τα φυτά, όπως ξύλο και ίνες. Ως επίδειξη της θεωρίας, καλλιέργησαν στο εργαστήριο κύτταρα που είναι παρόμοια με το ξύλο. Αύτη η μέθοδος ανοίγει την πιθανότητα για πιο αποτελεσματική παραγωγή βιοϋλικών.

Δημοσιεύτηκε στο Journal of Cleaner Production.

Leave A Reply