Εκπληκτικά επιστημονικά γεγονότα που μάθαμε το 2020 (Ι)

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Εκπληκτικά επιστημονικά γεγονότα που μάθαμε το 2020 (Ι)
επιστημονικά γεγονότα

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις επιστημονικές μελέτες και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Από κοράλλια που καταδύονται σε βαθύτερα νερά λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι την ανακάλυψη εμβολίων που θα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε κάθε ασθένεια, αυτά είναι κάποια από τα πιο εντυπωσιακά επιστημονικά νέα του χρόνου που τελειώνει:

Ο κορωνοϊός και άλλοι ιοί δεν μπορούν να βλάψουν τις νυχτερίδες

Φαίνεται πως οι νυχτερίδες είναι εκπληκτικά πλάσματα, με ικανότητες που συντελούν στο να μεγαλώνουν χωρίς αλλοιώσεις ή καρκίνους και να καταπολεμούν διάφορες μολύνσεις. Ίσως αυτές οι ιδιότητες των νυχτερίδων αποβούν σωτήριες για την ανθρωπότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι κεραυνοί χτυπούν τη γη περίπου 100 φορές το δευτερόλεπτο

Τα σύννεφα που βλέπουμε στον ουρανό φαίνονται αθώα, ρομαντικά και σίγουρα εμπνέουν τη φαντασία. Όμως μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρά νέφη καταιγίδας, και να αποβούν καταστροφικά. Τα χαρακτηριστικά των σύννεφων σχετικά με τη φύση και λειτουργία τους δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά. Η πλήρης αποκρυπτογράφηση των σύννεφων καθώς και των επιδράσεων τους στην ανθρωπότητα μπορούν να βοηθήσουν σε νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις  κατασκευής υποδομών ή δικτύων ενέργειας.

Τα κοράλλια μπορούν να αντέξουν στην κλιματική αλλαγή και μετά να επανεποικήσουν τους υφάλους

Μέσα σε 3 δεκαετίες καταδυτικών παρατηρήσεων έχει πλέον αποδειχτεί η μεγάλη ικανότητα των κοραλλιών να μεταλλάσσονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ασταθείς περιβαλλοντικές συνθήκες και τελικά να επιβιώνουν.

Ο καπνός των πυρκαγιών εξαπλώνεται γύρω από τον πλανήτη και μπορεί να γίνει 4 φορές πιο τοξικός με το πέρασμα του χρόνου

Οι τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές των τελευταίων ετών εναποθέτουν μεγάλα και πυκνά ποσά καπνού στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας την ανθρώπινη υγεία εκατοντάδες μίλια μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών.

Οι νυχτερίδες μιλούν για σεξ, διατροφή και ύπνο

Ηχογραφήσεις σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Κόστα Ρίκα αποκάλυψαν τα διαφορετικά «τραγούδια» των νυχτερίδων που περιγράφουν στοιχεία για την κοινωνική τους ζωή.

Το εμβόλιο της φυματίωσης εξετάζεται για πιθανή προστασία από τον κορωνοϊό

Τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση πολλών μολύνσεων (όπως ο κορωνοϊός), εκτός από αυτές για τις οποίες κατασκευάστηκαν και στοχεύουν.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες δημιουργούν καινούργιους τύπους σύννεφων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σύννεφα  μπορούν να δημιουργηθούν  από τα αεροσκάφη, από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Οι μέλισσες αισθάνονται τα ηλεκτρικά πεδία προκειμένου να ξέρουν αν μία άλλη μέλισσα επισκέφτηκε ένα λουλούδι πριν από αυτές

Πολλά ιπτάμενα έντομα, όπως οι μέλισσες, έχουν κρυφές αισθήσεις που τους επιτρέπουν να «αισθάνονται» κοντινά φυτά και να πλοηγούνται σε μεγάλες αποστάσεις.

Η αυθεντική δίαιτα της παλαιολιθικής εποχής αποτελούνταν από υψηλής περιεκτικότητας γλυκόζη και φυτικά προϊόντα, όχι μόνο πρωτεΐνες

Σχέδια σε σπήλαια μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι οι πρόγονοί μας ζούσαν κυρίως με κομμάτια κρέατος, αλλά τα φυτά με την ιδιότητά τους να ξεκλειδώνουν τη γλυκόζη που εμπεριέχουν ήταν το ίδιο σημαντικά για την επιβίωσής τους.

Για την πηγή: http://bit.ly/3hveC84

Leave A Reply