Η “ορμόνη του έρωτα” συνδέει το άγχος με συμπτώματα δυσπεψίας

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Η “ορμόνη του έρωτα” συνδέει το άγχος με συμπτώματα δυσπεψίας
οξυτοκίνη

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που διεξήχθη στο Penn State University- College of Medicine, χρηματοδοτήθηκε με υποτροφία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (Η.Π.Α.) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Physiology, η οξυτοκίνη ή αλλιώς «ορμόνη του έρωτα» συμβάλλει σημαντικά στα συμπτώματα δυσπεψίας που συνδέονται με το άγχος. Το άγχος προκαλεί καθυστέρηση στην γαστρική κένωση (το πόσο γρήγορα το στομάχι αδειάζει από φαγητό), πρήξιμο, δυσφορία και ναυτία, και επιταχύνει την διέλευση από το παχύ έντερο οδηγώντας σε διάρροια.

“Ορμόνη του έρωτα”

Η οξυτοκίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από την εγκεφαλική περιοχή του υποθαλάμου, λειτουργεί αντισταθμιστικά στις επιπτώσεις του άγχους. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούταν ότι απελευθερωνόταν στο αίμα επιδρώντας ελάχιστα στα εγκεφαλικά νεύρα που ρυθμίζουν τις γαστρεντερικές λειτουργίες.

Έρευνα

Η έρευνα χρησιμοποίησε νέες μεθόδους (μόλυνση νευρώνων με νέους ιούς) και εργαλεία αιχμής που επιτρέπουν τον επιλεκτικό χειρισμό (ενεργοποίηση/αναστολή) των νευρωνικών δικτύων που επηρεάζει η οξυτοκίνη και τον υπολογισμό της γαστρικής κένωσης και μυϊκής δραστηριότητας ως αντίδραση στο άγχος. Χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο αρουραίου για διαφορετικούς τύπους άγχους – οξύ άγχος, κατάλληλη προσαρμογή στο άγχος και ακατάλληλη προσαρμογή στο άγχος.

Η ενεργοποίηση των δικτύων αντέστρεψε την καθυστερημένη γαστρική κένωση, που αποτελεί την συνηθισμένη αντίδραση στο άγχος, αυξάνοντας τις μυϊκές συσπάσεις (κινητικότητα) του στομάχου, ενώ η αναστολή των δικτύων απέτρεψε την προσαρμογή στο άγχος καθυστερώντας έτσι τη γαστρική κένωση και μειώνοντας τον γαστρικό τόνο. Συνεπώς αποδεικνύεται ότι η οξυτοκίνη επιδρά άμεσα στις νευρωνικές διαδρομές που εμπλέκονται στην αντίδραση στο άγχος, επηρεάζοντας τη γαστρική ανταπόκριση στους στρεσογόνους παράγοντες.

Η ικανότητα σωστής προσαρμογής στο άγχος είναι σημαντική για τις καθημερινές φυσιολογικές λειτουργίες. Οι ακατάλληλες αντιδράσεις ή η ανικανότητα προσαρμογής στο άγχος πυροδοτούν και επιδεινώνουν τα συμπτώματα πολλών γαστρεντερικών διαταραχών. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα νευρωνικά δίκτυα που ρυθμίζουν τη λειτουργία του γαστρικού μυ και της κένωσης, αντιδρούν στο άγχος τροποποιώντας την δραστηριότητά τους.

Συμπεράσματα

Προκειμένου να αναπτυχθούν πιο στοχευμένες θεραπείες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως επηρεάζονται συνήθως οι στομαχικές λειτουργίες από το άγχος. Η έρευνα παρέχει νέα στοιχεία για το ρόλο της οξυτοκίνης στον έλεγχο των δικτύων υπό συνθήκες άγχους και ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων φαρμάκων.

«Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα πνευμονογαστρικά νευρωνικά δίκτυα διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών» αναφέρει ο R Alberto Travagli. «Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο στρες και τις συνδεόμενες παθολογίες και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά γαστρεντερικών διαταραχών. Διερευνούμε το ρόλο της οξυτοκίνης και τους μηχανισμούς ρύθμισης των γαστρικών λειτουργιών σε γυναίκες σε κατάσταση στρες, με στόχο την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών».

Leave A Reply