Ακολουθεί η επιστήμη τους κανόνες της αγοράς; Υπάρχουν παραβάσεις και άρα επιστημονική απάτη;

  • Home
  • Blog
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
  • Ακολουθεί η επιστήμη τους κανόνες της αγοράς; Υπάρχουν παραβάσεις και άρα επιστημονική απάτη;
επιστημονική απάτη

Η ομάδα του The Sciencing Team αποτελείται από έμπειρους δημοσιευμένους επιστήμονες με εκτεταμένες γνώσεις στους “κανόνες” της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την ακούσια αυτο-λογοκλοπή και άλλες παραβάσεις.  Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.  

Τα εγκλήματα της αγοράς τις περισσότερες φορές είναι τόσο καλά μελετημένα, εκλεπτυσμένα και καμουφλαρισμένα που πολλοί δεν τα θεωρούν καν εγκλήματα. Τα εγκλήματα που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της αγοράς δεν καταπατούν συνήθως βαθιά ηθικές αρχές της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά κατακρίνονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ας δούμε ένα παράδειγμα ενός ραφιναρισμένου εγκλήματος· την παράνομη χρήση ουσιών που κάνουν αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι προφανώς ανήθικο να προσπαθείς να κερδίσεις πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών σου με τη χρήση ουσιών για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται παράνομο επειδή είναι ανήθικο, είναι απλά ανήθικο γιατί είναι παράνομο. Άλλωστε υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου στον αθλητικό χώρο επιτρέπονται τα πλεονεκτήματα που φέρνουν σε θέση ισχύος ορισμένους έναντι κάποιων άλλων, όπως η πιο υγιεινή διατροφή, η πρόσληψη προσωπικών και πιο αξιόλογων προπονητών, η προπόνηση σε μεγαλύτερα υψόμετρα, η χρήση καλύτερου εξοπλισμού κ.α.

Άραγε ισχύουν τα ίδια και στον επιστημονικό χώρο; Παρατηρούνται τέτοια εγκλήματα μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας; Υπάρχουν καμουφλαρισμένα εγκλήματα; Υπάρχουν επιστημονικές πρακτικές που θεωρούνται «κακές» και ανήθικες επειδή δεν ακολουθούν τους επιστημονικούς άγραφους και μη κανόνες; Υπάρχουν εκκολαπτόμενες επιστημονικές πρακτικές, οι οποίες αν και σήμερα δεν θεωρούνται παράνομες, στο μέλλον θα ορίζονται ως τέτοιες λόγω των συνεχώς εξελισσόμενων κανόνων της αγοράς του επιστημονικού κόσμου;

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της αυτο-λογοκλοπής και της επανέκδοσης άρθρων σε παραπάνω από ένα περιοδικά με τη διαδικασία της κρίσης. Αν και υπάρχουν όντως περιπτώσεις όπου η επανάληψη όχι απλά δεν ενοχλεί, αλλά επιβάλλεται κιόλας (σκεφτείτε την περίπτωση πολιτικού που ουσιαστικά δίνει τον ίδιο λόγο ή ακόμα ένα συγκρότημα που παίζει το ίδιο τραγούδι σε διαφορετικό κοινό). Εντούτοις, στην περίπτωση των επιστημονικών άρθρων, η επανάληψη  θεωρείται μη αποδεκτή, μία παράνομη απόπειρα εμπλουτισμού του βιογραφικού ενός ερευνητή. Υπό αυτή την έννοια η αυτο-λογοκλοπή μπορεί να θεωρηθεί ένα έγκλημα της αγοράς, της επιστημονικής αγοράς.

Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί και η αποτυχία διάθεσης των δεδομένων της έρευνας προς ελεύθερη λήψη από κάποιο δημόσιο ιστότοπο. Παλαιότερα δεν υπήρχε καμία τέτοιου είδους πρόβλεψη για την διάθεση των ερευνητικών δεδομένων. Σήμερα, για πολλούς και διάφορους λόγους, αυτή η πρόβλεψη έχει πλέον γίνει απαίτηση και βασική προϋπόθεση δημοσίευσης μίας ερευνητικής δουλειάς, ακολουθούμενης από συγκεκριμένους κανόνες. Επομένως φαίνεται πως οι κανόνες της επιστημονικής αγοράς αλλάζουν, σε τέτοιο βαθμό που η αποτυχία/ανικανότητα ενός ερευνητή να διαθέσει ελεύθερα τα δεδομένα του προς λήψη παραβαίνει τους κανόνες της αγοράς. 

Όλα επομένως δείχνουν ότι η επιστημονική κοινότητα διαθέτει αγορά στην οποία νέα εγκλήματα “σπαρταράνε”!

Για την πηγή: https://bit.ly/33DSC5g

Leave A Reply