Τελικά ο άνθρακας θα σώσει ή θα καταστρέψει τη γη;

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τελικά ο άνθρακας θα σώσει ή θα καταστρέψει τη γη;
ανθρακάς

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις περιβαλλοντικές δράσεις και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Στις σύγχρονες κοινωνίες παράγονται αμέτρητες ποσότητες ρύπων με κοινό χαρακτηριστικό τον άνθρακα  (π.χ., διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, πλαστικά). Αυτοί οι ρύποι θερμαίνουν τον πλανήτη και καταστρέφουν θάλασσα και στεριά.

Τα ανθρακογενή αυτά υλικά αποτελούν τα απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα  είναι τα μέσα παραγωγής ενέργειας του μοντέρνου κόσμου. Ιδανικά θα θέλαμε να βρεθεί ένας τρόπος μείωσης των αποβλήτων άνθρακα στο περιβάλλον χωρίς να χάσουμε, αντίθετα να αυξήσουμε, τις πηγές ενέργειας.

Μήπως όμως ο τρόπος αυτός υπάρχει ήδη;

Το γραφένιο είναι ένα κρυσταλλικό πλέγμα ατόμων άνθρακα σε κυψελωτή δισδιάστατη διάταξη. Στην πραγματικότητα, ο γραφίτης αποτελείται από πολλά φύλλα γραφενίου το ένα πάνω στο άλλο…άρα έχουμε όλοι λίγο από αυτό το παράξενο γραφένιο στο συρτάρι του γραφείου μας κατά κάποιο τρόπο.

Μία από τις ιδιότητες του γραφενίου είναι η εξαιρετικά καλή –καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο μέταλλο- αγωγιμότητά του. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιδιότητα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την τεχνολογία των μπαταριών σε σημείο τέτοιο ώστε να κατασκευάσουμε υπερπυκνωτές για την αποθήκευση ενέργειας.

Ας φανταστούμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα λειτουργεί με υπερπυκνωτές γραφενίου. Θα μπορεί να φορτίζεται σε 1 με 2 λεπτά, να διανύει γύρω στα 500 μίλια ή να αποθηκεύουμε αυτή την ενέργεια σε περίπτωση που δεν την καταναλώνουμε. Επιπλέον, η μπαταρία θα ζυγίζει λιγότερο και δεν θα φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Ας σκεφτούμε τώρα και κάτι άλλο, υπερπυκνωτές γραφενίου που θα αποθηκεύουν το 100% της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ., ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά).

Κάτι εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι το γραφένιο δεν είναι τοξικό. Πώς όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το σπάνιο μέταλλο της γης; Μέσω εκχύλισης από την ατμόσφαιρα. Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πλαστικού στο νερό. Θα μπορούσαμε να εξάγουμε τον άνθρακα από αυτές τις πηγές, απελευθερώνοντας οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο από το πλαστικό. Κατά αυτό τον τρόπο το γραφένιο που παράγεται μειώνει ουσιαστικά το ποσό του άνθρακα στο περιβάλλον και ανοίγει το δρόμο για μία αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πόσο κοντά είμαστε όμως στη χρήση του γραφενίου;

Το 2015 επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τρόπο να παράγουν γραφένιο 100 φορές οικονομικότερα, ενώ πριν λίγες μέρες η δημιουργία μπαταρίας γραφενίου χρηματοδοτήθηκε με 27,5 εκατομμύρια! Αναμένουμε εξελίξεις…

Για την πηγή: https://bit.ly/37I0fZC

Leave A Reply