Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 21 – 27 Σεπτεμβρίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 21 – 27 Σεπτεμβρίου 2020
επιστημονικές μελέτες
Το άγγιγμα ενός γονέα μπορεί να μειώσει τη σηματοδότηση του πόνου στον εγκέφαλο του μωρού

Η δερματική επαφή του νεογνού με τον γονέα μειώνει πόσο έντονα ο εγκέφαλος του νεογέννητου μωρού ανταποκρίνεται σε ένα επώδυνο ιατρικό τρύπημα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων UCL και York, Καναδά.

Δημοσιεύτηκε στο European Journal of Pain.

Επανασχεδιασμός υπαρχόντων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση ανθεκτικών βακτηρίων

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της California, San Francisco εξετάζουν την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά χρησιμοποιώντας μια διαφορετική προσέγγιση: επανασχεδιασμό των υπαρχόντων αντιβιοτικών μορίων για να αποφύγουν τους μηχανισμούς αντοχής ενός βακτηρίου.

Για την πηγή: UCSF

Συμπληρώματα διατροφής για τον εγκέφαλο περιέχουν πολλαπλά μη-εγκεκριμένα φάρμακα

Συμπληρώματα τα οποία ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την μνήμη και τις διανοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, μπορεί να περιέχουν μη-εγκεκριμένα φάρμακα, σε δυνητικά επικίνδυνους συνδυασμούς και δόσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δημοσιεύτηκε στο Neurology: Clinical Practice

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει την οστεοαρθρίτιδά χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης που μπορεί να αναγνωρίσει διακριτικά σημάδια οστεοαρθρίτιδάς, τα οποία συχνά αγνοούν οι εκπαιδευμένοι ραδιολόγοι, σε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας που πραγματοποιήθηκε χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Δημοσιεύτηκε στο PNAS.

Μελέτη διερευνά φυλετικές ανισότητες στην επιλογή ατόμων για κλινικές μελέτες

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες στρέφονται σε ηλεκτρονικές μεθόδους επιλογής για την ενθάρρυνση συμμετοχής σε κλινικές μελέτες.  Δεν είναι ευρέως γνωστό πώς αυτή η χρήση της τεχνολογίας συγκρίνεται με τις πιο παραδοσιακές στρατηγικές προσέγγισης υποψηφίων για κλινικές δοκιμές και ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει έναν επιλέξιμο και ενδιαφερόμενο ποικίλο πληθυσμό συμμετεχόντων.

Δημοσιεύτηκε στο Clinical Trials.

Leave A Reply