Αρνητής επιστημονικών δεδομένων – μία πράξη ειλικρινούς αυτογνωσίας ή ιδιοτέλειας;

αρνητές επιστημονικών δεδομένων

Μπορούμε όλοι να έχουμε άποψη για την κλιματική αλλαγή; Ίσως είναι καλύτερα να δηλώνουμε: «…ναι αλλά δεν είμαι ειδικός» ή «δεν είμαι επιστήμονας»; Μήπως δεν είναι τόσο αθώο αυτό το κίνημα της αποποίησης ευθυνών και στην πραγματικότητα αποκαλύπτει μία συγκεκριμένη τάση αρνητών της κλιματικής αλλαγής;

Κάτι αντίστοιχο συνέβη όταν η Amy Coney Barrett, υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. ρωτήθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία διορισμού της σχετικά με την άποψη της για την κλιματική αλλαγή για να απαντήσει ότι  δεν είναι επιστήμονας και συνεπώς δεν μπορεί να εκφράσει κάποια συγκεκριμένη πεποίθηση…

Ας σκεφτούμε τώρα τον ίδιο διάλογο και ας αντικαταστήσουμε τον όρο «κλιματική αλλαγή» με τον όρο «γιγαντιαίος μετεωρίτης που θα χτυπήσει τη γη». Δεν θα ήταν τουλάχιστον περίεργο αν ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. δεν μπορούσε να εκφράσει κάποια άποψη; Γνώμη; Σκέψεις;

Η άρνηση της Barrett ουσιαστικά υποδηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί κάποια απειλή, διαφορετικά θα είχε ενημερωθεί σχετικά και θα είχε εκφράσει συγκεκριμένη άποψη για το θέμα.

Η φράση «δεν είμαι επιστήμονας» απαλλάσσει το άτομο που την εκφράζει από οποιαδήποτε μορφής διανοητική ευθύνη. Αν και η συγκεκριμένη φράση μπορεί να δικαιολογηθεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως άποψη ενός απλού καθημερινού ανθρώπου, αυτό προφανώς και δεν μπορεί να ισχύει για άτομα που λαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Το επιχείρημα της «αθώας» άρνησης της κλιματικής αλλαγής  συνεπάγεται ότι το άτομο που το πρεσβεύει δεν μπορεί να αξιολογήσει επιστημονικά επιχειρήματα. Και είναι γεγονός ότι στις περισσότερες θέσεις ευθύνης προκύπτουν καταστάσεις όπου η επιστήμη εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Μία ακόμα ανησυχητική συνέπεια του κινήματος των αρνητών της κλιματικής αλλαγής είναι η υπονόμευση των επιστημόνων καθώς η φράση «δεν είμαι επιστήμονας» συνεπάγεται ότι δεν καταλαβαίνω και άρα δεν δέχομαι την κυρίαρχη επιστημονική γνώμη. 

Όντως δεν είμαστε όλοι επιστήμονες, και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας επιστημονικές απόψεις  μόνο από ανθρώπους που έχουν μία βασική επάρκεια στην επιστήμη.  Παρόλα αυτά ο καθένας από εμάς οφείλει να εκφράζει τη γνώμη του βάσει αυτών που ακούει και βλέπει, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη μας, δηλαδή το σπίτι μας, την ευημερία και την υγεία μας.

Ας αποτελέσει αυτό το άρθρο τροφή για σκέψη, τόσο για την κλιματική αλλαγή και την υπεύθυνη στάση που θα πρέπει να υιοθετούμε, όσο και για την πληθώρα των απόψεων που ακούγονται σήμερα για την παγκόσμια πανδημία.

Για την πηγή: http://bit.ly/3qBBQwG

Leave A Reply