Ανεπιθύμητες Συνέπειες: Οι κίνδυνοι της μεροληψίας στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και παραπομπές

  • Home
  • Blog
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
  • Ανεπιθύμητες Συνέπειες: Οι κίνδυνοι της μεροληψίας στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και παραπομπές
Μεροληψία επιστημονικές δημοσιευσεις

Η επιστημονική ομάδα The Sciencing Team διαθέτει πολυετή εμπειρία στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να αποφύγετε μεροληπτικά λάθη. Μπορείτε να δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.

Τελικά η μετάδοση των επιστημονικών νέων φαίνεται να είναι πιο εύθραυστη από όσο θα περίμενε κανείς.

Όπως στην περίπτωση του Donald Trump, ο οποίος προώθησε την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπευτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού. Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους τους λευκού οίκου, ο Δρ Anthony Fauci, δεν δίστασε να τον διαψεύσει, χαρακτηρίζοτας το συγκεκριμένο φάρμακο αναποτελεσματικό βάσει έγκυρων επιστημινικών δεδομένων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα αμφισβητούν την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων στην επιστημονική βιβλιογραφία, τον τρόπο με τον οποίο τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία χρησιμοποιούνται και μεταδίδονται, καθώς και  τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους ευαισθητοποιημένους αναγνώστες η διάδοση προκατειλημένων πληροφοριών και απόψεων.

Μεροληπτική δημοσίευση

Ανάμεσα στις διάφορες προκαταλήψεις στον επιστημονικό χώρο, αυτή της δημοσίευσης κυριαρχεί. Πρόκειται για την περίπτωση που επιστήμονες δημοσιεύουν επιλεκτικά μόνο πειράματα με θετική στατιστική σημασία, ενώ κρατούν στο συρτάρι τους ερευνητικά αποτελέσματα που δεν υποστηρίζουν την αρχική τους υπόθεση. Σήμερα διακρίνονται διάφοροι τύποι μεροληπτικής δημοσίευσης:

  • Η μεροληψία του χρόνου, όπου εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα δημοσιεύονται με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τα αρνητικά ή αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
  • Η προκατάληψη της αναφοράς, όπου καταγράφονται μόνο τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα ή αποτελέσματα που υποστηρίζουν ένα συγκεκριμένο ισχυρισμό, ενώ άλλα αποτελέσματα δεν αναφέρονται καθόλου.
  • Η προκατάληψη της πηγής, καθώς υπάρχει η τάση μη σημαντικά, διφορούμενα αποτελέσματα να δημοσιεύονται σε περιοδικά περιορισμένου κύρους, ενώ έρευνες με θετικά στατισιτκά σημαντικά ευρήματα να υποβάλλονται σε καταξιωμένα περιοδικά.
Μεροληπτική παραπομπή

Σε μία συστηματική ανασκόπηση για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2010 που αφορούσε εργασίες πάνω σε καρδιαγγειακές και μολυσματικές ασθενείες, όπως επίσης και εργασίες ψυχιατρικής βρέθηκε ότι κλινικές δοκιμές με στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα είχαν κατά μέσο όρο τις διπλάσιες παραπομπές από κλινικές δοκιμές χωρίς στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

Όμως τα προβλήματα των παραπομπών δεν τελειώνουν εδώ…

Ένας Δανός στατιστικολόγος, ο Pieter Kroonenberg ανακάλυψε μία δημοσιευμένη εργασία με περισσότερες από 400 παραπομπές, η οποία δεν υπήρχε! Αλλά πόσο συχνά συμβαίνουν τέτοιου είδους λάθη;

Σε μία ανασκόπηση των Hannah Jergas και Christopher Baethge διερευνήθηκε η ακρίβεια των παραπομπών 27 εργασιών βιοϊατρικής και βρέθηκε ότι μία στις τέσσερεις αναφορές σε παραπομπές ήταν λανθασμένες ή προβληματικές, ενώ μία στις οχτώ ήταν σοβαρότατα εσφαλμένες.

Κακοδιαχείριση αποδεικτικών στοιχείων

Οι ερευνητές Karen Robinson και Steven Goodman αναγνώρισαν 1.523 κλινικές δοκιμές και διερεύνησαν πώς αυτές παραπέμπονται σε άλλες εργασίες. Συμπέραναν ότι υπήρχε πλήθος ηθικά αδικαιολόγητων κλινικών δοκιμών, σπατάλη πόρων, λανθασμένα συμπεράσματα και περιττοί κίνδυνοι για τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές.

Το σύστημα μετάδοσης των επιστημονικών νέων εξαρτάται από την απόφαση του κάθε ερευνητή για το τι πρέπει να δημοσιεύσει και ποιες παραπομπές πρέπει να χρησιμοποιήσει. Εάν δεν δημοσιευτούν αποδεικτικά στοιχεία, αυτό μπορεί να στερήσει από το αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία για κριτική. Εάν η μεροληπτική παραπομπή γίνει ο κανόνας, οι επιστήμονες είναι πιθανό να βλέπουν, και άρα να κατανοούν, τμήμα μόνο των αποδεικτικών στοιχείων. Εντούτοις, παρόλο που τα προβλήματα μεροληψίας φαίνεται να αυξάνουν, αυτό μπορεί να επιφέρει τη μεγαλύτερη αναγνώρισή τους. Και με αυτό τον τρόπο να επέλθει η αυτοδιόρθωση της συμπεριφοράς των επιστημόνων.

Για την πηγή.

Leave A Reply