Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις επιστημονικές μελέτες και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.
Τον τελευταίο καιρό οι νυχτερίδες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς φημολογείται ότι αποτελούν την πηγή του κακού που προκάλεσε την πανδημία COVID-19. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για θαυμάσια πλάσματα. Η ικανότητά τους να μεγαλώνουν χωρίς να εμφανίζουν καρκίνο και η θωράκιση του οργανισμού τους απέναντι σε πληθώρα μολύνσεων μας προσφέρουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αποβούν σωτήρια για τον άνθρωπο.
Η καθηγήτρια ζωολογίας και γενετικής Emma Teeling είναι συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Bat 1K, που στόχο έχει τον προσδιορισμό του γονιδιώματος όλων των ειδών νυχτερίδας με σκοπό την καλύτερη κατανόηση τους.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς για αυτά τα τόσο παρεξηγημένα ζώα;
- Νυχτερίδες ως “ταχυδακτυλουργοί”: σύμφωνα με ευρήματα πολλών και διαφόρων μελετών οι νυχτερίδες κρύβουν πολλούς άσους στο μανίκι. Πιο συγκεκριμένα, έχουν πολλά αντιγηραντικά γενετικά όπλα. Όντως γονίδια γνωστά στον άνθρωπο, στα οποία οφείλεται η γήρανση, είναι τροποποιημένα στην περίπτωση της νυχτερίδας με αποτέλεσμα να αποτελεί το μακροβιότερο θηλαστικό. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια, φαίνεται πως οι νυχτερίδες, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά, ενισχύουν το DNA τους καθώς μεγαλώνουν.
- Νυχτερίδες ως ασπίδα έναντι των ιών: ο αντιϊκός μηχανισμός των νυχτερίδων δεν παύει πότε να λειτουργεί. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αμέσως μετά τη μόλυνση με διάφορους ιούς (SARS, MERS) οι νυχτερίδες καταφέρνουν μέσω του ανοσοποιητικού τους συστήματος να τους εξουδετερώσουν.
- Νυχτερίδες- αθώες ή ένοχες; κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μοναδικό ανοσοποιητικό σύστημα των νυχτερίδων συντελεί στην εξέλιξη και ενίσχυση διαφόρων ιών που στη συνέχεια μεταπηδούν σε άλλα είδη μολύνοντάς τα. Άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλά ζωικά είδη μπορούν να μεταφέρουν ιούς στον άνθρωπο. Εντούτοις, μία πρόσφατη εργασία αμφισβητεί την άμεση μεταφορά του κορωνοϊού από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο.
- Νυχτερίδες ως πρότυπο για τη μακροζωία. Πράγματι η μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος των νυχτερίδων μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη αντιϊκών θεραπειών για τον άνθρωπο. Επιπλέον η εμπεριστατωμένη μελέτη αυτών των ζώων μπορεί να αποκαλύψει τα μυστικά της «αιώνιας νιότης» τους κι έτσι να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής και στον άνθρωπο.
- Νυχτερίδες ως “καθαρίστριες” του περιβάλλοντος: αν και διώχθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο κατά την πανδημία του κορωνοϊού, οι νυχτερίδες είναι από τους σημαντικότερους επικονιαστές στα τροπικά οικοσυστήματα. Οι νυχτερίδες αποτελούν ένα σημαντικό θηρευτή καθώς οι διάφορες δραστηριότητές τους συντελούν στη διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ρυθμίζουν την ανάπτυξη εντόμων, αποτρέποντας κάποιες φορές ακόμα και την εξάπλωση ασθενειών στον άνθρωπο, όπως στην περίπτωση θήρευσης των κουνουπιών που μεταδίδουν μαλάρια στον άνθρωπο.
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά ενός ζώου αρκετά αδικημένου και έντονα κατηγορούμενου, ειδικά τον τελευταίο καιρό…Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε;
Πηγή: https://bit.ly/3bm9iTh