Ας ξανασυστηθούμε με τον πλανήτη: Τι μάθαμε για το περιβάλλον και το κλίμα της Ευρώπης

κλιματικές μελέτες

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team στηρίζει τις περιβαλλοντικές δράσεις και παραθέτει θέματα προς ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού.

Φανταστείτε τον πλανήτη Γη μετά την πανδημία του κορωνοϊού…Πόσο επηρέασαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού το περιβάλλον και το κλίμα; Μπορούμε άραγε να ανακτήσουμε την οικονομία μας σε βιώσιμα και δίκαια θεμέλια; Μήπως η πανδημία αποτελεί μία ευκαιρία ανοικοδόμησης της κοινωνίας και επαναπροσδιορισμού των θεμελιωδών επιλογών που πρέπει να κάνουμε για το μέλλον της ανθρωπότητας; 

Εδώ και λίγους μήνες κινούμαστε σε ένα κυκεώνα δραστικών αλλαγών που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας, αλλαγές π.χ. στις κοινωνικές συναναστροφές, την εργασία, την εκπαίδευση, τις διακοπές, τις επαγγελματικές ευκαιρίες και την ψηφιακή διασύνεση. Ακόμα και η σκέψη της επόμενης μέρας δεν φαντάζει αισιόδοξη…Παρόλα αυτά, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απεριόριστη δύναμη, ανθεκτικότητα και αλληλεγγύη που όλοι δείξαμε ως άτομα, οικογένειες και μέλη της   παγκόσμιας κοινότητας. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλονος Hans Bruyninckx, όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε, να καινοτομήσουμε, να προσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα γίνουν με βιώσιμο τρόπο!

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος μπορείτε να βρείτε μία ενδιαφέρουσα συλλογή πολλαπλών πρωτοβουλιών, πολιτικών και ερευνητικών προγραμμάτων που συνδέουν την πανδημία του κορωνοϊού με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, καθώς και μία σειρά διαδικτυακών συζητήσεων που σκοπό έχουν να αποκαλύψουν τις γνώσεις και τις απόψεις ειδικών επιστημόνων στο ευρύ κοινό.

Η Ευρώπη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πληρώνει το βαρύ τίμημα της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας. Πόλεις τέθηκαν σε καραντίνα για μήνες και πολλές δραστηριότητες σταμάτησαν εντελώς. Ενώ οι υπηρεσίες υγείας προσηλώθηκαν σε όσους το είχαν ανάγκη, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έμειναν σπίτι, εργοστάσια και μαγαζιά έκλεισαν, πτήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και τα σύνορα έκλεισαν. Παρατηρήθηκε άραγε, έστω και βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στο περιβάλλον; Τι μπορούμε να περιμένουμε μακροπρόθεσμα; Πώς θα πορευτούμε;

Υπό το πλαίσιο ενός Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο πλαισιώνεται και καθοδηγείται από καλά καθορισμένους στρατηγικούς στόχους, η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την οικονομία της και να πετύχει βιωσιμότητα, κλιματική ουδετερότητα και εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι στενά συνδεδεμένο με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Άλλωστε βασική προϋπόθεση της επίτευξης των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων που η Ευρώπη έχει θέσει είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής οικονομίας.

Κλείνουμε παραθέτοντας κάποιες ακόμα σκέψεις του Hans Bruyninckx: «Εάν δεν υπάρξει ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός στα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης, οποιαδήποτε μείωση εκπομπών προκαλούμενη από τέτοια οικονομική κρίση, αναμένεται να είναι βραχύβια με εξαιρετικά υψηλό κόστος για την κοινωνία. Η Ευρώπη στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέσω σταδιακών και μη αναστρέψιμων μειώσεων των εκπομπών καθώς και μέσω του καθορισμού  μακροπρόθεσμων στόχων για την ανοικοδόμηση μίας ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας, και όχι μέσω ξαφνικών σοκ. Η σημερινή κρίση ξεγυμνώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την ανάγκη αυτός ο μετασχηματισμός να είναι δίκαιος προσφέροντας ευκαιρίες και στήριξη σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο.»

Για την πηγή.

Leave A Reply