Οι διάφορες αποχρώσεις του υδρογόνου

υδρογόνο

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις επιστημονικές μελέτες και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Συνήθως το υδρογόνο είναι ένα από τα στοιχεία που αναφέρονται σε συζητήσεις που αφορούν την καθαρή ενέργεια, ενώ πολλές φορές δεν λείπει και η αναφορά σε μία παλέτα χρωμάτων του υδρογόνου ανάλογα με το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει. Γεγονός πάντως είναι ότι προκειμένου το υδρογόνο να έχει καθαρά περιβαλλοντικά οφέλη θα πρέπει να παράγεται από καθαρές πηγές, και όχι σύμφωνα με την επικρατούσα μέθοδο, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα.

Το αποκαλούμενο καφέ υδρογόνο προέρχεται από τον γαιάνθρακα και παράγεται κυρίως για την παροχή φωτός στις πόλεις από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η διαδικασία παραγωγής προκαλεί υψηλά ποσοστά ρύπανσης. Επιπλέον οι αποτεφρωτές αποβλήτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας συχνά χρησιμοποιούν παρόμοιες διαδικασίες για την παραγωγή καφέ υδρογόνου από βιομάζα και πετροχημικά προϊόντα.

Το λεγόμενο γκρι υδρογόνο παράγει σήμερα την πλειονότητα των προϊόντων υδρογόνου και προέρχεται από το φυσικό αέριο. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του δημιουργεί μεγάλα ποσά διοξειδίου του άνθρακα και, παρόλο που πρόκειται για οικονομική διαδικασία, η τιμή του αυξάνεται συνεχώς λόγω των φόρων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Το μπλε υδρογόνο παράγεται επίσης από υδρογονάνθρακες, αλλά ενσωματώνοντας τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα της όλης διαδικασίας. Η παραγωγή ακόμα είναι μικρή και ακριβή, όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει λόγω της αποφυγής φόρων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνονται.

Το πράσινο υδρογόνο δεν προέρχεται από κάποιο ορυκτό καύσιμο, αντιθέτως είναι προϊόν της υδρόλυσης του νερού μέσω ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια μπορεί να γίνει η φθηνότερη μορφή ενός πολύ γρηγορότερου από το αναμενόμενο καύσιμου.

Κινέζοι ερευνητές έχουν αναπτύξει ηλεκτρολυτικά συστήματα ώστε να δημιουργήσουν υδρογόνο από ανανεώσιμη ενέργεια με εκτιμώμενο κόστος 80% λιγότερο σε σχέση με το αντίστοιχο πριν δύο χρόνων. Με τέτοιες τιμές το υδρογόνο μπορεί να γίνει ο καλύτερος τρόπο αποθήκευσης ενέργειας από τον ήλιο ή τον άνεμο για οικιακή ή βιομηχανική χρήση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει ένα στρατηγικό πλάνο για τη μετάβαση στο πράσινο υδρογόνο με στόχο στο μέλλον να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα. Επομένως, ως φαίνεται, το υδρογόνο αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον της ενέργειας. Εντούτοις, δεν είναι όλες οι μορφές του υδρογόνου κατάλληλες.  Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση της μετάβασης προς το πράσινο υδρογόνο που προέρχεται από καθαρές πηγές.

Από τώρα και στο έξης, όταν ακούμε για το υδρογόνο θα ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε και σε ποιό χρώμα υδρογόνου αναφερόμαστε…παρόλο που στην πραγματικότητα είναι άχρωμο!

Για την πηγή: http://bit.ly/3skeWLT

Leave A Reply