Είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να ελέγξετε τα δεδομένα της εργασίας σας πριν τη δημοσίευση;

 • Home
 • Blog
 • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
 • Είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να ελέγξετε τα δεδομένα της εργασίας σας πριν τη δημοσίευση;
ΤΕΣΤ GRIM 2

Η ομάδα του The Sciencing Team αποτελείται από έμπειρους δημοσιευμένους επιστήμονες με εκτεταμένες γνώσεις στις στατιστικές υπηρεσίες και μπορούν να σας προσφέρουν την καθοδήγηση που χρειάζεστε.  Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.  

Σε προηγούμενο άρθρο σας παρουσιάσαμε το Τεστ GRIM. Οι ερευνητές Nick Brown και James Heathers πρόσφατα δημοσίευσαν μία εργασία που αφορά αυτή την πολύ απλή μέθοδο ανίχνευσης στατιστικών σφαλμάτων σε δημοσιευμένα άρθρα[1]. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει μέχρι στιγμής περισσότερες από 400 λήψεις, 2750 αναγνώσεις ενώ και το ενδιαφέρον για το τεστ GRIM σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει εκτοξευθεί. Επιπλέον πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα προηγμένο διαδικτυακό υπολογιστικό εργαλείο για την εύχρηστη εφαρμογή του τεστ GRIM.

Το τεστ GRIM δεν δημιουργήθηκε για να ανιχενεύει την απάτη, αλλά την ανακολουθία δεδομένων. Ας δεχτούμε κάποιες αυταπόδεικτες αλήθειες:

 • Η ανακολουθία δεδομένων δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα λάθος.
 • Υπάρχουν άπειρες δικαιολογίες για «αθώα λάθη».
 • Οι περισσότεροι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την διαδικασία ανίχνευσης σφαλμάτων αντιμετώπισαν την ανακολουθία δεδομένων  καθαρά και ξάστερα.

Οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι δεν αποκάλυψαν κάποια απάτη, απλά εντόπισαν μία αξιοσημείωτη λίστα ανθρώπων που δημοσιεύουν α) εργασίες σε αστραπιαίο ρυθμό με ανυσηχητικά υψηλό αριθμό ανακολουθιών, β) και υπόσχονται να μοιραστούν τα δεδομένα τους, στη συνέχεια εξαφανίζονται, αρνούνται το διαμοιρασμό δεδομένων και φτάνουν ακόμα και σε σημείο να αρνούνται κάθε επικοινωνία.

‘Περνάω’ το τεστ GRIM;
 • εάν εφεύρετε ρεαλιστικά δεδομένα, θα ‘περάσετε’ το τεστ GRIM
 • εάν αποκρύψετε κάποια ή αναφέρετε επιλεκτικά δεδομένα, θα ‘περάσετε’ το τεστ GRIM
 • εάν αποκρύψετε λάθη, αν παραλείψετε σφάλματα δεδομένων ή αναφέρετε διαφορετικά μεγέθη δειγμάτων ή άλλους βαθμούς ελευθερίας (λόγω παράβλεψης, αμέλειας, ή ανεπάρκειας) είναι πιθανό να μην περάσετε το τεστ GRIM
 • εάν εφεύρετε τους μέσους όρους της εργασίας σας, είναι πιθανό να μην περάσετε το τεστ GRIM.
Έκανα το τεστ GRIM σε μία δημοσιευμένη εργασία και κάτι δεν πάει καλά…τι πρέπει να κάνω;

Πρώτα από όλα, κάντε ένα επανέλεγχο και μην μεροληπτείτε! Ακόμα και οι δημιουργοί του τεστ GRIM κάποιες φορές δεν κατανόησαν πλήρως κάποια άρθρα που έλεγξαν και τα λάθη που εντόπισε το τεστ GRIM οφειλόταν σε απλή παρανόηση των ελεγκτών και όχι σφάλμα των συγγραφέων.

Στην περίπτωση που είστε σίγουροι ότι ανακαλύψατε ανακολουθίες σε μία εργασία, υπολογίστε με προσοχή πόσες είναι και πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ανακολουθίες για την εν λόγω εργασία; Μεμονωμένα τυπογραφικά λάθη μπορεί απλά να σημαίνουν ότι οι αποστάσεις μεταξύ των αριθμητικών πλήκτρων είναι πολύ μικρές!

Τέλος, αν είστε πεπεισμένοι ότι όντως υπάρχει σοβαρό ποσοστό ανακολουθίας σε μία εργασία, επικοινωνήστε με τους συγγραφείς. Να είστε συγκαταβατικοί και ειλικρινείς, μην απαιτείτε αλλά ζητείστε ευγενικά οποιαδήποτε πληροφορία.

Βασική προτεραιότητα παραμένει πάντα, καθ’όλη την ερευνητική διαδικασία, η βελτίωση της επιστήμης!

Για την πηγή.


[1] Μία μεταφρασμένη περίληψη του εν λόγω άρθρου εδώ.

Leave A Reply