Το μυστήριο της προέλευσης του κορωνοϊού

προέλευση

Ένα βασικό ερώτημα πλανάται στο μολυσμένο από κορωνοϊό αέρα:  από πού προήλθε ο ιός και πώς βρέθηκε στον ανθρώπινο οργανισμό;

Οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν αυτό το ερώτημα από τα πρώτα περιστατικά αυτής της ασυνήθιστης πνευμονίας που εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019.

Η διερεύνηση της προέλευσης αυτού του νεοεμφανιζόμενου κορωνοϊού αποτελεί ένα πολύπλοκο και ασυναρμολόγητο παζλ, του οποίου τα περισσότερα κομμάτια ακόμα λείπουν. Εντούτοις, η χαρτογράφηση της διασποράς του κορωνοϊού είναι πρώτιστης σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών.

Τα πρώτα κομμάτια αυτού του δύσκολου παζλ άρχισαν να συναρμολογούνται όταν η ακολουθία ολόκληρου του γoνιδιώματος έγινε γνωστή και αποκάλυψε 79,5% ταύτιση του κορωνοϊού με τον SARS-CoV και 96,2% ταύτιση με ένα άλλο κορωνοϊό, εν ονόματι RaTG13, που είχε βρεθεί σε νυχτερίδες. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι το πιθανότερο είναι ο σημερινός κορωνοϊός να προήλθε από νυχτερίδες.

Αν και αρχικά, ο κορωνοϊός είχε συνδεθεί με μια συγκεκριμένη ψαραγορά στην πόλη της Wuhan, σύντομα έγινε γνωστό ότι μόνο το 66% των πρώτων 41 ασθενών είχαν εκτεθεί σε αυτή την αγορά. Ο πρώτος ασθενής που αναγνωρίστηκε μετά από σχετική ιχνηλάτηση, δεν είχε πάει ποτέ στη συγκεκριμένη αγορά.

Θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σχεδόν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα εντοπίσουμε τον ασθενή μηδέν. Είναι σχεδόν βέβαιo ότι πριν ο κορωνοϊός εφυστήσει την προσοχή των υγειονομικών αρχών κυκλοφορούσε στην κοινότητα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, σβήνοντας κάθε ελπίδα για την ιχνηλάτηση του ασθενούς μηδέν.

Απορρίπτοντας την πιθανότητα εργαστηριακής προέλευσης…

Διάφορες εργαστηριακές αναλύσεις σχετικά με την γενετική ακολουθία του κορωνοϊού αποκάλυψαν ότι ο κορωνοϊός καταφέρνει να εισβάλει στα κύτταρα μέσω ενός ενζύμου, του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στα τύπου 2 κυψελιδικά κύτταρα των πνευμόνων. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ιός είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής και όχι εργαστηριακό προϊόν.

Ευρήματα από την ανάλυση του γονιδιώματος του κορωνοϊού που προσβάλει παγκολίνους υποδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα ζώα πρέπει να έδρασαν ως ενδιάμεσοι ξενιστές, καθώς οι θέσεις-υποδοχείς του κορωνοϊού στο συγκεκριμένο ζώο είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές στην περίπτωση του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέργως όμως, το υπόλοιπο γονιδίωμα των δύο κορωνοϊών (που προσβάλλει τον άνθρωπο και τον παγκολίνο, αντίστοιχα) δεν είναι το ίδιο. 

Το ανασυνδυασμένο DNA

Οι επιστήμονες, μέσω της επισταμένης έρευνας αλλά και των γνώσεων από προηγούμενους κορωνοϊούς, έχουν λάβει υπόψιν την ικανότητα του κορωνοϊού να ανασυνδυάζεται, δηλαδή το ιϊκό γονιδίωμα διασπάται και επανενώνεται με άλλους ιούς για να δημιουργηθεί ένας εντελώς νέος ιός.

Μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων κατάφεραν να βρουν ότι ο ιός πρέπει να εξελίχθηκε στις νυχτερίδες, όπου με διάφορους ανασυνδυασμούς έφτασε στο σημείο να είναι ικανός να προσβάλει τον άνθρωπο, καθώς και τους παγκολίνους.

Παρόλα αυτά αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, αν ο ιός εισήλθε στον ανθρώπινο οργανισμό  μέσω των σωματικών υγρών της νυχτερίδας ή μέσω κάποιου άλλου ζώου που είχε ήδη προσβληθεί από μολυσμένη νυχτερίδα.

Περισσότερα δεδομένα…

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του κορωνοϊού. Η συλλογή δεδομένων, ειδικά στις πόλεις Wuhan και Yunnan, εκεί όπου βρέθηκαν μολυσμένες νυχτερίδες με ιούς παρόμοιους με τον κορωνοϊό.

Σε ένα ιδανικό κόσμο, η επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να αναγνωρίζει όλους τους επικίνδυνους ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία πανδημία, πριν καν εμφανιστούν. Ήδη πολλοί ερευνητές δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν το πρότυπο και τα σημεία-κλειδιά που επιτρέπουν σε έναν ιό να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Με αυτή τη γνώση θα είναι εφικτό να εντοπίσουμε ιούς στη φύση που παρουσιάζουν αυτό το πρότυπο και να πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να τους κρατήσουμε μακριά από την κοινότητα.

Για την πηγή: https://bit.ly/2KGzyN1

Leave A Reply