Στις αρχές της πανδημίας COVID-19 πολλές εταιρείες τρισδιάστατων εκτυπώσεων ανέλαβαν δράση παράγοντας μάσκες, προσωπίδες και αναπνευστήρες σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ παράλληλα ξεκίνησαν την εκτύπωση οργάνων από πνεύμονες μέχρι αιμοφόρα αγγεία για τη μελέτη των ολέθριων συνεπειών της νόσου.
Ήταν όμως μία ομάδα επιστημόνων από το San Francisco η οποία ξεπέρασε κάθε όριο καθώς κατασκεύασε ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να χρειάζεται κάποιος ζωντανός ξενιστής.
Τεχνητό ανοσοποιητικό σύστημα παράγει πολύτιμα αντισώματα
Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής, η έρευνα σχετικά με το COVID-19 έχει υποτιμήσει το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στη θεραπεία αλλά και την πρόληψη της νόσου. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντισώματα προέρχονται από το πλάσμα αίματος ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από μία μόλυνση. Η διαδικασία αυτή είναι αργή και εμπεριέχει το ρίσκο να μην έχει καλλιεργηθεί ο κατάλληλος τύπος αντισωμάτων. Προφανώς στην περίπτωση της πανδημίας COVID-19 δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε του χρόνου ούτε του ρίσκου.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε στην αρχή μίας σπουδαίας ανακάλυψης σχετικά με τη συνεισφορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης στις βιοεπιστήμες. Αυτό προφανώς ήταν και το κίνητρο της Δρ. Melanie Matheu, όταν έγινε συνιδρύτρια της εταιρείας Prellis Biologics το 2016 με σκοπό την εκτύπωση ανθρώπινων ιστών για έρευνα και για μεταμόσχευση οργάνων σε ασθενείς.
Κατά τη διάρκεια δοκιμών η εταιρεία Prellis Biologics μέσω της κατασκευής ανοσοποιητικού συστήματος παρήγαγε εκατοντάδες πιθανά αντισώματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τον Μάιο η εταιρεία ξεκίνησε τη διερεύνηση ανταπόκρισης των νέων αντισωμάτων σε κυτταροκαλλιέργειες, ώστε πριν τις δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους να αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα αντισώματα μπορούν να προσδεθούν αποτελεσματικά στον ιό, αναφέροντας ταυτόχρονα και τυχόν παρενέργειες.
Η ανοσία δεν είναι απλή υπόθεση σύμφωνα και με τον Δρ. Kenneth Stapleford ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όπως ο ίδιος επισημαίνει: «μπορεί κάποιος να χρειάζεται μία μικρή ποσότητα αντισωμάτων για να γίνει καλά ή μπορεί και να χρειάζεται ένα τόνο αντισωμάτων. Όπως και να ’χει υπάρχουν πολλές παράμετροι που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων του ποσού, του είδους και της ακριβούς θέσης δέσμευσης του αντισώματος πάνω στον ιό». Με βάση και μία πρόσφατη έρευνα του σε μία ομάδα ανθρώπων που είχαν αναρρώσει από το Covid-19, οι άνθρωποι που επέδειξαν την υψηλότερη ικανότητα αδρανοποίησης απέναντι στον ιό ήταν αυτοί που είχαν μεγάλη ποικιλία αντισωμάτων.
Η καινοτομία της εταιρείας Prellis είναι η ανάπτυξη ολόκληρης της ανοσοποιητικής απόκρισης του οργανισμού. Κατά αυτό τον τρόπο μπορεί να παρέχει στους ερευνητές ένα φάσμα πληροφοριών σχετικά με τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ασυμπτωματικών ή ασθενών μολυσμένων με διαφορετικά στελέχη του ιού.
Για την πηγή: http://bit.ly/3qAGD13